Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ne pregătim de stabulația sezonieră a vacilor

Publicat: 15 septembrie 2016 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Intrarea în stabulația de iarnă presupune o serie de acțiuni sanitar-veterinare importante, pe care trebuie să le aibă în vedere toți crescătorii de animale, pentru a menține starea de sănătate și de exprimare a potențialului genetic al rasei pe care o au în exploatare. 

Click pe poza pentru galerie!

În practică, există două tipuri principale de întreținere a animalelor în sistem extensiv.

 

Acțiuni obligatorii în cazul întreținerii sezoniere pe pășune 

Cel mai des utilizat sistem de exploatare extensivă este cel în care animalele sunt întreținute pe pășune începând cu luna martie - aprilie și până târziu spre începutul iernii, în luna octombrie - noiembrie. 

În acest sistem de exploatare sunt o serie de acțiuni care trebuie să fie executate neapărat înaintea începerii sezonului de iarnă. Cele mai importante acțiuni obligatorii, pe categorii, ar fi cele care vizează:

• Condițiile de cazare: igienizarea adăposturilor existente, curățirea mecanică, dezinfecția, deratizarea, dezinsecția și zugrăvirea adăpostului, precum și asigurarea unei zone confortabile de odihnă (se recomandă 2,5-3 kg de paie/cap/zi în perioada de iarnă). Asigurarea unor spații confortabile, uscate, ferite de curenți de aer, cu așternut proaspăt pentru fătările din perioada de stabulație. Este foarte importantă amenajarea în adăpost unui așa-zis refugiu pentru viței. Se recomandă o suprafață cu așternut curat, de 1,5 mp/cap de vițel. Aici se poate asigura vițelului fân de bună calitate, iar acest refugiu constituie și un loc de retragere și de odihnă pentru viței. 

• Monitorizarea factorilor de climă, a consumului de furaje și de apă prin următoarele măsuri: evitarea administrării de furaje înghețate în perioada cu temperaturi scăzute sau depreciate calitativ, care pot provoca avorturi sau alte afecțiuni grave; asigurarea necesarului și a accesului nelimitat la apă proaspătă și de bună calitate (specialiștii recomandă circa 60 de litri de apă pe cap de vacă/zi); verificarea și protejarea surselor de apă, pentru a remedia anumite defecțiuni și pentru a nu fi supuse înghețului.

• Supravegherea zilnică a tuturor animalelor. 

• Aplicarea programelor de profilaxie a bolilor, împreună cu medicul veterinar, pentru efectuarea la timp a acțiunilor de profilaxie generală sau specifică, în vederea prevenirii îmbolnăvirii animalelor în perioada de stabulație, este crucială.

 

Cerințe la exploatarea exclusiv în aer liber

• Celălalt tip de întreținere a bovinelor de carne este acela în care pe tot parcursul anului animalele sunt întreținute afară. Este un sistem folosit preponderant pentru rasele de taurine de carne din rase extensive cum ar fi rasa Angus, Galloway etc. și presupune o serie de măsuri foarte clare și bine definite, în vederea asigurării sănătății animalelor și exprimarea valențelor lor productive. Astfel, vor putea fi întreținute în acest sistem doar animalele clinic sănătoase, care au fost întreținute pe pășune încă de la începutul sezonului de pășunat și pe timpul toamnei, fără a fi fost aduse în stabulație în această perioadă. Doar așa animalele își pot forma stratul subcutanat de grăsime și părul de acoperire necesar pentru perioada în care vor trebui să suporte intemperiile iernii. Succesul exploatării animalelor în acest mod presupune respectarea cu strictețe a unui program de management adecvat, care cuprinde mai multe măsuri clare în ceea ce privește furajarea, asigurarea condițiilor de cazare (odihnă) a animalelor și, bineînțeles, o serie de măsuri menite să asigure sănătatea animalelor. 

• Referitor la condițiile de cazare în acest sistem trebuie subliniată importanța și obligativitatea asigurării unui spațiu de odihnă protejat de intemperii, și anume un acoperiș și o protecție împotriva vântului sau a curentului dominant și, foarte important, a unui loc de odihnă uscat pentru fiecare animal în parte. Părul și pielea ude nu mai pot asigura izolarea termică a animalelor și provoacă răcirea drastică a temperaturii corpului. Vântul intensifică pierderile de căldură, iar efectul este și mai dramatic în cazul în care animalele stau culcate pe solul rece și umed. 

• Este foarte importantă asigurarea unei suprafețe suficiente de odihnă, cunoscându-se faptul că animalele preferă o anumită distanță între ele (chiar dacă fac parte din același grup). Astfel, pentru animalele de 500 kg trebuie asigurată o suprafață de 4 mp/cap, iar pentru cele de peste 700 kg trebuie asigurată o suprafață de 6 mp (se recomandă o cantitate de așternut între 3 kg până la 15 kg pe cap/zi în condiții de intemperii). Distanța între locul de furajare și cel de odihnă trebuie să fie mai mică de 100 m, altfel animalele se vor culca în apropierea spațiului de furajare chiar dacă  locul este rece și umed. 

• Furajare și adăpare. Si în acest sistem trebuie să se asigure posibilitatea ca animalele să consume la discreție circa 60 litri de apă de bună calitate/cap de animal/zi. 

Pregătirea din timp a întreținerii animalelor în perioada de iarnă, indiferent de sistemul de exploatare practicat, este deosebit de importantă și poate constitui cheia succesului în exploatația dumneavoastră. 

 

Tematica este foarte vastă și pentru detalii vă stăm cu plăcere la dispoziție.

 

Asociația Aberdeen Angus România

E-mail: office@aberdeenangus.ro 

www.aberdeenangus.ro 

 

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.16(177) 15 - 30 septembrie 2016

Vizualizat: 632 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!