Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Noi reguli la vânzarea animalelor vii

Publicat: 12 noiembrie 2021 - 16:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un nou proiect de Ordin al ANSVSA privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru identificarea şi înregistrarea animalelor interzice achiziţionarea porcilor de la intermediarii de animale vii.

Acelaşi proiect de act normativ, care înlocuieşte Ordinul ANSVSA 40/2010, obligă intermediarii de animale vii (samsarii, cum le spun crescătorii de animale) să se înregistreze sanitar-veterinar, fie că sunt persoane fizice autorizate, întreprindere individuală, întreprindere familială sau persoane juridice care cumpără şi vând animale vii (ovine, bovine, caprine, porcine) şi care nu au obligatoriu facilităţi/spaţii de adăpostire a animalelor.

 

Obligaţii pentru ”samsari”


Aceştia vor putea să cumpere şi să vândă doar animale identificate şi doar însoţite de document de circulaţie şi document de identificare unic pe viaţă şi vor fi obligaţi să întocmească un Registru al animalelor transportate şi comercializate, pe care trebuie să îl păstreze pentru cel puţin 3 ani de la încetarea activităţii.

transport animale vii CANVA_b 

Termene de identificare a animalelor din ferme


Noul proiect de Ordin al ANSVSA stabileşte şi termenele de identificare pentru fiecare specie şi mijloacele oficiale de identificare a animalelor:

Bovine, camelide, cervidee şi reni - în termen de până la 45 de zile de la naştere;

Ovine şi caprine - până la 185 de zile de la naştere;

Porcine - până la 60 de zile de la naştere, în cazul gospodăriilor şi exploataţiilor comerciale de tip A, sau la ieşirea din exploataţie, în cazul exploataţiilor comerciale industriale de porcine, în funcţie de destinaţia animalelor.

Animalele trebuie identificate, în orice caz, înaintea mutării acestora în afara exploataţiei în care s-au născut, chiar dacă mutarea are loc înaintea termenelor de identificare prevăzute în Ordinul ASNSVA.

Mijloacele de identificare şi crotaliile pierdute sau nefuncţionale trebuie înlocuite în cel mult 20 de zile de la înregistrarea evenimentului în Baza de Date Electronică (BDE).

Click AICI şi află detalii despre obligaţiile crescătorilor de animale din gospodării: reguli pentru identificarea şi mişcarea animalelor!

SUTE DE MII DE PORCI UCIŞI DIN CAUZA PPA

Potrivit datelor ANSVSA, pe 21 octombrie erau active 585 de focare de pestă porcină africană (PPA), dintre care 20 de focare în exploataţii comerciale şi 3 focare în exploataţii comerciale de tip A. În focarele active erau 368.779 de porcine.

Într-o singură săptămână, au fost stinse 32 de focare de PPA, însă au apărut 26 de focare noi. De la începutul anului 2021, România a confirmat 1.434 focare de PPA.

 

un articol de

VIOLETA MÂŢ

Vizualizat: 6870 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?