Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nutrix+ de la WEDA

Publicat: 06 noiembrie 2017 - 08:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• sistemul de furajare lichidă pentru purcei

Hrănirea purceilor sugari a fost unul dintre subiectele pe larg dezbătute la simpozionul organizat de Schaumann Agri România, WEDA şi Breeders - DanAvl, la mijocul lunii septembrie a.c. Toate cele trei companii implicate în organizare au abordat elemente de noutate din domeniile lor de competenţă.

sistemul de furajare lichidă pentru purcei_b

Scroafele „moderne” fată un număr mare de purcei. Pentru fermieri important este numărul de purcei înţărcaţi/scroafă şi greutatea acestora. Dar la fel de importantă este starea lor de sănătate şi rezistenţa la stresul de înţărcare.

Deficitul de lapte matern vs. numărul de purcei fătaţi
La hibrizii actuali, odată cu creşterea numărului de purcei fătaţi, nu a crescut proporţional şi producţia de lapte a scroafelor. Conform datelor statistice, încă înainte de 1995 a apărut o diferenţă între numărul mediu de purcei/fătare şi producţia de lapte matern. Deşi numărul mediu de purcei fătaţi vii/fătare era aproape 11, producţia de lapte abia satisfăcea necesarul pentru zece purcei. Practic, există un deficit în producţia de lapte matern. În 2015, acest decalaj s-a mărit, astfel că, deşi numărul mediu de purcei vii/fătare a crescut la 13,5, producţia maternă de lapte asigura necesarul pentru doar 11,5 purcei.
Soluţiile WEDA - specialistul german în sisteme de hrănire lichidă pentru porci - au fost prezentate de către Róbert Zsolnai, Export Manager Ungaria şi România, şi de Krisztian Dabu, reprezentant Weda România.
Furajarea lichidă pentru porcii la îngrăşat şi pentru scroafe nu mai este de mulţi ani o noutate în acest sector al zootehniei. Acest sistem de hrănire permite reducerea costurilor datorită producţiilor mai mari obţinute pe cap de animal cu aceeaşi cantitate de furaj. Sistemele de furajare lichidă funcţionează complet automat şi controlat. Amestecarea şi dozarea exactă a furajului (fără resturi) permit o precizie maximă şi furajarea prin măsurarea timpului de ingestă a scroafei şi a porcului la îngrăşare. Sistemele de furajare lichidă (la fel ca şi cele clasice cu furajare uscată) pot fi construite la dimensiunea dorită şi adaptată adăposturilor de orice tip.

Nutrix+ susţine alimentaţia purceilor
Sistemul Weda Nutrix+ permite furajarea suplimentară de susţinere a purceilor sugari încă din primele zile după fătare. Sistemul permite dozarea unor cantităţi foarte mici de înlocuitori de lapte (iaurt), până la furaj Prestarter. Furajarea cu Nutrix+ poate fi adaptată perfect sistemului de creştere. Purceii sunt obişnuiţi treptat cu noul furaj, astfel că se evită stresul şi schimbarea bruscă a hrănirii în momentul înţărcării.
Nutrix+ constă în: bucătărie furajeră, tablou de comandă, sistem de transport şi troci de furajare. Sistemul este modular iar o unitate are capacitatea de a hrăni maxim 3500 de purcei sugari. Un modul poate avea până la 3 rezervoare de amestec, cu o capacitate de 125 litri fiecare, ceea ce permite folosirea mai multor tipuri de furaj şi amestecarea automată. Temperatura de amestecare poate fi setată individual pentru fiecare tip de furaj. Amestecarea începe cu componentele care au nevoie de temperatura cea mai înaltă, după ce în prima etapă tancul de amestec a fost umplut cu necesarul de apă şi încălzit la temperatura optimă.
Trocile speciale cu grilaj permit socializarea purceilor din două boxe alăturate. Jgheaburile duble din plastic cu grilaj sunt integrate în peretele boxei de fătare şi au formă specială, ovală, astfel că purceii nu pot intra în jgheaburi, reducându-se risipa de furaj. 

Troaca cu purcel_b
O înălţare a porţiunii din mijlocul trocii de furajare reduce volumul utilizabil, dar permite dozarea unor cantităţi mai mici de furaj.
În fiecare jgheab sunt montaţi senzori electronici care monitorizează cantitatea de furaj şi permit dozarea unei cantităţi de până la 30-40 g/furajare şi peste 100 furajări/zi/jgheab. Sistemul computerizat permite dozarea cantităţii de furaj şi reglarea frecvenţei de furajare. Sistemul Nutrix+ este operat prin intermediul unui ecran tactil legat la computer şi poate controla până la 128 dozatoare/ventile (plasate în trocile de furajare).
Nutrix+ permite evaluarea şi calculul consumului zilnic. De asemenea, curăţarea şi igienizarea sistemului se fac automat. Evaluarea consumului zilnic pentru fiecare troacă de furajare este foarte importantă pentru a nu permite înlocuitorului de lapte să stea prea mult în jgheabul de furajare iar în cazul boxelor cu nevoi reduse, poate fi oprită furajarea.
Funcţia de alarmă trimite utilizatorului informaţii despre problemele apărute în sistem şi indicii privind rezolvarea acestora.
Conform calculelor producătorului, de la un efectiv minim de 350 scroafe, investiţia într-un sistem Nutrix+ este rentabilă şi mai ieftină decât furajarea în 350 de vase individuale.


Articol publicat in revista Ferma nr. 18 (201) (15-31 octombrie 2017)

Vizualizat: 673 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?