Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O fermă avicolă performantă în peisajul moldav

Publicat: 12 aprilie 2010 - 16:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În anul 2004 a luat fiinţă în judeţul Vaslui, comuna Zorleni (la 5 km de municipiul Bârlad) o nouă fermă de creştere şi exploatare a puilor de carne. „Ca orice început, mai ales în acest zbuciumat sector, a fost mai dificil‚ am început cu 80.000 de mii de pui pe serie iar la momentul actual avem o capacitate de 500.000 mii de pui de carne pe serie” spune directorul Fermei Avicole Şerban, Liviu Moroianu.

Click pe poza pentru galerie!

Ferma s-a ridicat pe fosta platformă avicolă de stat de lângă Bârlad şi are în componenţă trei hale de creştere a puilor de carne. Pentru a putea fi competitivi pe piaţă, investiţiile efectuate în tehnologiile de creştere şi exploatare se ridică la peste trei milioane de euro în aproape trei ani de la înfiinţare. Dar a meritat.

În momentul de faţă ferma deţine tehnologie de ultimă generaţie, ceea ce permite obţinerea de performanţe în acest sector. Astfel, la 42 de zile puii ating o greutate corporală de peste 2,5 kg, cu un consum de furaj pe un kg greutate vie de 1,75, ceea ce înseamnă costuri reduse pe produs cât şi o cantitate de carne livrată în viu de peste 1000 tone pe serie.

Performanţele obţinute se datorează şi colectivului de conducere a fermei, compus din doi ingineri zootehnişti şi trei medici veterinari, care asigură managementul tehnologiilor de producţie. Un fapt care frapează, este tinereţea acestor specialişti, media de vârstă fiind de 30 de ani, ceea ce demonstrează, încă o dată, că performanţa nu ţine cont de vârstă.

Ca pentru orice fermă din domeniul avicol, anul 2006 a însemnat un moment de încercare datorită valului de gripă aviară. „A fost destul de dificil, dar prin menţinerea cu stricteţe a măsurilor de biosecuritate în perimetrul fermei cât şi faptul că am pus un accent deosebit pe perioadele de depopulare a halelor de producţie, deci o decontaminare riguroasă a spaţiilor de creştere, am reuşit să nu avem probleme din punct de vedere epidemiologic.

Am fost afectaţi într-o măsură mai mare de latura financiară a acestei epidemii, dar am trecut cu bine şi sperăm într-o revigorare a acestui sector” ne mărturiseşte directorul.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(45)/2007

Vizualizat: 2113 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
oana din mangalia
|
07. 06, 2010. Tuesday 16:42
complimente domnului Serban un om care stie sa aprecieze munca salariatilor dar sa zice ca PANA LA DUMNEZEU TE MANANCA SFINTII CRED CA SE STIE LA CE MA-M REFERIT,BAFTA
1.
succes
|
07. 06, 2010. Tuesday 16:23
daca sar popula hala cu mai putini ar fi perfect
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!