Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Necesarul de concentrate pentru sezonul rece

Publicat: 11 ianuarie 2011 - 16:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În numărul trecut al revistei am stabilit cantităţile de furaje voluminoase (fân, siloz) necesare unei vaci cu greutatea corporală de 600 kg şi o producţie medie de 20 litri de lapte pe zi, pentru întreaga perioadă de stabulaţie, socotită la 200 zile. În această ediţie, vom determina necesarul de concentrate.

Click pe poza pentru galerie!

Calculul necesarului de furaje voluminoase s-a efectuat pe baza cantităţilor maxime pe care le poate consuma vaca zilnic, în funcţie de „unităţile de încărcare digestivă” preluate din tabelele de normare. În acest mod s-a stabilit că pentru o astfel de vacă, trebuie să asigurăm o tonă fân de lucernă şi 5,4 tone siloz de porumb recoltat în faza de pârgă.

Dacă pentru furajele voluminoase se poate aplica modelul anterior, pentru concentrate calculul de necesar se face altfel, deoarece acestea nu au o valoare de încărcare a rumenului, iar cantităţile care se administrează se leagă de regulă de producţia de lapte a vacii.


Exemplificare

Analizând raţia furajeră redată în tabel, constatăm că printr-o furajare la discreţie vaca va consuma zilnic 5 kg de fân de lucernă şi 27 kg siloz de porumb, ceea ce constituie de fapt aşa-numita „raţie de bază - Rb”. Se va observa că din totalul cerinţelor de 13,8 UFL şi 1355 g PDI, prin Rb se asigură 10,72 UFL, 889g PDIN şi 998g PDIE. Rămâne o diferenţă de 3,08 UFL, 466g PDIN şi 357g PDIE care se poate acoperi prin administrarea concentratelor.

În acest caz, se poate prepara un amestec de concentrate (AC) de o anumită condiţie de calitate, în care se introduce, de exemplu, 60% porumb, 36% şrot de floarea soarelui şi 4% macrosăruri şi un premix vitamino-mineral. Dacă din acest amestec de concentrate se administrează zilnic 4 kg, rezultă că pentru întreaga perioadă de stabulaţie unei vaci trebuie să-i asigurăm 800 kg AC.

Plecând de la structura AC menţionată, precizăm că pentru componentele care pot fi produse în fermă se va asigura 480 kg porumb/vacă, iar pentru cele care se vor cumpăra se va socoti 288 kg şrot de floarea soarelui, 8 kg carbonat de calciu, 8 kg fosfat disodic, 8 kg sare şi 8 kg premix vitamino-mineral, per vacă.

În funcţie de numărul de vaci din fermă se stabileşte cantitatea totală de AC şi a componentelor necesare pentru a trece cu succes sezonul rece.

Dar calculul orientativ al necesarului de concentrate pentru o vacă se poate face şi în funcţie de producţie, ştiind că pentru 1 litru de lapte se poate asigura 0,25-0,35 kg AC, la vacile care în perioada de stabulaţie au producţii mai mari de 8-10 litri/zi.

RAŢIE PENTRU O VACĂ DE 600 KG
Producţie de 20 litri/zi, 3,8-4% grăsime

Tabel raţie vacă 600 kgClick pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 1021 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?