Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nu doar că N-AU CURĂŢAT RAHATUL, I-AU MAI PUS ŞI MOŢ!

Publicat: 09 septembrie 2018 - 01:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Au trecut mai bine de patru ani de când a fost lansat controversatul Ordin al Ministerului Sănătăţii 119/2014 şi tot atâta vreme de când atragem atenţia că, odată ce acesta va începe să producă efecte nocive asupra zootehniei, situaţia va deveni foarte greu de gestionat. Evident, se întâmplă deja...

Vi se pare cunoscută povestea cu vecinul care moare de grija voastră şi vă trânteşte o reclamaţie că-i pute găina sau scroafa pe care o aveţi în bătătură? Ei bine, există şi instrumentul perfect de „aplanare” definitivă a situaţiei, prin aplicarea prevederilor OMS 119, care stabileşte - absolut în afara ştiinţei zootehnice - distanţele între spaţiile de locuit şi gospodării, respectiv ferme.

Vezi detalii despre un fermier ameninţat cu executarea silită în baza OMS 119: DĂUNĂTORII ZOOTEHNIEI: Mistreţul, lupul şi OMS 119!

Ce mi-e 119, ce mi-e 994. Aceleaşi prevederi abuzive!

OMS 119/2014 a fost, în cele din urmă, modificat prin Ordinul Ministerului Sănătăţii 994/2018, publicat în Monitorul Oficial în data de 21.08.2018. Dar nu vă bucuraţi. Nu e nicidecum în favoarea crescătorului de animale. Ba se complică şi mai mult procedurile de funcţionare a unei exploataţii zootehnice sau gospodării!

Revista FERMA, Asociaţia Profesională a Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă din Judeţul Iaşi, Asociaţia Naţională a Cooperativelor Agroalimentare din România - COOP RO şi Federaţia Sindicatelor din Agricultură - TERRA au trimis, atât către Ministerul Sănătăţii, cât şi către Ministerul Agriculturii, observaţii privind disfuncţionalităţile OMS 119 şi propuneri de modificare, de care legiuitorii nu au ţinut cont.

Ba mai mult, considerăm că încalcă o lege fundamentală pentru sectorul zootehnic - Legea Zootehniei. Astfel, conform Legii 72/2002, Art. 3. Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor elaborează şi promovează politici privind creşterea şi ameliorarea animalelor, coordonează întreaga activitate din domeniu, iar împreună cu organele administraţiei publice locale sprijină asociaţiile profesionale ale crescătorilor de animale. Cu alte cuvinte, considerăm că singurii abilitaţi să reglementeze sectorul creşterii animalelor sunt cei din Ministerul Agriculturii! Cei de la Sănătate, habarnişti într-ale zootehniei, ar fi trebuit să adopte propunerile de modificare ale OMS 119/2014 transmise de Ministerul Agriculturii, propuneri puse în acord cu asociaţiile de specialitate. Evident, asta nu s-a întâmplat.

La Ministerul Sănătăţii 1 struţ = 500 taurine = 10.000 păsări = 1.000 porci

Rugăm Ministrul Sănătăţii să aprobe, de urgenţă, formarea unui curs de zoologie pentru angajaţii din minister (se pare că au lipsit în clasa a VI-a de la şcoală), deoarece au lacune mari cu privire la acest domeniu... altfel nu se explică aberaţiile din Ordinul 119/2014. Doar un exemplu... pentru cunoştinţele lor generale de zoologie, struţul se încadrează la categoria păsări. La fel şi prepeliţele... tot păsări sunt!

Domnule ministru al Agriculturii, având în vedere faptul că asociaţiile şi ministerele de profil ar trebui să aibă acelaşi ţel comun, de evoluţie durabilă a satului românesc, credem că a venit timpul, măcar în ceasul al 12-lea, să luaţi măsuri pentru simplificarea şi corectarea unor discrepanţe legislative ce stau în calea dezvoltării rurale. Vom diseca în ediţiile viitoare noul ordin al Ministerului Sănătăţii, adică vă oferim analiza pe text şi prevederi, realizată cu sprijinul specialiştilor. NU mai trataţi cu ignoranţă acest subiect, situaţia va deveni mai mult decât dramatică! Ştim cu toţii că intereselor imobiliare nu le ţine piept nimic, cu atât mai puţin o fermă zootehnică!

Nicoleta DRAGOMIR
în numele tuturor celor care, din 2014, atrag atenţia asupra abuzurilor legiferate prin OMS 119

(sursa foto: agrobiznes.md)

Vizualizat: 6742 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?