Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

MONTE DIRIJATE la ovine şi caprine

Publicat: 08 ianuarie 2018 - 23:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În toamna anului 2017, crescătorii de ovine/caprine înscrişi în COP (controlul oficial al performanţelor productive) şi în Registrul genealogic al rasei au organizat monte dirijate, unii motivaţi şi de ideea de a beneficia de sprijinul cuplat zootehnic (SCZ). 

Alţii au organizat împerecherile “cum au ştiut ei mai bine”, iar alţii, care nu au ştiut sau nu au avut posibilităţi să facă monte dirijate, au procedat după... ureche.

Înainte de a puncta greşelile frecvente din ferme la capitolul reproducţie, explicăm, din nou, de ce este necesar să facem monte dirijate la ovine şi caprine.

Hibridarea fără selecţie nu aduce progres genetic

Ameliorarea unei populaţii de animale se face pe două căi, dintre care una mai laborioasă, mai grea, şi anume selecţia, şi una mai uşoară, respectiv hibridarea. Ambele au ca scop obţinerea unei noi generaţii care să producă mai mult. În funcţie de seriozitatea crescătorului în aplicarea acestor metode va fluctua şi preţul de vânzare a animalelor de reproducţie. Pentru că cei care aplică toate cerinţele privitor la COP vor avea oi cu valoare genetică ridicată şi veştile despre fermele de elită circulă repede în comunitatea restrânsă a crescătorilor.

monta-dirijata.1_b

Selecţia este un proces de discriminare (alegere) reproductivă pentru a produce generaţia următoare numai cu animale ce prezintă caracterele dorite. Animalele neadmise în lotul de selecţie vor constitui exemplare de producţie. Acestea se reproduc, dar descendenţii lor nu se reţin în lotul de prăsilă (îi îngrăşăm/vindem pentru carne). Ovinele, chiar şi cele din rasele specializate, sunt exploatate cel puţin pentru două producţii principale (lână-carne; carne-lână; lapte-carne; lână-lapte-carne etc) şi de aceea se recomandă ca selecţia să se facă simultan pe baza unui index de selecţie care ia în considerare două sau mai multe caractere. Până ajungem la index, avem variante mai simple de aplicat şi anume ierarhizarea în funcţie de producţia înregistrată la control.
Într-o populaţie de animale, valoarea fenotipică medie (aspectul) este dată de totalitatea genelor ce compun genotipul lor în interacţiune cu mediul. Cu alte cuvinte, un animal este frumos şi are producţii mari dacă are genetică valoroasă şi mediul în care creşte îi permite să manifeste acest potenţial. Un exemplu scurt şi pe înţelesul tuturor este acesta: un animal foarte valoros genetic nu va putea produce dacă îl hrănim deficitar sau condiţiile de întreţinere sunt improprii. Va produce la fel ca şi animalele mai puţin valoroase.

Pentru mai multe detalii despre acest subiect citiţi in revista Ferma nr. 21/204 (ediţia 1-14 decembrie)

Un articol semnat de Sorin-Octavian VOIA - USAMVB Timişoara şi Ştefan PAPP - OJZ Timişoara

Vizualizat: 914 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?