BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Monta sezonală la capre

Publicat: 30 noiembrie 2010 - 16:00
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Caprele sunt animale ciclice, a căror activitate de reproducere este strâns legată de durata zilei lumină. Spre deosebire de bovine, care intră în călduri în tot timpul anului, la capre ciclul estral apare toamna sau la începutul iernii, moment în care acceptă ţapul. Caprele ameliorate pot fi montate şi primăvara într-o proporţie mai mică (30-40 % din efectiv).

Click pe poza pentru galerie!

Monta sezonală reprezintă un avantaj pentru caprele sau căprioarele sălbatice, deoarece fătările au loc în primăvară, când nu este prea cald sau prea frig, iar producerea laptelui necesar pentru creşterea iedului va fi susţinută de vegetaţia care se regenerează după perioada de iarnă.

La sfârşitul primăverii, produsul de concepţie va fi destul de dezvoltat şi de puternic ca să devină independent faţă de mama sa şi să reziste stresului termic şi condiţiilor de hrănire mai precare din perioada de vară.

 

Organizarea montei în funcţie de perioada de lactaţie

Dacă trasăm curba de lactaţie pentru câteva capre care au fost montate şi ulterior au fătat în acelaşi timp, putem determina perioada anului în care producţia de lapte este mai mare şi putem urmări evoluţia acesteia, care va fi în relaţie strânsă cu câştigurile rezultate din vânzarea laptelui.

Vom observa că producţia este stopată şi nu vom obţine lapte pe o perioadă ce se întinde pe parcursul ultimilor 2-3 luni de gestaţie, necesare refacerii rezervelor corporale ale organismului şi creşterii fetusului. Din această cauză, dacă un crescător doreşte să cumpere o capră pentru lapte este recomandat să o facă la sfârşitul perioadei de lactaţie când va putea aprecia producţia de lapte.

Curba de lactaţie poate fi trasată parţial, pe fiecare sezon în parte, dar va fi puternic influenţată de condiţiile de hrănire, climatice şi alţi factori din această perioadă de timp. Caprele produc mai mult lapte în perioada de primăvară-vară decât în toamnă-iarnă sau pe parcursul iernii. Crescătorii care doresc mai mult lapte iarna decât vara, dar care nu pot asigura o furajare la nivelul cerinţelor animalelor, întâmpină mari probleme.

Pentru a acoperi toată perioada anului în care obţinem lapte de capră avem nevoie de mai multe animale pentru care monta să fie programată. Când creştem doar o capră, chiar dacă lactaţia durează zece luni, în următoarele două luni producţia de lapte nu va exista. Pentru două capre se poate efectua monta decalat în septembrie şi decembrie. Se observă, astfel, că deja la două capre putem crea un interval de 3 luni între fătări şi să avem asigurat laptele pentru tot timpul anului. Şi în acest caz vom observa mai târziu un neajuns.

Cele 2 curbe de lactaţie vor arăta că suplimentul de lapte este departe de a fi stabil pe întreaga perioadă de lactaţie, existând perioade în care din cauza factorilor de influenţă producţia va fi atât de mică încât nu va asigura necesarul zilnic de lapte, pentru familie, sau în anumite perioade va fi mai mare decât acest necesar. Acesta este motivul pentru care dorim să avem mai multe animale care să rămână gestante la intervale de timp cât mai mari posibile.

Obiectivul nu poate fi atins în proporţie de sută la sută, deoarece monta la capre este ciclică şi are loc doar în unele luni ale anului.

Pentru efectivele mici, fătarea în toată perioada anului este de mare importanţă. Nu acelaşi lucru putem face în cazul efectivelor mari, pentru că ar fi prea costisitor şi ar asigura o producţie de lapte fluctuantă. La acestea monta se efectuează toamna şi în unele cazuri primăvara. Extinderea sezonului de montă poate fi realizată prin utilizarea metodelor de inducere artificială a căldurilor.

 

Când efectuăm monta?

Caprele sunt mature sexual cel mai devreme la vârsta de 3-4 luni. Acestea nu ar trebui să fie montate în acest stadiu de creştere. În multe cazuri, iezii fătaţi în primăvară, care s-au dezvoltat bine şi sunt sănătoşi, ating greutatea de 35 kg la vârsta de 7-8 luni. Monta se poate efectua la acest tineret femel. Cu o nutriţie echilibrată, o astfel de femelă poate produce ied şi în acelaşi timp să susţină şi creşterea până la greutatea caracteristică rasei. Se ia în considerare greutatea şi nu vârsta. Dacă monta se efectuează mai devreme, va afecta dezvoltarea normală a organismului şi producţia de lapte. Când se face prea târziu, apar efecte negative asupra sănătăţii şi dezvoltării ţesutului alveolar al mamelei. Este scump să păstrăm o capră care nu este montată la timpul potrivit. S-a demonstrat că recordul privind producţia de lapte este mai ridicat la caprele care fată prima dată la vârsta de un an decât la cele care depăşesc acest termen.

Cum înţărcăm capra?
Cea mai bună cale este renunţarea la muls, progresiv, pe parcursul câtorva zile. Înţărcarea se face relativ uşor. De obicei, renunţând la muls şi reducând sau eliminând tainul de concentrate vom induce stoparea sintezei laptelui în mod natural.

În situaţiile mai grele, când capra încă sintetizează lapte, poate fi mulsă o dată la două zile timp de câteva zile. Sunt situaţii în care utilizarea acestei metode determină fibrozarea ugerului, ceea ce va afecta producţia de lapte în următoarea lactaţie.

La ultimul muls se recomandă infuzia unui antibiotic în sfârcuri pentru a preveni mastitele.
O altă variantă este înmuierea (ungerea) sfârcurilor de 2 ori pe zi timp de 2-3 zile într-o soluţie dezinfectantă.

Caprele care au fătat de cel puţin două ori vor fi sau ar trebui să fie în lactaţie încă 2-3 luni după ce au fost montate şi au rămas gestante. Pe măsură ce gestaţia avansează, schimbarea echilibrului hormonal va stopa producerea laptelui de către glanda mamară.

Unii crescători care vor mai mult lapte le vor mulge în perioada repausului mamar, chiar dacă laptele obţinut este foarte puţin. Pentru a preîntâmpina problemele legate de creşterea fetusului, înţărcarea caprelor gestante trebuie să se facă cel târziu cu două luni înaintea fătării, deoarece sinteza laptelui va determina creşterea cerinţelor nutritive ale organismului.

Având în vedere că apetitul şi capacitatea de ingestie scade în această perioadă, primul afectat este fetusul. Iedul şi sănătatea caprei sunt însă mult mai importante decât laptele obţinut în acest timp scurt şi în cantităţi mici.


SEMNELE INTRĂRII ÎN CĂLDURI

Semnele apariţiei căldurilor sunt în mod obişnuit următoarele: creşterea frecvenţei cu care îşi mişcă coada, agitaţie, uşoară creştere în volum a vulvei însoţită uneori de scurgeri sau accentuarea culorii prin tumefacţie, salt pe alte capre, pierderea apetitului şi scăderea drastică a producţiei de lapte.

Dacă ţapul este aproape, caprele în călduri vor sta lângă gardul ţarcului unde acesta este întreţinut, iar ţapul va încerca să treacă în partea opusă, înlăturând orice obstacol dacă este posibil.

Când nu avem ţap în fermă şi avem probleme în depistarea căldurilor la capre sau vrem să fim foarte siguri că femela este în călduri, înainte de a pierde câteva ore pentru a aduce un ţap, putem recurge la un truc. Pregătim din timp o bucată de material absorbant cu care ştergem bine gâtul sau alte părţi ale corpului unui ţap pentru a imprima mirosul acestuia.

Când suspicionăm o capră că ar fi în călduri îi asigurăm acesteia accesul într-un perimetru unde plasăm acest material. De obicei el poate fi înfăşurat pe trunchiul unui copac. Dacă femela manifestă interes pentru mascul, ea va căuta acest material după miros şi va pufăi pe nări. În acest caz putem fi siguri că femela este în călduri şi că va accepta ţapul, pe care dacă nu-l avem, trebuie să aducem unul în timp util.

Vizualizat: 25145 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
nicoleta dragomir
|
03. 19, 2018. Monday 11:05
Comentariu editorial
Perioada de gestatie dureaza aproximativ 150 de zile (5 luni) plus, minus citeva zile in functie de sexul iedului si de numarul de iezi (unul, doi sau trei)
Când ele sunt gata de fătare vor deveni agitate şi nervoase, iar pe flancuri cât şi de o parte şi de alta a cozii apar nişte adâncituri. Scurgeri vaginale pot avea loc cu câteva zile înainte de fătare şi au o culoare gălbuie - opacă. Chiar înainte de fătare lichidul are consistenţa gelatinei.
O parte din crescători se ghidează după volumul ugerului sau ridicarea şi tensionarea acestuia deşi nu este un semn care apare întotdeauna. La unele capre acest lucru se întâmplă după fătare, iar la altele secreţia laptelui poate să înceapă cu mult înaintea fătării.
Un alt semn care poate fi luat în considerare îl constituie relaxarea ligamentului care face legătura între baza cozii şi unghiul exterior al ischiilor. Acesta se va verifica mai devreme pentru a putea şti ce consistenţă are la pipăit în mod normal. Când se pare că a dispărut, fătarea va avea loc în 12 ore.
Ciclul estral este de 18 - 22 de zile

Lecturer PhD Octavian Sorin VOIA
Banat's University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Timisoara
2.
Horhotă
|
03. 16, 2018. Friday 19:16
Am o capra care nu stiu când fata pentruca am dato la stana si acuma are tâta oPARITE CAD MAI DUREZA Pana ce fata dar ce diferenta se conesc caprele tomna
1.
intrebare...
|
11. 03, 2013. Sunday 20:07
la ce interval de timp,dupa fatare se intzearca iezii?
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?