Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Odihna şi sănătatea ongloanelor

Publicat: 31 mai 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ongloanele sănătoase câştigă, mai ales în fermele mari, din ce în ce mai mult teren şi importanţă. Nu este numai problema drumurilor mai lungi care trebuie parcurse în grajd, ci creşterea automatizării aduce cu sine necesitatea existenţei unei cirezi omogene, cu vaci a căror stare de sănătate este stabilă

Click pe poza pentru galerie!

Atunci când cazurile izolate de îmbolnăvire a unui animal se extind asupra întregului grup, apar pierderi economice mari. Depistarea precoce şi o evaluare cât mai exactă a gravităţii situaţiei existente joacă un rol important în afecţiunile podale ale vacilor.

Studiile economice arată o enormă discrepanţă în privinţa evaluării afecţiunilor podale, experţii neutri estimând, de exemplu, procentul mediu de 22% vaci şchioape pe efectiv de animale, în timp ce fermerii apreciază ca doar 6% dintre vacile din grajdul propriu prezintă şchiopături.

Pierderile economice se văd direct în cheltuielile cu tratarea pododermatitelor mecano-infecţioase şi, indirect, în pierderea de lapte, scurtarea timpului util de exploatare a animalului, creşterea intervalului dintre fătări ş.a.m.d. Numai din punct de vedere al producţiei de lapte se observă scăderi de la 17%, în cazul vacilor care prezintă şchiopături de gravitate medie şi până la 36% la animalele cu şchiopături mai severe!

De exemplu, la un efectiv de 120 vaci lapte, la un preţ al laptelui de 0,30 Euro, pierderile anuale sunt de peste 16.000 Euro/an, dacă evaluarea mobilităţii medii se încadrează la nota de 1,7, pe când, la o evaluare medie de nota 2,1, pierderea este deja de peste 19.000 Euro/an (notă mobilitate: 1 - vaca nu este şchioapă, 5 - vaca şchioapătă foarte puternic). Rezultă faptul că este absolut rentabilă luarea de măsuri pentru prevenirea afecţiunilor podale, pardoseala din grajd fiind un factor de influenţă decisiv.

Vaca este în contact 24 de ore/zi cu pardoseala: aproape jumătate de zi se odihneşte, 5-6 ore mănâncă, 2-3 durează mulsul, inclusiv deplasarea la sala de muls şi timpul din sala de aşteptare. În grajd, spre deosebire de pajiştile naturale în care vaca se deplasează mai mult pentru a se hrăni, rămân 4 ore pe zi în care animalul staţionează, cu condiţia ca timpul de odihnă să fie la nivelul optim.

Dacă vaca are confort scăzut la odihnă şi, în consecinţă, va rămâne în decubit numai 8 ore faţă de 12 ore, va creşte timpul de staţionare a animalului la 8 ore, ceea ce înseamnă pe an 60 de zile de staţionare!

Dacă vom corela timpul de staţionare cu incidenţa afecţiunilor podale, vom observa clar importanţa confortului la odihnă pentru sănătatea ongloanelor. Când animalul staţionează, ongloanele acestuia sunt supuse unei solicitări mecanice într-un mediu umed şi murdar (dejecţii), iar fiecare minut de odihnă câştigat contează pentru sănătatea ongloanelor animalului.

Pardoseala de odihnă KRAIBURG „WINGFLEX“ combină în mod ideal avantajele cuşetei cu cele ale aşternutului adânc cu paie, rezultând cel mai bun confort la odihnă, ceea ce oferă animalului odihna şi productivitatea optimă.

Pardoseala înaltă WingFlex, cu cei 60 mm grosime, se poate curăţa uşor, economisind astfel muncă şi paie. Profilul inovativ, cu aripi dedesubt, oferă cea mai mare deformabilitate şi îşi păstrează timp îndelungat stabilitatea şi elasticitatea. Are deformabilitatea ideală pentru orice solicitare de către animal.

Lamelele profilului de dedesubt se aşează perfect atunci când animalul se odihneşte şi amortizează şocurile articulaţiei carpiene atunci când acesta se ridică. Panta integrată din spate favorizează scurgerea lichidelor şi uscarea. Durabilitatea pardoselii a fost deja testată şi confirmată de organismul german DLG.

Vizualizat: 1114 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Sigma Romania, prezență consistentă la Indagra! Tractorul anului 2021 și combina Ideal, vedetele standului la ediția din acest an! Un interviu cu Alexandru Antonesei - manager produs Massey Ferguson, Sigma România

Vasile Târziu: 5 provocări pentru agricultura de mâine Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?