Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nasul fin şi vila de la ţară, inamicii zootehniei?

Publicat: 08 iulie 2020 - 08:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Răpuşi, se pare, de "disconfortul olfactiv", aleşii neamului au votat masiv, în Camera Deputaţilor, aşa-numita "lege a mirosurilor". Actul normativ aduce modificări la textul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 195/2005 privind protecţia mediului.

Era nevoie de o astfel de lege? Cu siguranţă, da! Poluarea industrială şi casnică a atins cote alarmante şi această realitate se confruntă, de ani de zile, cu un vid legislativ.

Totuşi, de unde a apărut, aproape concomitent cu noile prevederi, teama fermierilor că primarii şi vecinii deranjaţi de mirosurile emanate de dejecţiile animalelor au o nouă armă împotriva zootehniei? Lăsând la o parte speculaţiile de orice fel, realitatea este că niciunde în lege, nici în cea modificată şi nici în OUG, nu apar referiri la sectorul agricol. Dar nici excepţii. Operatorii economici şi activităţile generatoare de "disconfort olfactiv" pot fi şi fermele zootehnice, mai ales în mediul rural.

Dacă preşedintele va promulga legea, se va ajunge până la sistarea activităţii şi desfiinţarea unităţilor generatoare de „disconfort olfactiv”, implicit a fermelor care stau ghimpe în coasta avântului imobiliar, se tem unele organizaţii ale agricultorilor, care au trimis deja memorii justificative către Klaus Iohannis. Nu vreau să induc sub nici o formă panica în rândul crescătorilor de animale, dar subliniez încă o dată faptul că noua "Lege a mirosurilor" ar trebui să definească foarte clar categoriile de operatori şi activităţi care vor suferi rigorile legii pe motiv de "disconfort olfactiv".
Atenţie! Măsurile de "combatere" a mirosului emanat de animalele din ferme, indiferent de mărimea lor, s-ar aplica atât în cazul exploataţiilor nou înfiinţate, dar şi pentru cele existente. Ce contează pentru legiuitorul deranjat olfactiv că tu, fermier de bună credinţă, ai umblat prin 7, 8, 10 birouri din instituţii diferite cu scopul de a-ţi autoriza ferma "ca la carte", inclusiv pentru mediu. Cu mirosul nu te pui!

Fix acum doi ani scriam un editorial despre iniţiativa legislativă privind "Legea mirosurilor", care duhnea de la o poştă a interese imobiliare pentru eternul spaţiu mioritic. De atunci şi până în prezent, s-a aşternut un aparent calm peste subiect. Mult mai grave mi se par efectele aplicării OMS 119/2014, care permite DSP-urilor să taie şi să spânzure prin ferme şi gospodării, la cererea publicului afectat de miros, chiar dacă cetăţenii în cauză şi-au înălţat viluţele mult prea aproape de exploataţiile agricole, de multe ori fără nici o autorizaţie de construcţie emisă de aceleaşi autorităţi locale care aplică dubla măsură după reguli numai de ei ştiute.

Unora le miroase rău agricultura! Ce hibe legislative a sesizat Revista Ferma în urmă cu doi ani referitor la mult blamata lege a mirosurilor!

Şi, atenţie! NU EXISTĂ în lume un instrument de măsurat mirosurile, ceea ce face imposibil de dovedit ştiinţific existenţa sau inexistenţa unui miros! Din acest motiv, în literatura de specialitate şi în legislaţia europeană se apelează la măsurători legate de noxe, care sunt certe şi fără echivoc. Măsurarea factorului „miros” sau a disconfortului olfactiv este eliminată din orice discuţie tehnică, legală sau ştiinţifică deoarece este un factor subiectiv şi nu există un aparat de măsură care să poată arăta intensitatea, tipul şi natura mirosului.

NICOLETA DRAGOMIR
redactor-şef Revista Ferma
nicoleta@revista-ferma.ro

Vizualizat: 2306 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?