Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

MSC-ul sexat şi rentabilizarea producţiei în ferma de vaci cu lapte

Publicat: 17 iulie 2009 - 19:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Apariţia şi dezvoltarea sexului la mamifere (animale care nasc pui vii şi se hrănesc cu lapte) este condusă de către informaţia genetică (gene) care se găseşte încorporată în nişte ,,formaţiuni” ale materialului ereditar, numite cromozomi ai sexului.

Click pe poza pentru galerie!

Material seminal sexat

Prin colorarea specială a cromozomilor X şi Y şi a diferenţelor de mărime (şi deci de intensitate a culorii) între cromozomul X şi Y (cromozomul Y este mult mai mic şi deci mai puţin colorat decât cel X), cercetătorii au reuşit, cu ajutorul unui aparat numit ,,flow citometru”, să-i despartă pe spermatozoizii purtători de cromozom „X ”de cei purtători de cromozom Y şi să-i întroducă în paiete separate.

În felul acesta, crescătorul de vaci care doreşte să obţină de la vacile lui numai femele va cumpăra doar paiete cu spermatozoizi purtători de cromozom X, iar cel care doreşte să obţină numai masculi, va cumpăra doar paiete cu spermatozoizi purtători de cromozom Y.


Mai puţine gestaţii, dar rezultate sigure

În prezent, mai ales pe piaţa americană, dar şi pe cea europeană, există spermă sexată în cantităţi suficiente. Doar că ea produce mai puţine gestaţii decât sperma nesexată, din cauză că o paietă nu conţine mai mult de 2-2,1 milioane de spermatozoizi, faţă de peste 10 milioane de spermatozoizi, cât cuprinde paieta de spermă obişnuită. Paieta cu material sexat este de două ori mai scumpă decât cea nesexată.

Experienţa fermierilor americani, care în ultimii cinci ani au utilizat în fermele lor (peste o sută) mii de doze de material seminal cu spermatozoizi sexaţi (purtători de cromozom X), a demonstrat că rata de gestaţie la viţelele din rasa Holstein Friză a fost, după prima însămânţare, de 44%. Acest rezultat reprezintă 85% din gestaţiile (54%) obţinute în aceleaşi ferme la viţelele însămânţate, însă, cu material seminal care conţinea spermatozoizi nesexaţi.

Succesul însămânţărilor cu spermă sexată nu a fost acelaşi în toate fermele. El a fost diferit de la o fermă la cealaltă, dar în nici una dintre ele nu a fost mai mic de 70%, faţă de rata de gestaţie obţinută la viţelele însămânţate cu spermă obişnuită.

Să reţinem că proporţia de femele printre viţeii obţinuţi din însămânţările cu spermă sexată a fost de 90%. Printre viţeii obţinuţi din spermă obişnuită, proporţia viţelelor a fost de doar 48%. Aceaste cifre ne coving că folosirea materialului seminal cu spermatozoizi sexaţi ne permite să obţinem numai viţei din sexul pe care îl dorim.

Despre avantajele economice ale acestui procedeu vom discuta în numărul viitor al revistei noastre.


CROMOZOMII SEXULUI: „X” ŞI „Y”

Masculii (la animale) şi bărbaţii (la oameni) posedă în celulele lor două feluri de cromozomi ai sexului. Unul este cromozomul X, iar celălalt este cromozomul Y. Din acest punct de vedere, masculii şi bărbaţii sunt XY.

Femelele (la animale) şi femeile (la oameni) au, însă, în celulele lor doar cromozomul X în doză dublă. În consecinţă, femelele şi femeile sunt, din punct de vedere al cromozomilor sexulu,i XX.

Dacă ţinem seama că atunci când se formează spermatozoizii şi ovulele numărul de cromozomi din celulele care le vor da naştere trebuie să se împartă în jumătate, vom ajunge la concluzia că un mascul va forma două feluri de spermatozoizi. Jumătate dintre ei vor purta cromozomul X (pe lângă ceilalţi), iar cealaltă jumătate vor fi purtători ai cromozomului Y. Femelele, însă, nu vor putea să formeze decât un singur fel de ovule. Toate vor fi purtătoare de cromozom X.

Rezultă de aici că atunci când un spermatozoid purtător de cromozom Y va fecunda un ovul purtător de cromozom X va lua naştere un mascul (XY), iar atunci când un spermatozoid purtător de cromozom X va fecunda o ovocită purtătoare de cromozom X, va lua naştere o femelă (XX).


ŞTIAŢI CĂ…

Într-un efectiv suficient de mare de animale, proporţia femelelor nou născute este, de regulă, egală cu cea a masculilor.

Vizualizat: 2561 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?