Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Numărul de celule somatice este doar un indicator al sănătăţii ugerului

Publicat: 12 iulie 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În numărul trecut al revistei noastre am afirmat, cu argumente, că numărul de celule somatice din laptele muls de la toate vacile din crescătorie este doar un indicator al stării de sănătate a ugerului acestora.

Click pe poza pentru galerie!

El însă nu exclude posibilitatea ca într-o fermă în care, deşi numărul de celule somatice este foarte mic şi se încadrează în standardul european de igienă a laptelui, să existe totuşi un număr de vaci care să aibă măcar un sfert al ugerului inflamat.

Precizam atunci că studiile de specialitate efectuate de către cercetători au scos în evidenţă că până şi în ferma unde în lapte se găsesc în medie 200 de mii de celule somatice per mililitru, există cel puţin şase sferturi de uger dintr-o sută care sunt infectate. Dacă ţinem seama că un uger normal este format din patru sferturi ţinute împreună de către pielea acestuia, sunt despărţite între ele şi funcţionează autonom unul faţă de altul, atunci într-o astfel de crescătorie trebuie să fie aproximativ 15 vaci dintr-o sută (15%) care au unul sau mai multe sferturi ale ugerului inflamat.

Dacă în lapte se găsesc, în medie, 300 de mii de celule somatice per mililitru lapte, procentul vacilor cu cel puţin un sfert al ugerului infectat, ajunge la 25 de vaci dintr-o sută. În ferma unde numărul de celule este în medie de 500 de mii de celule somatice, numărul de vaci cu cel puţin un sefert al ugerului infectat este de 35 dintr-o sută. În fermele cu 700 de mii sau cu 800 de mii de celule somatice numărul acestora creşte progresiv cu o rată de aproape 5%.

Aceasta înseamnă că fermierul nu trebuie să neglijeze inspecţia zilnică a sănătăţii ugerului cu ocazia mulsului la fiecare vacă. Atenţia lui trebuie să se înderepte spre diferenţa de temperatură dintre cele patru sferturi ale ugerului fiecărei vaci, precum şi la diferenţele de consistenţă a acestora (mărime şi duritate), pentru a putea afla la timp orice modificare de la normal a glandei mamare. Atunci când constată astfel de diferenţe între sferturile ugerului, el trebuie să fie sigur că acolo s-a produs o modificare faţă de normal.

 

Supravegheaţi sănătatea ugerului

Pentru a avea însă o probă obiectivă şi de mare pecizie a stării de normalitate a ugerului eu îl sfătuiesc pe fermier să utilizeze măcar odată pe săptămână proba mastitestului californian. Aceasta înseamnă că el trebuie să-şi procure instrumentul (placa de plastic cu patru locaşuri) şi reactivul necesar în care să mulgă câteva picături de lapte din fiecare sfert. După amestecul laptelui cu reactivul el va putea observa care dintre cele patru sferturi ale ugerului este normal sau este infectat.

Laptele muls dintr-un sfert de uger care este bolnav devine vâscos, iar cel muls dintr-un sfert sănătos rămâne de consistenţă normală.
Se înţelege că sfertul de uger care a fost găsit inflamat trebuie de urgenţă să fie tratat prin introducerea la vârful sfârcului, în cisterna acestuia, a unui preparat medicamentos pe care îl găsiţi la orice farmacie veterinară.

Trebuie să atrag atenţia fermierului că atunci când introduce medicamentul în uger, capătul sfârcului trebuie să fie dezinfectat în mod obligatoriu, cu un tampon de vată imbibată în alcool sau într-o altă soluţie dezinfectantă, pentru a nu introduce cu acul microbi în interiorul ugerului.

Nu introduceţi acul seringii adânc în interiorul sfârcului pentru a nu provoca leziuni ale peretelui interior al acestuia. În mod corect, preparatul se introduce în canalul sfârcului la vârful acestuia şi apoi se împinge prin presiune pe sfârc, spre cisterna interioară a sfertului.

Supravegheaţi permanent sănătatea ugerului vacilor pentru că acesta este mijlocul de producţie cel mai important al animalului. Dacă el se îmbolnăveşte şi nu-l trataţi la timp îl veţi pierde şi odată cu el se va duce şi câştigul dumneavoastră.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(45)/2007

Vizualizat: 2165 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?