Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Muştele pot fi vectori de răspândire a PPA

Publicat: 26 iulie 2019 - 16:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La această concluzie au ajuns cercetătorii danezi care au studiat timp de mai multe luni muşte de adăpost. Rezultatele ar putea explica astfel focarele de pestă porcină africană depistate în fermele care aplică măsuri de biosecuritate ridicată.

Potrivit site-ului pigprogress.net, dr. Rene Bødker de la Institutul Naţional Veterinar din cadrul Universităţii Tehnice din Danemarca a lucrat cu efective din statele baltice, dar şi în ţări din Europa de Est, încercând să găsească un tipar comun printre factorii care pot influenţa răspândirea PPA, pentru a ajuta efectivele neinfectate să rămână departe de virusul pestei porcine africane. Este cunoscut faptul că acest virus se răspândeşte prin contact fizic între porci sau dacă porcii sunt hrăniţi cu alimente deja infectate. Iar aici se pare că intervine rolul muştelor, ca vectori de transmitere a PPA.

"Fermele din statele baltice au o biosecuritate foarte înaltă, unele dintre ele implementând măsuri chiar mai ridicate decât în Danemarca. Fermele sunt împrejmuite cu gard, nu sunt permise intrarea camioanelor cu animale, furaje şi aşa mai departe. Recent, au fost instalate filtre de zbor în sistemul de ventilaţie pentru a evita muştele infectate cu PPA. Însă aceste insecte sunt greu de ţinut departe de grajduri. Prin urmare, am constat că muştele sunt vectori de transmitere a virusului, iar în lunile de vară se pare că există o activitate mai intensă din acest punct de vedere", susţine dr. Rene Bødker.

porci-in-adapost_bAceste epidemii apar aparent imprevizibil în exploataţiile bine protejate, ceea ce a întărit şi mai mult teoria cercetătorilor danezi. În toate ţările studiate, populaţiile de mistreţ infectaţi cu virusul PPA erau în afara fermelor. Şi chiar dacă de obicei mistreţii sunt infectaţi prin contact direct, se consideră că muştele au un rol destul de mare în răspândirea bolilor.

Muştele care muşcă şi se hrănesc cu sânge (din familia Tabanidae) sun cunoscute drept "vectori mecanici" pentru agenţii patogeni virali. Acestea trăiesc în habitate semiacvatice în afara fermelor, unde pot intra în contact cu mistreţi sălbatici infectaţi cu virusul PPA înainte de a pătrunde în gospodăriile în care sunt crescuţi porci domestici.

Aceste muşte de obicei nu trăiesc şi nu se reproduc în adăposturile de porci domestici. Cu toate acestea, sunt suficient de mari pentru a fi "vânate" sau ingerate accidental în timpul hrănirii, dacă reuşesc să pătrundă în grajduri. Aceasta ar putea fi o modalitate în care boala se poate răspândi de la mistreţi la efectifele de animale domestice şi ar putea explica, în mare măsură, explozia epidemică din Europa în timpul lunilor de vară, apreciază oamenii de ştiinţă danezi.

Vizualizat: 372 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Cons DDA la Agromalim 2019 Mewi la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?