Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nou plan pentru eradicarea PPA

Publicat: 12 ianuarie 2020 - 12:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Carnea de porc ar putea deveni un lux în perioada următoare, din cauza epidemiei de pestă porcină africană (PPA), care nu afectează doar România. Nu mai putem vorbi de prevenţie în momentul de faţă, recunoaşte noul şef al ANSVSA, care speră să avem zone libere de PPA în cinci ani.

 

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va elabora o nouă strategie de combatere şi control a pestei porcine africane (PPA), cu măsuri pe termen scurt, mediu şi lung, care va trebui asumată de toate instituţiile implicate, dar şi de fermieri şi industrie, a declarat preşedintele ANSVSA, Robert Chioveanu, la conferinţa organizată de Asociaţia Română a Cărnii (ARC), la aniversarea a 20 de ani de la înfiinţare.
Şeful ANSVSA îşi doreşte ca planul să fie finalizat până la începutul lunii ianuarie 2020, cel târziu, astfel încât acesta să poată fi prezentat ministrului Agriculturii pentru a se asigura finanţarea.
Chioveanu a mai anunţat că, în 2020, vor fi create două zone pilot în jurul unor mari ferme comerciale, astfel încât, la sfârşitul anului viitor „să albim câteva zone din România, iar în cinci ani să reuşim, uşor-uşor, să avem zone libere de pestă porcină africană”.

Porcine_b

ARC: Unele gospodării fac concurenţă neloială producătorilor
Medicii veterinari de liberă practică trebuie implicaţi direct în supravegherea gospodăriilor populaţiei, în condiţiile în care, la ultimul episod de PPA, ei au fost „un fel de spectatori”, pe teren fiind doar veterinarii de la direcţiile sanitare-veterinare, a afirmat Dana Tănase, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).
Aceasta a mai spus că este nevoie de sancţiuni drastice pentru cei care nu declară animalele. „Să se termine cu sămsăritul şi cu toate animalele şi porcii tăiaţi prin curţi, purtaţi în portbagaje. Unul care are acasă 50 de porci face concurenţă neloială producătorilor, fermierilor care muncesc, care plătesc taxe şi impozite la stat şi lucrează conform legii”, a spus Dana Tănase, citată de Agerpres.
Potrivit datelor prezentate de ARC, România pierde anual în jur de 900.000 de porci, în condiţiile în care efectivele matcă au scăzut cu aproape 35.000 de scroafe de la începutul epidemiei de PPA.

Doar 2 judeţe „albe” pe harta PPA
Potrivit datelor ARC, România a rămas doar cu două judeţe, Bistriţa-Năsăud şi Suceava, care nu sunt „în roşu” pe harta emisă la nivel european privind evoluţia PPA.
În 10 decembrie 2019, erau active 709 focare de PPA (dintre care 11 focare în exploataţii comerciale şi 4 focare în exploataţii de tip A) în 254 de localităţi din 28 de judeţe. În alte şapte judeţe erau doar cazuri la mistreţi.
În total au fost eliminaţi 540.591 de porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate 2.379 de cazuri la mistreţi, potrivit ANSVSA.

Preţul cărnii de porc s-ar putea tripla anul viitor
Preţul cărnii de porc s-ar putea tripla anul viitor, pentru că aproape jumătate din proteina acestei planete a dispărut din cauza pestei porcine africane, susţine preşedintele ARC, Radu Timiş. „Problema nu este cât costă, ci dacă vom găsi carne de porc. (...) Guvernul chinez a venit la marile companii europene şi cumpără întreaga producţie. (...) Dacă în China a ajuns la 6 euro kilogramul de carne de porc, în România este undeva la 4 euro, ca medie, la raft. Ce se va întâmpla la anul cu industria noastră?”, a spus Radu Timiş.
În opinia sa, România trebuia să rezolve deja mai multe măsuri urgente pe care le-a trasat Comisia Europeană: circulaţia porcului, limitarea la maximum 5 porci în gospodăriile populaţiei şi trasabilitatea de la abator. Preşedintele ARC a subliniat că epidemia de PPA a fost amplificată şi de mişcarea liberă a animalelor, mai ales a mistreţilor.

 

Polonia: Armata şi poliţia ar putea vâna mistreţii
Ministrul Agriculturii din Polonia, Jan Krzysztof Ardanowski, a propus ca armata şi poliţia să aibă dreptul de a vâna mistreţii pe scară largă în zonele afectate de pesta porcină africană (PPA), pentru a combate extinderea epidemiei în vestul ţării, spre graniţa cu Germania.
PPA a apărut anul trecut în estul Poloniei. 180.000 de porci mistreţi au fost vânaţi pentru a ţine sub control situaţia. Cu toate acestea, virusul a fost identificat recent la un mistreţ mort şi în vestul ţării, la cca. 110 km de graniţa cu Germania.

România: Turmă de mistreţi prin oraş
La începutul lunii decembrie, o turmă de 15-20 de porci mistreţi s-a plimbat câteva ore prin oraşul Suceava, în timp ce alţi doi mistreţi au produs daune în parcul din apropierea campusului universitar din localitate. Alarma a fost dată abia când turma de mistreţi a ajuns în curtea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, de unde animalele au fost gonite de jandarmi.


MODIFICĂRI LA LEGEA VÂNĂTORII
Camera Deputaţilor, care este for decizional, a adoptat, pe 11 decembrie 2019, proiectul de modificare a Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic.
Proiectul prevede modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele şi/sau daunele produse de animalele sălbatice de interes cinegetic, precum şi acordarea de despăgubiri victimelor atacurilor urşilor şi mistreţilor.
Vânătoarea de urgenţă a mistreţilor, pentru combaterea pestei porcine, prin folosirea luminii farurilor sau a dispozitivelor luminoase nu va mai fi incriminată ca infracţiune.
De asemenea, nu va fi considerată vânătoare îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora.
Pentru a produce efecte, noua lege trebuie promulgată de preşedintele ţării.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 2333 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?