Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

MULSUL OILOR fără mulgători, o problemă stringentă

Publicat: 18 iunie 2021 - 18:47
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Piaţa vrea mult lapte şi produse din lapte de oaie, dar oierii n-au cu cine desfăşura mulsul. Ce-i de făcut? Specialiştii Ferma propun două măsuri eficiente: oaia bună de lapte şi tehnologia de ultimă oră! 

Cererea pe piaţa internă şi externă pentru lapte de oaie proaspăt şi procesat este tot mai mare. Laptele de oaie, muls igienic, este un aliment cu valoare nutriţională ridicată, care, consumat sub formă de iaurt, sana, chefir, lapte acru şi chiar brânzeturi, măreşte vigoarea fizică, fortifică starea de sănătate şi prelungeşte durata de viaţă a omului.

Oierii autohtoni doresc să obţină mai mult lapte de oaie, dar este o criză acută de ciobani mulgători. Mulsul mecanic ar rezolva parţial această problemă, însă oile din rasele autohtone tradiţionale în mare parte nu au ugerul selectat pentru această tehnologie, cum au rasele de lapte. Oierii se întreabă tot mai des dacă să continue mulsul sau nu? Dacă vor mulge oile în continuare, cum să muncească mai uşor şi cum să producă mai mult lapte?

oi Lacaune la aparatul de muls 2_b

OAIA DE IMPORT REZOLVĂ PARŢIAL PROBLEMA

Un număr însemnat de oieri au ales să importe, pe bani mulţi, berbeci şi chiar oi din rase de ovine specializate pentru producţia de lapte (Lacaune, Assaf, Sardă, Friză, etc), dar în multe cazuri rata de supravieţuire a fost semnificativ mai redusă comparativ cu rasele noastre autohtone tradiţionale.

Vezi AICI care sunt 7 puncte forte ale oilor de lapte Palas!

un articol de
IOAN PĂDEANU
USAMVB Timişoara

Vizualizat: 3767 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
|
06. 20, 2021. Sunday 20:06

...."însă oile din rasele autohtone tradiţionale în mare parte nu au ugerul selectat pentru această tehnologie, cum au rasele de lapte."
GREȘIT!
Firma APF TRADE SRL vinde și montează instalații de muls pentru toate rasele autohtone de oi, indiferent de ugerul animalului.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?