Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Norme comunitare suplimentare pentru puii de carne

Publicat: 16 decembrie 2008 - 20:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Directiva publicată Directiva 2007/43/CE, prin care sunt stabilite normele minime de protecţie şi bunăstare a puilor destinaţi producţiei de carne (Oficial Journal L 182, 12/07/2007, p. 0019-0028) este obligatorie pentru exploataţiile de creştere intensivă, cu peste 500 de pui destinaţi producţiei de carne (nu şi puilor pentru reproducţie).

Click pe poza pentru galerie!

Răspunderea principală pentru aplicarea prevederilor directivei revine proprietarilor sau crescătorilor responsabili de îngrijirea puilor, în baza unui contract legal.

Prevederi

Prin această directivă, statele membre îşi exprimă voinţa de a nu admite depăşirea densităţii maxime de 33 kg/m2. Se admit, totuşi, derogări, cu condiţia ca proprietarul sau crescătorul să asigure anumite cerinţe speciale prevăzute în anexa II (existenţa unor sisteme de alarmă şi auxiliare, în cazul avarierii unui echipament automat sau mecanic esenţial pentru sănătatea şi bunăstarea păsărilor, cum ar fi ventilaţia; menţinerea concentraţiei de amoniac sub 20 ppm şi a concentraţiei de dioxid de carbon sub 3000 ppm, valori măsurate la înălţimea capetelor puilor; temperatura interioară să nu depăşească temperatura exterioară cu mai mult de 3oC, atunci când temperatura exterioară măsurată la umbră depăşeşte 30oC; umiditatea relativă, medie, măsurată în interiorul adăpostului timp de 48 de ore, să nu depăşească 70%, atunci când temperatura exterioară este sub 10oC). În astfel de situaţii, autoritatea veterinară poate admite o densitate maximă de populare de până la 39 kg/m2.

Dacă exploataţia efectuează monitorizarea, utilizând ghidurile de bună practică, iar autoritatea competentă nu a identificat deficienţe cu privire la cerinţele directivei şi din evidenţele existente, rezultă că, la cel puţin şapte loturi consecutive, rata cumulativă a mortalităţii zilnice s-a situat sub 1% + 0,06%, înmulţit cu vârsta de sacrificare a lotului (exprimată în zile, vezi anexa V). În aceste cazuri, se poate acorda o derogare suplimentară, densitatea putând să crească, în plus, cu 3 kg/m2 (până la 42 kg/m2).     

Crescătorii de pui trebuie şcoliţi

Directiva obligă statele membre să se asigure că crescătorii, persoane fizice, au beneficiat de o suficientă instruire cu privire la sarcinile ce le revin, în cadrul unor cursuri de instruire cu privire la bunăstarea şi protecţia puilor (enumerate în anexele la directivă). Crescătorii trebuie să deţină un certificat, recunoscut de către autoritatea competentă, care să ateste fie efectuarea unui astfel de curs de instruire sau dobândirea unei experienţe echivalente. Statele membre pot recunoaşte experienţa dobândită înainte de 30 iunie 2010, ca echivalând cu participarea la astfel de cursuri de instruire şi pot emite certificate care să ateste o astfel de echivalare.

Până la 31 decembrie 2009, Comisia va prezenta un raport Parlamentului şi Consiliului, privind posibila introducere a unei scheme armonizate de etichetare obligatorie, concepută pentru carnea de pui, produsele şi preparatele din carne, pe baza conformităţii cu standardele referitoare la bunăstarea animalelor. Raportul va analiza implicaţiile socio-economice şi conformitatea unei astfel de scheme de etichetare cu normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Pe baza avizului ştiinţific al Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară, Comisia va prezenta un raport Parlamentului European şi Consiliului, până la 31 decembrie 2010, privind influenţa parametrilor genetici asupra deficienţelor identificate, care au drept rezultat o bunăstare precară pentru pui.

Statele membre trebuie să pună în aplicare actele cu putere de lege şi actele administrative necesare, să încurajeze elaborarea de ghiduri de bună practică, pentru a se conforma prezentei directive, până la 30 iunie 2010.

Până la 30 iunie 2012, pe baza datelor ce vor fi disponibile, a rapoartelor din fiecare ţară şi a cercetării ştiinţifice aplicate diferitelor tehnologii de creştere, Comisia va depune raportul la Parlamentul European şi la Consiliu, cu privire la modul în care decurge aplicarea acestei directive.
Vizualizat: 1275 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?