După atâtea restricţii, crescătorii de oi au fost nerăbdători să se întâlnească, să discute şi să admire oi performante la expoziţii. Oierii de la Pro Ovis Maramureş au sparta gheaţa dând tonul organizării târgurilor de profil în 2021.
”Târgul expoziţional de ovine” organizat de ACOC - Pro Ovis Maramureş în data de 29 august, pe o păşune în apropierea oraşului Baia Mare, a strâns un număr mult mai mare de participanţi faţă de ediţiile anterioare. Cu toate restricţiile impuse de pandemie, cei doi fraţi din Seini, Daniel Pop - preşedintele ACOC Pro Ovis Maramureş, şi Vasile Pop, care deţine câteva mii de oi Ţurcane performante, au organizat cea de-a patra ediţie a Târgului expoziţional. Evenimentul are o semnificaţie aparte pentru oierii maramureşeni şi s-a desfăşurat sub semnul respectului şi tradiţiei unei profesii milenare, apreciată în trecut, prezent şi foarte probabil în viitor, cum este cea de crescător de ovine.
Principalul obiectiv al acestui eveniment, aşteptat cu mare interes de oieri şi participanţi, a fost prezentarea unor exemplare valoroase de oi Ţurcane varietatea albă (bălă) şi varietatea brează; apoi premierea celor performante; vânzarea de oi şi berbeci înscrise în Registrul genealogic la Societatea de ameliorare a ACO Dacia din jud. Hunedoara.
Organizatorii au invitat cu ovine crescătorii din şase judeţe: Maramureş, Satu-Mare, Sălaj, Cluj şi Bihor şi Bistriţa, pentru a promova, într-o formă concurenţială, crescătorii de oi din zona de centru şi nord a Ardealului.
Ovinele pentru expoziţie au fost expuse în două sectoare separate; un sector cu 30 boxe cu ovine Ţurcană brează şi un sector tot cu 30 boxe cu ovine Ţurcană albă (bălă) şi oacheşe.
Acest eveniment de amploare a fost deschis de Daniel Pop, după care au luat cuvântul reprezentanţi ai instituţiilor de stat din agricultură, în frunte cu Vaida Bela, director al Agenţiei Naţionale de Zootehnie. Toţi au lăudat iniţiativa acestei asociaţii şi au susţinut că oaia românească are prezent şi viitor
După prezentarea mesajelor, grupul de oficiali şi participanţi au vizitat şi admirat standurile cu ovine.
Comparativ cu ediţiile anterioare, berbecii şi oile Ţurcană brează au impresionat crescătorii de oi şi publicul vizitator prin armonie şi dezvoltare corporală, talia mare, constituţia fină spre robustă, lâna lungă cu şuviţe clare şi bine extinsă pe burtă şi extremităţi.
Cu douăzeci de ani în urmă, oile Ţurcană brează erau o raritate pe aceste meleaguri, dar acum tot mai mulţi crescători, profilaţi pe producţia de lapte, cresc aceste oi. Unii mai şugubeţi (pontoşi) chiar se lăudau că oile Breze din nordul Transilvaniei le suflă în ceafă celor din zona Petrila şi Haţeg.
O comisie formată din reprezentanţi ai organizatorilor, specialişti de la Societatea de ameliorare a ACO Dacia, pe o ploaie mocănească, au examinat ovinele expuse.
Pentru exemplarele excepţionale de berbeci înscrişi în COP au fost premiaţi următorii crescători de ovine:
La berbecii Ţurcană brează:
- Ionuţ Orga, jud. MM - locul I;
- Dan Mureşan, jud. CJ - locul II;
- Mircea Dan Mihalcea, jud. MM - locul III;
Miori Ţurcană brează:
- Ferma Fericeana, jud. MM - locul I;
- Nicolas Pop, jud. MM - locul II;
La berbeci Ţurcană bălă (albă)
- Emanuel Stelică Pop, jud. SM - locul I;
- Gheorghe Ciorba, jud. SM - locul II;
Miori Ţurcană bălă
- Mihai Cristian, jud. SM - locul I.
Exemplare valoroase de ovine Ţurcane reprezentative au expus şi crescătorii Cornel Cherecheş (jud. SM), Grigore Dobras (jud. SM), Vasile Pop (jud. MM) şi Ioan Sava (jud. BH).
La acest eveniment s-a estimat că au participat 2500 de persoane chiar dacă vremea a fost nefavorabilă.
Cum era şi firesc, în data de 4 septembrie, cu ocazia “Zilei Oraşului Petrila”, s-a organizat prima ediţie a ”Expoziţiei de oi Ţurcane breze” în apropierea acestui oraş.
Pe un timp de toamnă superb, într-un cadru natural mirific, mărginit de munţii Parâng şi Şureanu, într-o locaţie situată pe Valea Jieţului, Primăria din Petrila, sprijinită de câţiva angajaţi aiACODacia, în frunte cu familia Boantă şi localnicii, au amenajat 40 de boxe de prezentare. Dintre expozanţii cuprinşi înCOP(controlul originii şi performanţelor), s-au remarcat: Adrian Boantă; Petru Bălănesc; Dorel Dobre; Nicolae Jitea; Nistorică Lăban; Ioan Lupşa; Iulian Raduca; Ovidiu Sălăşan; Adrian Vladislav; Dumitru Trăilă.
Vezi aici prin ce se deosebeşte Breaza de alte varietăţi de Ţurcană!
un articol de
IOAN PĂDEANU
SCDCOC Caransebeş