Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

OIERI, ATENŢIE SPORITĂ la PRIMEJDIA apariţiei METEORISMELOR!

Publicat: 31 martie 2017 - 09:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Odată cu ieşirea bruscă din stabulaţie la păşunat, există şi multe riscuri care provoacă pagube însemnate în efectivul de ovine.

Unul dintre ele este meteorismul sau timpanismul. E vorba de consumul ridicat şi în timp scurt de leguminoase crude (lucernă, trifoi etc.), care provoacă dilatarea exagerată a rumenului. Sindromul este cunoscut de toţi oierii sub denumirea populară de umflat .

Cum apare boala?
“Meteorismul la ovine este o boală complexă provocată de acumularea unor mari cantităţi de gaze produse de microorganismele din rumen. În mod normal, după consumul de furaje, microorganismele ruminale produc cantităţi normale de gaze (metan, amoniac, bioxid de carbon, azot, hidrogen, oxigen), care se acumulează în partea superioară a rumenului. La o anumită presiune, rumenul se contractă şi sfincterul cardia, care închide esofagul, se relaxează şi permite evacuarea gazelor (eructaţia, numită popular râgâit). (…) De regulă, meteorismul gazos afectează indivizi izolaţi, dar meteorismul spumos afectează grupuri mari de ovine cu urmări care merg până la decesul lor.”, explică Ioan Pădeanu, prof. ing. Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii din cadrul USAMVB Timişoara, Şef catedră Ovine, într-un articol publicat în revista Ferma, ediţia 1-14 aprilie 2017.

Oi pe păşune_bClick pe poza pentru galerie!

Simptome manifestate de oi
Oaia cu meteorism respiră greu din cauza presiunii exercitate de rumen pe diafragmă, care la rândul ei presează plămânii şi inima. Multe oi afectate manifestă disconfort, scot limba, pulsul este accelerat, se aşază jos des, apoi se ridică şi se lovesc cu copitele peste abdomen. Dacă balonarea este maximă, prin lovirea flancului stâng balonat se aude un sunet timpanic (de aici şi denumirea timpanism).

“Factorii predispozanţi sunt: specia de plante (lucerna şi trifoiul, crude; sparceta nu prezintă risc), stadiul de maturitate (efectul meteorizant este foarte ridicol la faza tânără a plantei şi diminuează treptat până la înflorire).Leguminoasele sunt mai puţin meteorizante în verile secetoase, urmare a conţinutului mai ridicat de substanţă uscată.” adaugă specialistul.

Cum puteţi preveni boala?
• Prima măsură preventivă şi cea mai importantă constă în interzicerea păşunatului pe parcele cu multe leguminoase în faza crudă.
• Dacă nu avem o păşune cu procent scăzut de leguminoase, se recomandă ca dimineaţa înainte de ieşirea la păşune, pentru 10-14 zile, să se administreze 0,5-0,7 kg de fân grosier sau paie de bună calitate. Oile vor fi scoase la păşunat numai după ce se zvântă plantele leguminoase de rouă sau de apa de ploaie.
• Odată cu scoaterea oilor la iarbă, păşunatul se face treptat, în reprize scurte de 1-2 ore pe zi, şi se măreşte cu 20-30 minute zilnic, până se ajunge la circa 8 ore/zi. Este de reţinut că după o perioadă de obişnuire de 10-15 zile, cu un consum moderat de leguminoase mature, păşunatul oilor se poate face şi pe leguminoase, dar numai zvântate.
Oieri, organizarea bună trece primejdia apariţiei meteorismelor!

Vizualizat: 7507 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?