Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

MULSUL OILOR fără mulgători, o problemă stringentă

Publicat: 18 iunie 2021 - 18:47
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Piaţa vrea mult lapte şi produse din lapte de oaie, dar oierii n-au cu cine desfăşura mulsul. Ce-i de făcut? Specialiştii Ferma propun două măsuri eficiente: oaia bună de lapte şi tehnologia de ultimă oră! 

Cererea pe piaţa internă şi externă pentru lapte de oaie proaspăt şi procesat este tot mai mare. Laptele de oaie, muls igienic, este un aliment cu valoare nutriţională ridicată, care, consumat sub formă de iaurt, sana, chefir, lapte acru şi chiar brânzeturi, măreşte vigoarea fizică, fortifică starea de sănătate şi prelungeşte durata de viaţă a omului.

Oierii autohtoni doresc să obţină mai mult lapte de oaie, dar este o criză acută de ciobani mulgători. Mulsul mecanic ar rezolva parţial această problemă, însă oile din rasele autohtone tradiţionale în mare parte nu au ugerul selectat pentru această tehnologie, cum au rasele de lapte. Oierii se întreabă tot mai des dacă să continue mulsul sau nu? Dacă vor mulge oile în continuare, cum să muncească mai uşor şi cum să producă mai mult lapte?

oi Lacaune la aparatul de muls 2_b

OAIA DE IMPORT REZOLVĂ PARŢIAL PROBLEMA

Un număr însemnat de oieri au ales să importe, pe bani mulţi, berbeci şi chiar oi din rase de ovine specializate pentru producţia de lapte (Lacaune, Assaf, Sardă, Friză, etc), dar în multe cazuri rata de supravieţuire a fost semnificativ mai redusă comparativ cu rasele noastre autohtone tradiţionale.

Vezi AICI care sunt 7 puncte forte ale oilor de lapte Palas!

un articol de
IOAN PĂDEANU
USAMVB Timişoara

Vizualizat: 3398 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
|
06. 20, 2021. Sunday 20:06

...."însă oile din rasele autohtone tradiţionale în mare parte nu au ugerul selectat pentru această tehnologie, cum au rasele de lapte."
GREȘIT!
Firma APF TRADE SRL vinde și montează instalații de muls pentru toate rasele autohtone de oi, indiferent de ugerul animalului.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?