Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Oaia nu-i ca Daea!

Publicat: 26 octombrie 2017 - 17:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Dezbinată de lupte interne şi acuzaţii de tot felul, comunitatea crescătorilor de ovine se scaldă în ape tulburi zilele acestea, tocmai când ministrul Agriculturii, Petre Daea, a lansat programul de stimulare a consumului de carne de oaie şi a produselor din carne de oaie.

Petre_Daea-Indagra-01_bPrezenţa ministrului Daea la INDAGRA a creat o adevărată isterie mediatică, şi nu numai. Lumea s-a strâns mai ceva ca la moaştele Sfintei Parascheva pentru a afla care este strategia din spatele sloganului "Alege Oaia". Şi singura promisiune pe care am putut-o auzi deocamdată din gura ministrului ar fi intenţia de a înfiinţa anul viitor mai multe pieţe de gros pentru animale în oraşele reşedinţă de judeţ şi Bucureşti, "unde fermierii să-şi poată valorifica marfa în condiţii sigure din punct de vedere sanitar-veterinar, cu asistenţă din partea instituţiilor statului".

Dincolo de această iniţiativă, lăudabilă de altfel, rămân o mulţime de probleme nerezolvate. Bunăoară, am discutat, tot la INDAGRA, cu Gheorghe Mihăescu, preşedintele Asociaţiei "Ovitim-Mioriţa", care ne spunea că marea nemulţumire a crescătorilor de ovine este faptul că nu pot sacrifica miei pe tot parcursul anului.

Gheorghe-Mihaescu_b"Suntem a patra putere în Uniunea Europeană, dar consumul de carne de oaie este foarte scăzut la noi. Ne lipsesc centrele de sacrificare mici, nu abatoarele mari. Din această cauză noi nu putem promova carnea de oaie şi de miel, în special, pe toată perioada anului. Avem acea derogare de Sărbătorile Pascale de două săptămâni, în care se sacrifică mieii pe unde se poate, şi în rest noi nu avem ce face cu mieii. Şi atunci ne întrebăm de ce nu consumă românul carne de oaie şi de miel tot timpul anului. Dacă Autoritatea Sanitar-Veterinară ar adopta nişte reguli mai simple din punct de vedere birocratic, dar severe din punct de vedere sanitar, ar fi grozav pentru noi", ne-a declarat Gheorghe Mihăescu.

La rândul său, Mircea Barbu, crescător din Răuţi (judeţul Timiş), susţine că ar putea sacrifica cel puţin 400 de capete, miei şi oi reforme, în fiecare an, dacă ar exista acele centre de sacrificare permanente. "Desfacerea mărfii este o mare provocare pentru noi. Ne simţim că nu suntem în legalitate. Pentru că, într-adevăr, nu putem să-i încurcăm pe cei cu abatoare mari, care lucrează la un alt nivel. Trebuie să se găsească o soluţie!", consideră

Preţul cărnii este un alt motiv de nemulţumire pentru crescătorii de ovine. "Costurile de întreţinere sunt foarte mari. Cei 5-6 lei pe kilogram pe care îl primim în prezent sunt foarte puţini. Ar trebui să ni se ofere măcar 10 lei, pentru a beneficia de un preţ corect", ne-a mărturisit Gheorghe Maniţiu, care deţine un efectiv de 2.000 de capete în localitatea Niţchidorf. Lipsa centrelor de colectare a lânii este o adevărată pacoste pentru fermieri. "Pentru a tunde o oaie, plătesc 3 lei, dar nu am ce face cu lâna. Sunt nevoit să o arunc", se plânge acesta.

Mircea-Barbu_bClick pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 2232 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?