Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Oaia cea mai Brează între Ţurcane. Premii pentru exemplarele excepţionale de berbeci înscrişi în COP

Publicat: 14 octombrie 2021 - 18:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După atâtea restricţii, crescătorii de oi au fost nerăbdători să se întâlnească, să discute şi să admire oi performante la expoziţii. Oierii de la Pro Ovis Maramureş au sparta gheaţa dând tonul organizării târgurilor de profil în 2021.

”Târgul expoziţional de ovine” organizat de ACOC - Pro Ovis Maramureş în data de 29 august, pe o păşune în apropierea oraşului Baia Mare, a strâns un număr mult mai mare de participanţi faţă de ediţiile anterioare. Cu toate restricţiile impuse de pandemie, cei doi fraţi din Seini, Daniel Pop - preşedintele ACOC Pro Ovis Maramureş, şi Vasile Pop, care deţine câteva mii de oi Ţurcane performante, au organizat cea de-a patra ediţie a Târgului expoziţional. Evenimentul are o semnificaţie aparte pentru oierii maramureşeni şi s-a desfăşurat sub semnul respectului şi tradiţiei unei profesii milenare, apreciată în trecut, prezent şi foarte probabil în viitor, cum este cea de crescător de ovine.

 

Participanţi din 6 judeţe


expozitie ovine maramures 1_b

Principalul obiectiv al acestui eveniment, aşteptat cu mare interes de oieri şi participanţi, a fost prezentarea unor exemplare valoroase de oi Ţurcane varietatea albă (bălă) şi varietatea brează; apoi premierea celor performante; vânzarea de oi şi berbeci înscrise în Registrul genealogic la Societatea de ameliorare a ACO Dacia din jud. Hunedoara.

Organizatorii au invitat cu ovine crescătorii din şase judeţe: Maramureş, Satu-Mare, Sălaj, Cluj şi Bihor şi Bistriţa, pentru a promova, într-o formă concurenţială, crescătorii de oi din zona de centru şi nord a Ardealului.

Ovinele pentru expoziţie au fost expuse în două sectoare separate; un sector cu 30 boxe cu ovine Ţurcană brează şi un sector tot cu 30 boxe cu ovine Ţurcană albă (bălă) şi oacheşe.

Acest eveniment de amploare a fost deschis de Daniel Pop, după care au luat cuvântul reprezentanţi ai instituţiilor de stat din agricultură, în frunte cu Vaida Bela, director al Agenţiei Naţionale de Zootehnie. Toţi au lăudat iniţiativa acestei asociaţii şi au susţinut că oaia românească are prezent şi viitor

După prezentarea mesajelor, grupul de oficiali şi participanţi au vizitat şi admirat standurile cu ovine.

 

Brezele s-au răspândit în toată Transilvania


expozitie ovine maramures 2 (1)_b

Comparativ cu ediţiile anterioare, berbecii şi oile Ţurcană brează au impresionat crescătorii de oi şi publicul vizitator prin armonie şi dezvoltare corporală, talia mare, constituţia fină spre robustă, lâna lungă cu şuviţe clare şi bine extinsă pe burtă şi extremităţi.

Cu douăzeci de ani în urmă, oile Ţurcană brează erau o raritate pe aceste meleaguri, dar acum tot mai mulţi crescători, profilaţi pe producţia de lapte, cresc aceste oi. Unii mai şugubeţi (pontoşi) chiar se lăudau că oile Breze din nordul Transilvaniei le suflă în ceafă celor din zona Petrila şi Haţeg.

 

Au urmat premiile


O comisie formată din reprezentanţi ai organizatorilor, specialişti de la Societatea de ameliorare a ACO Dacia, pe o ploaie mocănească, au examinat ovinele expuse.

Pentru exemplarele excepţionale de berbeci înscrişi în COP au fost premiaţi următorii crescători de ovine:

La berbecii Ţurcană brează:

- Ionuţ Orga, jud. MM - locul I;

- Dan Mureşan, jud. CJ - locul II;

- Mircea Dan Mihalcea, jud. MM - locul III;

Miori Ţurcană brează:

- Ferma Fericeana, jud. MM - locul I;

- Nicolas Pop, jud. MM - locul II;

La berbeci Ţurcană bălă (albă)

- Emanuel Stelică Pop, jud. SM - locul I;

- Gheorghe Ciorba, jud. SM - locul II;

Miori Ţurcană bălă

- Mihai Cristian, jud. SM - locul I.

Exemplare valoroase de ovine Ţurcane reprezentative au expus şi crescătorii Cornel Cherecheş (jud. SM), Grigore Dobras (jud. SM), Vasile Pop (jud. MM) şi Ioan Sava (jud. BH).

La acest eveniment s-a estimat că au participat 2500 de persoane chiar dacă vremea a fost nefavorabilă.

expozitie ovine maramures 2_b 

Aceeaşi vedetă, în expoziţie la Petrila


Cum era şi firesc, în data de 4 septembrie, cu ocazia “Zilei Oraşului Petrila”, s-a organizat prima ediţie a ”Expoziţiei de oi Ţurcane breze” în apropierea acestui oraş.

Pe un timp de toamnă superb, într-un cadru natural mirific, mărginit de munţii Parâng şi Şureanu, într-o locaţie situată pe Valea Jieţului, Primăria din Petrila, sprijinită de câţiva angajaţi aiACODacia, în frunte cu familia Boantă şi localnicii, au amenajat 40 de boxe de prezentare. Dintre expozanţii cuprinşi înCOP(controlul originii şi performanţelor), s-au remarcat: Adrian Boantă; Petru Bălănesc; Dorel Dobre; Nicolae Jitea; Nistorică Lăban; Ioan Lupşa; Iulian Raduca; Ovidiu Sălăşan; Adrian Vladislav; Dumitru Trăilă.

Vezi aici prin ce se deosebeşte Breaza de alte varietăţi de Ţurcană!

un articol de

IOAN PĂDEANU

SCDCOC Caransebeş


Vizualizat: 3535 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?