Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

MONTE DIRIJATE la ovine şi caprine

Publicat: 08 ianuarie 2018 - 23:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În toamna anului 2017, crescătorii de ovine/caprine înscrişi în COP (controlul oficial al performanţelor productive) şi în Registrul genealogic al rasei au organizat monte dirijate, unii motivaţi şi de ideea de a beneficia de sprijinul cuplat zootehnic (SCZ). 

Alţii au organizat împerecherile “cum au ştiut ei mai bine”, iar alţii, care nu au ştiut sau nu au avut posibilităţi să facă monte dirijate, au procedat după... ureche.

Înainte de a puncta greşelile frecvente din ferme la capitolul reproducţie, explicăm, din nou, de ce este necesar să facem monte dirijate la ovine şi caprine.

Hibridarea fără selecţie nu aduce progres genetic

Ameliorarea unei populaţii de animale se face pe două căi, dintre care una mai laborioasă, mai grea, şi anume selecţia, şi una mai uşoară, respectiv hibridarea. Ambele au ca scop obţinerea unei noi generaţii care să producă mai mult. În funcţie de seriozitatea crescătorului în aplicarea acestor metode va fluctua şi preţul de vânzare a animalelor de reproducţie. Pentru că cei care aplică toate cerinţele privitor la COP vor avea oi cu valoare genetică ridicată şi veştile despre fermele de elită circulă repede în comunitatea restrânsă a crescătorilor.

monta-dirijata.1_b

Selecţia este un proces de discriminare (alegere) reproductivă pentru a produce generaţia următoare numai cu animale ce prezintă caracterele dorite. Animalele neadmise în lotul de selecţie vor constitui exemplare de producţie. Acestea se reproduc, dar descendenţii lor nu se reţin în lotul de prăsilă (îi îngrăşăm/vindem pentru carne). Ovinele, chiar şi cele din rasele specializate, sunt exploatate cel puţin pentru două producţii principale (lână-carne; carne-lână; lapte-carne; lână-lapte-carne etc) şi de aceea se recomandă ca selecţia să se facă simultan pe baza unui index de selecţie care ia în considerare două sau mai multe caractere. Până ajungem la index, avem variante mai simple de aplicat şi anume ierarhizarea în funcţie de producţia înregistrată la control.
Într-o populaţie de animale, valoarea fenotipică medie (aspectul) este dată de totalitatea genelor ce compun genotipul lor în interacţiune cu mediul. Cu alte cuvinte, un animal este frumos şi are producţii mari dacă are genetică valoroasă şi mediul în care creşte îi permite să manifeste acest potenţial. Un exemplu scurt şi pe înţelesul tuturor este acesta: un animal foarte valoros genetic nu va putea produce dacă îl hrănim deficitar sau condiţiile de întreţinere sunt improprii. Va produce la fel ca şi animalele mai puţin valoroase.

Pentru mai multe detalii despre acest subiect citiţi in revista Ferma nr. 21/204 (ediţia 1-14 decembrie)

Un articol semnat de Sorin-Octavian VOIA - USAMVB Timişoara şi Ştefan PAPP - OJZ Timişoara

Vizualizat: 401 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Claas Cemos Auto Threshing – Medalie de aur la Agritechnica 2017

Claas Cemos Auto Threshing – Medalie de aur la Agritechnica 2017

La Agritechnica 2017, producătorul german de maşini agricole - Claas a câştigat o medalie de aur şi patru medalii de argint.
Medalia de aur a fost acordată pentru Cemos Auto Threshing - Modulul automat de comandă pentru combinele de recoltat Claas cu scuturători şi hibride. 
Cemos Auto Threshing este un alt modul care contribuie la automatizarea proceselor desfăşurate de combina de recoltat. 
Noul sistem de asistenţă permite ajustarea complet automată a spaţiului contrabătătorului şi a turaţiei tobei de batozare în unităţile de batozare tangenţiale,
pentru o adaptare dinamică la condiţiile existente de treierat. 
Astfel, procesul derulat în unitatea de batozare este îmbunătăţit în mod continuu şi automat până la limitele sale tehnice de performanţă, fără a mai fi nevoie de reglaje manuale.
Integrat în sistemul Cemos Automatic, Cemos Auto Threshing este interconectat cu toate celelalte sisteme de asistenţă ale combinei de recoltat, în special cu sistemul de control automat al vitezei de deplasare - Cruise Pilot.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga StalkBuster - Kemper şi John Deere - Medalie de aur Agritechnica 2017 Francisc Mozer vrea 2 lei pe litrul de lapte
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?