Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Oieri, sunteţi pregătiţi pentru iernarea oilor?

Publicat: 22 decembrie 2021 - 17:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ţurcanele rezistă în condiţii climatice moderate, dar în iernile grele, cu multă zăpadă şi temperaturi sub -20oC, trebuie protejate şi asigurate condiţii de bunăstare: adăpost bun, hrană adecvată şi prevenţia bolilor.

Iată ce condiţii trebuie să asiguraţi pentru a vă ierna ovinele în bunăstare. Măsurile se referă în principal la adăpostire, furajare şi profilaxie sanitar-veterinară.

 

CERINŢE DE BAZĂ PRIVIND ADĂPOSTURILE


Saivanele pentru ovine trebuie să corespundă ca suprafaţă şi volum, să fie ferite de curenţii de aer puternici şi de umiditate excesivă, să fie bine iluminate şi cu posibilităţi de ventilaţie naturală sau mecanică.

• Saivanele tradiţionale sunt construcţii tip şopron în formă de U cu 3 pereţi, din care peretele din spate e dispus spre vânturile dominante din sezonul rece. Partea centrală, închisă cu 4 pereţi, adăposteşte oile fătate şi mieii până la 30 zile, iar părţile laterale au peretele interior deschis, cu posibilitate de închidere cu o prelată sau cu baloţi când e foarte frig şi bat vânturi puternice.

Pentru oile cu lână fină şi semifină performante, saivanul este închis pe toate laturile cu uşi spre padocurile exterioare pentru fiecare boxă mare cu oi sau turmă.

• Saivanele moderne. Adăposturile pentru ovine au evoluat de la construcţii simple, cu volum redus de aer, la construcţii complexe, dotate cu maşini şi instalaţii care asigură un mediu confortabil pentru ovine şi uşurează munca oierilor.

oi in adapost iarna_b 

 

7 CONDIŢII DE BUNĂSTARE ÎN SAIVANELE ÎNCHISE


În Uniunea Europeană sunt în vigoare norme de promovare, de asigurare a bunăstării şi de protecţia ovinelor. În România normele legale au la bază Legea nr. 205/2004 şi Ordinul ANSVSA nr. 75/2005 şi prevăd următoarele cerinţe pentru întreţinerea ovinelor în saivane închise:

1. Volumul de aer interior pentru oile fătătoare trebuie să fie de minim 7 mc, iar la tineretul ovin - minim 3 mc;

2. Suprafaţa de saivan necesară per oaie adăpostită este de 2,2-2,5 mp (oaie + miel - 1,4 mp; 0,2-0,3 mp pentru mielar până la înţărcare, 0,5-0,6 mp după înţărcare şi culoar de circulaţie după caz), în funcţie şi de greutatea corporală;

3. Oile gestante: 1,2 mp/cap;

4. Boxa individuală pentru oile fătate, unde se ţin 3-7 zile: minim 1,4 mp;

5. Pentru oile sterpe se alocă 1-1,2 mp/oaie;

6. Din suprafaţa utilă a saivanului, suprafaţa ferestrelor va fi de 5-7%, iar prin iluminatul electric se asigură 5-10 W/mp;

7. Berbecii de reproducţie: se asigură minim 2 mp pentru cei sub 50 kg şi 3 mp pentru cei peste 50 kg greutate corporală.

Vezi AICI CONDIŢII DE MICROCLIMAT ÎN ADĂPOSTUL ÎNCHIS!

 

un articol de

IOAN PĂDEANU

SCDCOC Caransebeş

Vizualizat: 2456 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?