Vă doriţi o natalitate superioară în turma de oi? Ea poate fi atinsă dacă respectaţi sfaturile specialiştilor Ferma legate de montă, de furajarea oilor şi de stabulaţie.
În perioada de montă, principalul obiectiv al crescătorilor de oi este gruparea montelor şi obţinerea unui procent de gestaţie cât mai ridicat (peste 95%). Programarea campaniei de montă la oi este strâns legată de mediu, de rasă, de furajare, de stabulaţie şi de cerinţele pieţei pentru miei de lapte sau miei grei.
Pentru a obţine fătări grupate şi o natalitate (nr. miei/100 oi matcă) superioară este esenţială urmărirea etapelor:
Unii crescători ce întreţin oile înţărcate pe păşuni montane valoroase (peste 1000 m altitudine) au organizată perioada de montă în august cu rezultate bune, pentru a avea fătări timpurii la/cu temperaturi moderate (22-27 °C) sfârşitul lui decembrie şi în ianuarie şi miei mai grei primăvara devreme.
Alţi crescători încep monta oilor în septembrie, dar nu le înţarcă şi le mulg în continuare până la mijlocul lunii octombrie pentru a produce lapte gros, o delicatesă tradiţională pentru perioada de iarnă. Aceşti fermieri au semnalat că după montă, foarte multe oi se întorc în călduri, iar perioada de monte şi de fătări durează peste două luni.
În numeroase situaţii s-a constatat că, indiferent de rasă, oile cu o stare de întreţinere bună dacă se mulg, intră în călduri în proporţie de 60-70%, iar fecunditatea şi prolificitatea sunt mai scăzute comparativ cu oile înţărcate.
Realizarea unei natalităţi aproape de limita biologică depinde şi de crescătorul de oi, competent şi conştient, corect în respectarea programului zilnic, interesat şi cu pasiune pentru animale.
Oile din rasele Merinos şi Ţigaie, în condiţii de bunăstare, manifestă călduri (ciclu estral) în toate perioadele anului, dar cu frecvenţă mai mare şi mai grupat, toamna. Oile de rasă Ţurcană, reprezentând peste 85% din structura de ovine din România, au sezonul de montă în perioada de toamnă, diferenţiat în funcţie de altitudine.
Crescătorii de oi, în general, doresc să sincronizeze montele şi fătările pentru a răspunde cerinţelor pieţei când preţurile sunt cele mai avantajoase. Click AICI şi citeşte cum se poate îndeplini acest obiectiv!
LAPTE GROS SAU FĂTĂRI GRUPATE?
Mulsul oilor în perioada de montă reduce sever performanţele de reproducere şi atunci trebuie să decidem ce vrem: lapte gros sau miei mai mulţi. Laptele gros se poate obţine toamna, de crescătorii cu efective mari, de la oile programate să fie reformate după încetarea mulsului.
un articol de
IOAN PĂDEANU
USAMVB Timişoara