Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nasul fin şi vila de la ţară, inamicii zootehniei?

Publicat: 08 iulie 2020 - 08:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Răpuşi, se pare, de "disconfortul olfactiv", aleşii neamului au votat masiv, în Camera Deputaţilor, aşa-numita "lege a mirosurilor". Actul normativ aduce modificări la textul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 195/2005 privind protecţia mediului.

Era nevoie de o astfel de lege? Cu siguranţă, da! Poluarea industrială şi casnică a atins cote alarmante şi această realitate se confruntă, de ani de zile, cu un vid legislativ.

Totuşi, de unde a apărut, aproape concomitent cu noile prevederi, teama fermierilor că primarii şi vecinii deranjaţi de mirosurile emanate de dejecţiile animalelor au o nouă armă împotriva zootehniei? Lăsând la o parte speculaţiile de orice fel, realitatea este că niciunde în lege, nici în cea modificată şi nici în OUG, nu apar referiri la sectorul agricol. Dar nici excepţii. Operatorii economici şi activităţile generatoare de "disconfort olfactiv" pot fi şi fermele zootehnice, mai ales în mediul rural.

Dacă preşedintele va promulga legea, se va ajunge până la sistarea activităţii şi desfiinţarea unităţilor generatoare de „disconfort olfactiv”, implicit a fermelor care stau ghimpe în coasta avântului imobiliar, se tem unele organizaţii ale agricultorilor, care au trimis deja memorii justificative către Klaus Iohannis. Nu vreau să induc sub nici o formă panica în rândul crescătorilor de animale, dar subliniez încă o dată faptul că noua "Lege a mirosurilor" ar trebui să definească foarte clar categoriile de operatori şi activităţi care vor suferi rigorile legii pe motiv de "disconfort olfactiv".
Atenţie! Măsurile de "combatere" a mirosului emanat de animalele din ferme, indiferent de mărimea lor, s-ar aplica atât în cazul exploataţiilor nou înfiinţate, dar şi pentru cele existente. Ce contează pentru legiuitorul deranjat olfactiv că tu, fermier de bună credinţă, ai umblat prin 7, 8, 10 birouri din instituţii diferite cu scopul de a-ţi autoriza ferma "ca la carte", inclusiv pentru mediu. Cu mirosul nu te pui!

Fix acum doi ani scriam un editorial despre iniţiativa legislativă privind "Legea mirosurilor", care duhnea de la o poştă a interese imobiliare pentru eternul spaţiu mioritic. De atunci şi până în prezent, s-a aşternut un aparent calm peste subiect. Mult mai grave mi se par efectele aplicării OMS 119/2014, care permite DSP-urilor să taie şi să spânzure prin ferme şi gospodării, la cererea publicului afectat de miros, chiar dacă cetăţenii în cauză şi-au înălţat viluţele mult prea aproape de exploataţiile agricole, de multe ori fără nici o autorizaţie de construcţie emisă de aceleaşi autorităţi locale care aplică dubla măsură după reguli numai de ei ştiute.

Unora le miroase rău agricultura! Ce hibe legislative a sesizat Revista Ferma în urmă cu doi ani referitor la mult blamata lege a mirosurilor!

Şi, atenţie! NU EXISTĂ în lume un instrument de măsurat mirosurile, ceea ce face imposibil de dovedit ştiinţific existenţa sau inexistenţa unui miros! Din acest motiv, în literatura de specialitate şi în legislaţia europeană se apelează la măsurători legate de noxe, care sunt certe şi fără echivoc. Măsurarea factorului „miros” sau a disconfortului olfactiv este eliminată din orice discuţie tehnică, legală sau ştiinţifică deoarece este un factor subiectiv şi nu există un aparat de măsură care să poată arăta intensitatea, tipul şi natura mirosului.

NICOLETA DRAGOMIR
redactor-şef Revista Ferma
nicoleta@revista-ferma.ro

Vizualizat: 1972 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?