Crescătorii români de ovine se opun interzicerii exportului de animale vii. Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei „Păstorul Crişana” din jud. Arad, acuză presiuni din partea unor ONG-uri finanţate de Australia.
Australia este unul din cei mai mari exportatori mondiali de ovine, care se bate pentru piaţa Arabiei Saudite, unde ajung şi ovine vii din România.
Arabia Saudită este cea mai bună piaţă pentru exportul de ovine vii din ţara noastră. În cazul interzicerii exportului de animale vii, oierii români ar mai putea vinde doar abatoarelor, care, de fiecare dată când exporturile au fost suspendate, au redus cu 40-50% preţul, susţine Cioranu.
Pe 6 septembrie 2021, Comisia Parlamentului European care anchetează protecţia animalelor vii în timpul transportului (ANIT) a discutat amendamentele depuse pe proiectele de raport şi de recomandări. În total, au fost depuse 1.233 de amendamente, din care 591 de amendamente la recomandări, a anunţat europarlamentarul român Daniel Buda, coraportor al celor două proiecte.
„Componenta cărnii în carcasă nu poate înlocui, în momentul de faţă, transportul de animale vii, pentru că nu avem nici capacitatea aceasta, dar şi pentru că anumite state terţe nu ar accepta”, susţine Daniel Buda.
Recomandările finale ale Comisiei ANIT vor ajunge în plenul Parlamentului European, apoi vor fi transpuse în legislaţie de Comisia Europeană.
Următoarea reuniune a Comisiei ANIT va avea loc pe 25-26 octombrie 2021.
un articol de
VIOLETA MÂŢ