Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O nouă microfermă de găini ouătoare free range

Publicat: 05 august 2014 - 18:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Cu pași timizi, micile ferme familiale cu activitate în sectorul avicol încep să prindă viață. Așadar, după primul proiect, demarat în 2011, pentru construcția în premieră în România a unei microferme în sistem free range, iată că acum o a treia exploatație de acet tip își deschide porțile. Este vorba de o microfermă inaugurată recent în satul Bălușești, comuna Icușești, județul Neamț, beneficiar fiind tânărul fermier Constantin Botezatu

Click pe poza pentru galerie!

Scopul implementării proiectului “Înființare exploatație de creștere și exploatare a găinilor ouătoare în sistem liber (free range) cu o capacitate de 750 capete/serie” a fost acela de a obține, în timp cât mai scurt și pe suprafețe mici de construcții, cantități cât mai mari de ouă. Spre exemplu, la o serie de 750 de capete, producția de ouă estimată este de aproximativ 192.337 bucăți în 56 de săptămâni, respectiv 96.187 de ouă pe o perioadă de 5 ani (56 săptămâni de exploatare și 7 zile perioada de vid sanitar-veterinar, respectiv 4,5 serii în 5 ani).


Cerințe minime tehnologice

Tehnologia adoptată în acest proiect este cea de creștere și de exploatare a găinilor ouătoare pe așternut permanent cu acces liber în padoc, adică sistemul de creștere notat cu cifra 1. Creșterea la sol cu acces liber în padoc este un sistem de producție modern, deoarece combină avantajele sistemului de adăpost cu microclimatul controlat, având efectul pozitiv al șederii în aer liber. Din punct de vedere tehnologic, sistemul permite accesul spre spații în aer liber, care, în conformitate cu legislația europeană și românească, trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

- Găinile au acces continuu la spații exterioare în timpul zilei, cu excepția cazurilor în care se aplică restricții temporare impuse de autoritatea sanitar-veterinară;
- Spațiile în aer liber sunt în cea mai mare parte acoperite cu vegetație și nu sunt folosite în alte scopuri, excepție făcând livezile, terenurile împădurite și pășunile pentru animale;
- Densitatea în spațiile exterioare nu poate depăși niciodată 2.500 de găini pe hectar (1 găină/4 mp). În condițiile în care pentru fiecare găină sunt disponibili cel puțin 10 mp și dacă se practică o rotație, găinile având acces liber în întreg spațiul pe durata de viață a efectivului, fiecare îngrăditură trebuie să asigure cel puțin 2,5 mp/găină.
- Raza padocurilor nu trebuie să depășească 140 metri față de cea mai apropiată trapă de intrare și ieșire.

Prin utilizarea sistemului „free range” se reduce incidența unor boli tehnologice, cum ar fi ciupirea penelor. Printre dezavantajele acestei tehnologii de întreținere se numără creșterea consumului de furaj per ou produs și scăderea procentajului de ouat.

Instalațiile de echipare a halelor de producție, utilajele tehnologice, cât și condițiile de microclimat sunt asigurate și asistate de sisteme complet automatizate. Rețetele furajere trebuie să întrunească cerințele nutriționale recomandate de producătorii de hibrizi de găini ouătoare. Sistemul de producție este „totul plin - totul gol”.

 

Cu primele ouă pe piață, după patru luni de la popularea fermei

Dar cam atât despre tehnologie și să discutăm cu beneficiarul, Constantin Botezatu, un tânăr în vârstă de 32 de ani, absolvent al Facultății de Științe Politice. Ideea de a porni o afacere l-a încercat de mult timp, iar după documentări intense și studierea diverselor oportunități de investiții, s-a oprit asupra acestui tip de activitate - creșterea găinilor ouătoare în sistem free range. „De vreo patru ani mă tot gândesc ce tip de afacere aș putea să fac și, în primul rând, ce nu există pe piață sau în ce domeniu concurența este mai mică.

Analizând diverse tehnologii zootehnice și diverse specii de animale de fermă, am ajuns la concluzia că găinile ouătoare în sistem free range se potrivesc cel mai bine ca idee, dar și din punct de vedere al spațiului pe care îl dețineam”, ne-a declarat Constantin. De la munca de documentare a trecut la partea practică și la găsirea unor soluții de reducere a costurilor. Astfel, acesta a adaptat un spațiu deja existent, un fost depozit de utilaje.

După finalizarea spațiului și echiparea cu utilajele necesare în producție, a trecut la popularea cu păsări. „Deoarece puicuțele ouătoare la vârsta de 16 săptămâni aveau un preț destul de mare, aproximativ 5-7 euro/cap, iar efortul financiar la achiziția efectivului era de aproximativ 4500 euro, m-am hotărât să populez ferma cu pui de o zi și să cresc tineret de înlocuire, reducând costurile la jumătate, dar raportat la o unitate de timp mult mai mare, adică de 16 săptămâni”, a detaliat Constantin. Astfel, în data de 14 mai a adus puii de o zi, urmând ca aceștia să intre în producție pe 9 septembrie. Deci primele ouă cu marca 1 vor intra pe piața nemțeană începând din luna septembrie.


„E plăcut să ai grijă de atâtea orătănii”

„Seria de creștere a tineretului a început pe 14 mai, iar din 9 septembrie până pe 24 noiembrie 2015 va fi perioada de producție. Oricum, acest proiect nu puteam să îl pun pe picioare fără ajutorul familiei, al prietenilor și al colegilor de serviciu. Fără un sprijin moral și logistic și fără consultanța acordată de Leonard Stafie, nu reușeam să pornesc afacerea. Iată că acum aștept deja să intre găinile la ouat. În plus, este plăcut să ai grijă de atâtea orătănii”, ne-a mărturisit Constantin Botezatu.
Noi, cei de la revista Ferma, îi urăm succes și anunțăm de pe acum o nouă vizită în microferma de la Bălușești, de îndată ce găinile vor începe să producă ouă.


VALORI ȚINTĂ ALE PARAMETRILOR TEHNOLOGICI

Selecția materialului pentru producție: hibrizi de găini ouătoare specifici pentru creșterea pe așternut permanent;
Perioada optimă a capacității de ouat: din săptămâna a 21-a de viață până în cea de-a 72-a;
Consumul de furaj într-un ciclu: 56,25 kg/pasăre;
Consumul de furaj mediu zilnic: 150 g/pasăre;
Dimensiunile utile ale halei de producție: 23 m lungime și 10 m lățime;
Tipul producției: găini ouătoare, greutate corporală - 2,2 kg, număr de găini pe hală - 750 capete.


Utilaje și echipamente folosite în procesul de producție

Sistem de furajare semiautomat cu 4 linii de furajare și 32 hrănitori/hală;
Sistem de adăpare semiautomat cu 32 adăpători pe hală;
Sistem de ventilație cu:
- sistemul de evacuare a aerului: 3 ventilatoare de evacuare aer, capacitate de 5000 m3/oră; 2 ventilatoare de evacuare aer, capacitate 2000 m3/oră; un ventilator variabil.
- sistem admisie aer: 8 admisii de aer dotate cu cablu de acționare și balamale;
Sistemul de iluminat: 24 surse de lumină fluorescente;
Sistem de încălzire electric;
Sistem de comandă și control echipamente: un dispozitiv de control și un tablou electric;
Sistem de recoltare ouă - cuibare automate;
Sistem de răcire în camera de stocare a ouălor;
Sistem manual de sortare, cântărire și verificare ouă.

Vizualizat: 8622 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
felicitari
|
03. 14, 2015. Saturday 08:32
Felicitari autorului cat sibeneficiarului.este într-adevăr o varoanta pentru gospodarii de la tara.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?