Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Normarea producţiei de lapte

Publicat: 19 mai 2010 - 13:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Unul dintre cei mai importanţi factori de care trebuie să ţinem cont la stabilirea cerinţelor energetice şi nutritive ale vacilor de lapte este producţia acestora. La normarea producţiei de lapte trebuie să luăm în calcul şi faptul că productivitatea vacilor este influenţată, din punct de vedere fiziologic, de stadiul lactaţiei.

Click pe poza pentru galerie!

Este indicat ca această normare să se facă pentru o producţie potenţială, care să corespundă cantităţii de lapte sintetizate de glanda mamară în condiţiile în care disponibilitatea nutrienţilor nu este limitată şi nu se înregistrează probleme pe parcursul lactaţiei, din punct de vedere sanitar-veterinar.

Producţia de lapte potenţială variază, în principal, în funcţie de potenţialul genetic al animalului, de numărul de lactaţii, precum şi de stadiului lactaţiei şi al gestaţiei.

Cercetătorii francezi calculează producţia de lapte potenţială, raportându-se la perioada de vârf a lactaţiei şi a săptămânii de lactaţie în condiţiile unei alimentaţii corespunzătoare, mai ales în faza de debut a lactaţiei. În tabel redăm rezultatele acestor calcule, privind producţia de lapte potenţială (kg/zi) a unei vaci stabilită în funcţie de producţia potenţială totală (pentru 305 zile de lactaţie sau din perioada de vârf a lactaţiei).

PRODUCŢIA POTENŢIALĂ DE LAPTE

Tabel producţie lapteClick pe poza pentru galerie!

 

Valorile tabelare pot fi folosite în două moduri, şi anume:

• Producţia din perioada de vârf a lactaţiei, care se poate consemna în săptămâna a patra, se înmulţeşte cu coeficientul 224, rezultând producţia de lapte potenţială pe o perioadă de lactaţie de 305 zile.

Spre exemplu: dacă în săptămâna de vârf (a patra) se înregistrează o medie zilnică de 32 kg lapte, aceasta se înmulţeşte cu 224 şi rezultă o producţie de 7168 kg lapte/305 zile, în condiţii normale de alimentaţie.

• Dacă o vacă multipară are un potenţial productiv de 7000 kg/305 zile, o alimentaţie bună îi va asigura acesteia o producţie medie zilnică de 31 kg lapte în săptămâna a treia de lactaţie sau de 28 kg lapte în săptămâna a 12-a de lactaţie.

În final, necesarul energetic şi nutritiv al unei vaci pentru producţia de lapte se stabileşte înmulţind cerinţele pentru 1 kg lapte (cu 3,8- 4,0% grăsime) care sunt de 0,44 UFL, 48 g PDI (60g PD), 3,5 g Ca şi 1,7 g P, cu producţia de lapte potenţială.

Vizualizat: 4502 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?