Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Oaia nu-i ca Daea!

Publicat: 26 octombrie 2017 - 17:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Dezbinată de lupte interne şi acuzaţii de tot felul, comunitatea crescătorilor de ovine se scaldă în ape tulburi zilele acestea, tocmai când ministrul Agriculturii, Petre Daea, a lansat programul de stimulare a consumului de carne de oaie şi a produselor din carne de oaie.

Petre_Daea-Indagra-01_bPrezenţa ministrului Daea la INDAGRA a creat o adevărată isterie mediatică, şi nu numai. Lumea s-a strâns mai ceva ca la moaştele Sfintei Parascheva pentru a afla care este strategia din spatele sloganului "Alege Oaia". Şi singura promisiune pe care am putut-o auzi deocamdată din gura ministrului ar fi intenţia de a înfiinţa anul viitor mai multe pieţe de gros pentru animale în oraşele reşedinţă de judeţ şi Bucureşti, "unde fermierii să-şi poată valorifica marfa în condiţii sigure din punct de vedere sanitar-veterinar, cu asistenţă din partea instituţiilor statului".

Dincolo de această iniţiativă, lăudabilă de altfel, rămân o mulţime de probleme nerezolvate. Bunăoară, am discutat, tot la INDAGRA, cu Gheorghe Mihăescu, preşedintele Asociaţiei "Ovitim-Mioriţa", care ne spunea că marea nemulţumire a crescătorilor de ovine este faptul că nu pot sacrifica miei pe tot parcursul anului.

Gheorghe-Mihaescu_b"Suntem a patra putere în Uniunea Europeană, dar consumul de carne de oaie este foarte scăzut la noi. Ne lipsesc centrele de sacrificare mici, nu abatoarele mari. Din această cauză noi nu putem promova carnea de oaie şi de miel, în special, pe toată perioada anului. Avem acea derogare de Sărbătorile Pascale de două săptămâni, în care se sacrifică mieii pe unde se poate, şi în rest noi nu avem ce face cu mieii. Şi atunci ne întrebăm de ce nu consumă românul carne de oaie şi de miel tot timpul anului. Dacă Autoritatea Sanitar-Veterinară ar adopta nişte reguli mai simple din punct de vedere birocratic, dar severe din punct de vedere sanitar, ar fi grozav pentru noi", ne-a declarat Gheorghe Mihăescu.

La rândul său, Mircea Barbu, crescător din Răuţi (judeţul Timiş), susţine că ar putea sacrifica cel puţin 400 de capete, miei şi oi reforme, în fiecare an, dacă ar exista acele centre de sacrificare permanente. "Desfacerea mărfii este o mare provocare pentru noi. Ne simţim că nu suntem în legalitate. Pentru că, într-adevăr, nu putem să-i încurcăm pe cei cu abatoare mari, care lucrează la un alt nivel. Trebuie să se găsească o soluţie!", consideră

Preţul cărnii este un alt motiv de nemulţumire pentru crescătorii de ovine. "Costurile de întreţinere sunt foarte mari. Cei 5-6 lei pe kilogram pe care îl primim în prezent sunt foarte puţini. Ar trebui să ni se ofere măcar 10 lei, pentru a beneficia de un preţ corect", ne-a mărturisit Gheorghe Maniţiu, care deţine un efectiv de 2.000 de capete în localitatea Niţchidorf. Lipsa centrelor de colectare a lânii este o adevărată pacoste pentru fermieri. "Pentru a tunde o oaie, plătesc 3 lei, dar nu am ce face cu lâna. Sunt nevoit să o arunc", se plânge acesta.

Mircea-Barbu_bClick pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 2183 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?