Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nutriţie şi reproducţie - furajare stimulativă la debutul gestaţiei oilor

Publicat: 21 octombrie 2019 - 12:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Calendaristic, perioada în care oile şi berbecii intră la montă se suprapune cu luna septembrie. Întrucât numărul de miei obţinuţi de la fiecare oaie depinde foarte mult de modul în care hrănim animalele în perioada reproducţiei şi în prima parte a gestaţiei, prezint câteva raţii de furajare recomandate pentru femelele de ovine în acest sezon.

 

În alimentaţia ovinelor se poate folosi o gamă foarte variată de furaje, în care predomină cele de origine vegetală, şi anume: iarba verde de pe pajişti naturale sau cultivate, fibroasele, grosierele (îndeosebi vrejii de leguminoase), suculentele precum sfecla furajeră sau nutreţul murat şi furajele concentrate.

Ovine_b
Producţiile ovinelor sunt determinate în proporţie de 50-70% de condiţiile de întreţinere, dintre care alimentaţia are influenţa cea mai mare. Faţă de taurine, ovinele au o producţie în plus, şi anume lâna. La oile adulte, din rasele cu lână fină, o reducere a nivelului proteic cu 20% (faţă de normal) influenţează negativ greutatea corporală şi scade rezistenţa firelor de lână.
Cerinţele nutritive ale oilor se diferenţiază în funcţie de starea lor fiziologică, de greutatea corporală şi de producţia de lână. Pentru întreţinerea funcţiilor vitale, necesarul este de 1,1 UFL şi 65-70 g PBD/100 kcorp.
• Pregătirea pentru montă durează 2-3 săptămâni, când se practică o alimentaţie stimulativă, de tip flushing, prin care se urmăreşte favorizarea intrării oilor în călduri şi a ovulaţiei. Calendaristic, perioada corespunde finalului verii, când în raţie furajul verde de pe păşune se asigură în cantitate de circa 6-8 kg/cap/zi. Raţia se suplimentează cu 0,2-0,3 kg amestec de concentrate. În perioada de montă cantitatea de concentrate creşte la 0,3-0,4 kg/cap/zi. În această perioadă trebuie ţinut cont de faptul că dacă oile păşunează pe parcele în care procentul de leguminoase este ridicat, din cauza fitoestrogenilor se poate reduce numărul gestaţiilor instalate.

Ovine_b
În tabelul 1 găsiţi o variantă de raţie pentru o oaie de rasă cu lână fină, în perioada de montă, alcătuită din raigras englezesc, la care se adaugă ovăzul ca furaj concentrat. De nelipsit sunt bulgării de sare, din care oaia îşi asigură necesarul zilnic, prin lins.
• Gestaţia oilor durează cinci luni. În prima perioadă de gestaţie (primele 2,5 luni), necesarul de întreţinere se majorează cu 20%, iar pentru ultima parte a gestaţiei, necesarul creşte cu încă 20% pentru energie şi cu 20-40% pentru proteină. Pentru producţia de lână se asigură zilnic 20-30 g PBD.
- În prima parte a gestaţiei, cerinţele de energie şi de substanţe nutritive cresc puţin peste necesarul de întreţinere, deoarece fetusul creşte doar cu 12-13% din greutatea de la naştere. Datorită acestui fapt, cerinţele nutritive pot fi acoperite prin furajele specifice sezonului fără a necesita suplimentarea raţiei cu concentrate.
- Într-o primă etapă de la debutul gestaţiei, oile au posibilitatea să păşuneze otava, porumbiştile sau pe culturile de rapiţă furajeră, acumulând 6-8 kg/cap şi zi. La intrarea în stabulaţie, raţia va cuprinde furajele specifice, respectiv 1-2 kg fibroase, 0,5-1 kg grosiere, de preferinţă vreji de mazăre sau de soia şi 1-2 kg/cap/zi suculente, sfeclă, siloz sau semisiloz. Specific acestei perioade, am ales o variantă de raţie formată din componentele prezentate în tabelul 2. Sunt furaje specifice perioadei de stabulaţie, presupunând că în funcţie de starea vremii, în a doua parte a primei perioade de gestaţie (de la jumătatea lunii noiembrie) oile sunt în adăpost şi consumă furaje specifice (fibroase, grosiere, suculente).
În funcţie de zona geografică se pot face diferite variante de raţii pentru ovine. De asemenea, raţiile pot fi corelate cu concentratele de care dispune fiecare fermier.
Trebuie înţeles faptul că nu există o raţie standardizată pentru un anumit animal, important fiind ca prin furajele specifice fiecărei specii şi categorii de animale să se asigure cerinţele animalului respectiv.


TABELUL 1: RAŢIE PENTRU O OAIE DE 60 KG ÎN PERIOADA DE MONTĂ

tab1ois219_b
TABELUL 2: RAŢIE PENTRU O OAIE ÎN PRIMA PARTE A GESTAŢIEI (70 KG, LÂNĂ FINĂ)

tab2ois219_b
LEGENDĂ TABELE:
SU - substanţă uscată;
UFL - unităţi furajere lapte;
PDIN - proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în azot al raţiei;
PDIE - proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în energie al raţiei;
UIDO - valoarea de încărcare digestivă a unui nutreţ, exprimată în unitate de încărcare digestivă pentru ovine.

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 16/243 (ediţia 15-30 septembrie 2019)

Vizualizat: 502 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?