Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Oi bine hrănite - miei bine crescuţi

Publicat: 26 martie 2020 - 11:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Acest articol reprezintă o continuare firească a materialelor anterioare, în care am vorbit despre modul în care ar trebui hrănite oile până la fătare. Întrucât de multe ori fermierii tratează cu uşurinţă hrănirea oilor după fătare, mi-am propus să fac o pledoarie pentru o furajare corespunzătoare.

În majoritatea fermelor de ovine, fătările au început, acest lucru fiind corelat cu perioada de montă şi cu faptul că gestaţia oilor durează cinci luni. Crescătorii îşi doresc să obţină cât mai mulţi miei de la o oaie, astfel încât în perioada Sărbătorilor Pascale să aibă produşi frumoşi pentru vânzare.
O creştere bună a mieilor sugari este condiţionată de hrănirea corectă a oilor după fătare, ţinând cont de cerinţele specifice acestei perioade. Este ştiut faptul că prima parte a lactaţiei corespunde perioade de alăptare şi poate avea o durată de 2-3 luni. Subnutriţia oilor în această perioadă determină atât scăderea cantităţii şi calităţii lânii, cât şi reducerea producţiei de lapte.

Turma de oi cu miei_b

În partea de stabulaţie

În această perioadă, în raţie se utilizează: fibroase 1-2,5 kg; grosiere 0,5 kg; suculente, reprezentate prin sfeclă sau siloz 2-3 kg; semisiloz 1-2 Kg şi amestec de concentrate 0,4-1 kg. Cantităţile sunt orientative, fiind corelate cu greutatea oii şi cu numărul de miei alăptaţi.
Trecerea de la regimul de stabulaţie la păşunat se face treptat. Premergător scoaterii pe păşune, se asigură un tain de fibroase. În perioada de păşunat, oile consumă zilnic 6-8 kg furaj verde şi 0,4-0,7 kg amestec de concentrate.
În tabelul 1 este prezentată o raţie pentru o oaie care alăptează doi miei, iar în tabelul 2 o structură de amestec de concentrate.
Din categoria fibroaselor am ales fânul de lucernă, pe care îl găsim în majoritatea fermelor. Este un fân care asigură un aport ridicat de proteină/kg. De asemenea, vine cu un aport însemnat de calciu, ceea ce este important în perioada de alăptare. Mulţi fermieri neglijează suculentele, afirmând că nu sunt necesare, însă acestea stimulează producţia de lapte a oii şi sunt furaje ieftine.
Din categoria suculentelor am ales un siloz de porumb, care vine cu un conţinut ridicat de energie, iar în combinaţie cu lucerna, asigură echilibrul energo-proteic al raţiei.
Fiind vorba de perioada de alăptare, aceste două furaje nu sunt suficiente. De aceea se practică o completare a raţiei cu un amestec de concentrate (tabelul 2). Şi în acest caz predomină materii prime pe care fermierii le au ori le pot procura uşor. Am folosit porumbul, care asigură un nivel energetic ridicat, şrotul de floarea-soarelui, care este o materie primă proteică, şi tărâţele de grâu, care stimulează producţia de lapte, fiind echilibrat energo-proteic. De regulă, dintr-un amestec de concentrate nu trebuie să lipsească partea minerală a amestecului, reprezentată de sare, carbonat de calciu şi fosfat. Carbonatul de calciu si sursa de fosfor nu au mai fost introduse în amestec, întrucât materiile prime folosite au asigurat necesarul de calciu şi de fosfor, fiind chiar depăşite nivelele din cerinţele specifice.

Mielut_b

În partea a doua a lactaţiei

Acum, cerinţele nutritive pot fi acoperite prin consumarea a 6-8 kg de furaj verde de pe păşune, fără alte suplimente în afară de sare sub formă de bulgări. Desigur că, în funcţie de furajele de care dispune fiecare fermier, raţiile care se pot face în perioada de alăptare sunt diverse.

Etape cruciale în alimentaţia mieilor

Trebuie avut în vedere că viteza de creştere a mieilor în perioada de alăptare este puternic influenţată de producţia de lapte a oii şi de consumul timpuriu al hranei nelactate.
Într-un interval scurt de timp, la miei au loc transformări importante în fiziologia nutriţiei, şi anume:
- 0-3 săptămâni, activitatea cu precădere a stomacului glandular;
- 3-8 săptămâni, este o perioadă de tranziţie de la hrănirea lactată la hrănirea cu furaje vegetale;
- după 8 săptămâni mielul devine “rumegător“.
Mai concret, în primele 2-3 săptămâni, mieii nu pot valorifica decât hrana lactată, ca apoi, în mod treptat, după 2 luni să-şi poată asigura în totalitate cerinţele pe baza furajelor vegetale, fapt ce impune o anumită tehnică de alimentaţie.
• Perioada de la 0 la 3 săptămâni. La circa 30 minute de la fătare, după ce i s-au acordat îngrijirile necesare, mielul trebuie ajutat să sugă. Laptele colostral pe parcursul primelor trei zile reprezintă singura hrană a mielului, putând fi supt fie de la mamă, fie(în anumite situaţii) de la oi care au fătat în aceeaşi zi. Consumul de colostru este obligatoriu. În primele 3 săptămâni de viaţă dependenţa mamă-miel este foarte mare, el trebuind să consume 0,8-1 l lapte pe zi, realizând un spor mediu zilnic de 200 g, ceea ce înseamnă un consum specific de 4-5 l lapte/kg spor.
Având în vedere că după vârsta de 3-4 săptămâni, aportul nutritiv al laptelui devine insuficient pentru potenţialul de dezvoltare al mielului, este necesar ca acesta să fie obişnuit cu consumul furajelor vegetale, respectiv cu fân vitaminic şi amestecuri de concentrate. Acestea se administrează începând cu vârsta de 10-12 zile, în compartimente separate, unde au acces numai mieii (“mielar“ sau “şcoală“).
Amestecul de concentrate administrat în această perioadă trebuie să asigure minimum 18% PB şi să aibă în structură: cereale 50-60%, şroturi 15-20%, tărâţe 10-15%, lapte praf până la 10%, drojdii furajere 3-5%, cretă furajeră 1-1,5%, fosfaţi 0,5-1%, sare 1% şi premix vitamino-mineral 1%.
• În perioada de la 3 la 8 săptămâni are loc modificarea tipului de digestie de la monogastric la poligastric. În această perioadă mielul consumă, pe lângă lapte, un fân de bună calitate, de preferinţă de leguminoase şi un amestec de concentrate care să asigure 16% PB. Hrănirea suplimentară cu fibroase şi concentrate, pe lângă aportul nutritiv, are şi următoarele efecte:
- stimularea dezvoltării tubului digestiv şi a capacităţii de digerare;
- intensificarea motilităţii rumenului;
- dezvoltarea stratului papilar;
- dezvoltarea microflorei specifice şi a echipamentului enzimatic.
Proporţiile dintre diferitele componente ale raţiei sunt foarte importante, deoarece o hrănire predominant lactată favorizează dezvoltarea cu precădere a stomacului glandular în detrimentul celorlalte compartimente, fibroasele determină dezvoltarea capacităţii rumenului, concentratele în exces pot genera starea de acidoză şi abcese ale ficatului.
• După 8 săptămâni, când tineretul ovin ajunge în stadiul de rumegător, raţia poate fi alcătuită din fibroase sau masă verde, după caz, şi din amestecuri de concentrate în cantitate de 150-250 g/cap/zi, care trebuie să asigure 14% PB.
Prin urmare, aveţi grijă cum hrăniţi oile în perioada de alăptare, de aceasta depinde dezvoltarea mieilor în primele luni de viaţă.


TABELUL 1: RAŢIE PENTRU O OAIE CARE ALĂPTEAZĂ DOI MIEI

tab1-ratie-f220_b
TABELUL 2: AMESTECUL DE CONCENTRATE

tab2-ratie-f220_b


LEGENDĂ TABELE:
SU - substanţă uscată;
UFL - unităţi furajere lapte;
PDIN - proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în azot al raţiei;
PDIE - proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în energie al raţiei;
UIDL - unităţile de încărcare digestivă pentru vacile de lapte.


Articol publicat în revista Ferma nr. 3/252 (ediţia 15-29 februarie 2020)

Vizualizat: 2372 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?