Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Monta ovinelor: cum să obţineţi mai mulţi miei?

Publicat: 02 octombrie 2020 - 11:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Vă doriţi o natalitate superioară în turma de oi? Ea poate fi atinsă dacă respectaţi sfaturile specialiştilor Ferma legate de montă, de furajarea oilor şi de stabulaţie.

În perioada de montă, principalul obiectiv al crescătorilor de oi este gruparea montelor şi obţinerea unui procent de gestaţie cât mai ridicat (peste 95%). Programarea campaniei de montă la oi este strâns legată de mediu, de rasă, de furajare, de stabulaţie şi de cerinţele pieţei pentru miei de lapte sau miei grei.

Ovine_b 

 

7 PAŞI PENTRU O NATALITATE SUPERIOARĂ

 

Pentru a obţine fătări grupate şi o natalitate (nr. miei/100 oi matcă) superioară este esenţială urmărirea etapelor:

  1. Pregătirea berbecilor pentru montă trebuie să înceapă cu cel puţin 30 de zile (sperma matură se formează în 30-40 de zile) înainte de data programată pentru debutul campaniei de montăÎn prima fază, după ce s-au reformat berbecii necorespunzători (în vârstă, bolnavi, a. gresivi etc.) se face o verificare sanitar-veterinară şi, de regulă, se recoltează o probă de sânge de la fiecare, pentru ca un laborator de specialitate să confirme starea lor de sănătate. Berbecii apţi pentru reproducere se separă de oi şi pe o perioadă de 30-40 de zile se furajează stimulativ cu 1,5-2,5 kg fân de bună calitate, 1-1,5 kg amestec de concentrat din care 50% ovăz. Dacă există posibilitatea, vor păşuna două-trei ore spre seară pentru a asigura necesarul de vitamine şi nevoia de mişcare.
  2. Pregătirea oilor pentru montă începe cu înţărcarea treptată a oilor care durează circa două săptămâni; apoi se face reformarea celor necorespunzătoare (în vârstă de peste 7-8 ani, cu boli cronice, cele care nu au fătat în ultimii doi ani etc.)
  3. Înţărcarea oilor. Animalele corespunzătoare pentru montă şi mioarele care înlocuiesc reforma (17-20%) se vor întreţine pe o păşune otăvită sau, cel mai bine, pe mirişte verde de cereale în alternanţă cu mirişte de porumb. Dacă nu avem aceste posibilităţi, oile matcă se întreţin pe o păşune înverzită şi se administrează 0,3-0,4 kg porumb, mai cu seamă la oile care au fost mulse şi au o condiţie corporală slabă.
  4. Utilizarea berbecilor încercători (1/75-1/100 oi) cu sort în perioada de pregătire pentru montă (două-trei săptămâni) are ca efect gruparea montelor (80% în trei săptămâni) şi o mai bună rată de gestaţie.
  5. Sistarea acţiunilor zoo-veterinare, pentru că stările de stres afectează negativ fecundaţia, iar rata de întoarcere în călduri creşte semnificativ.
  6. Alegerea unui sistem de montă adecvat: acesta influenţează în limite foarte largi indicele de fecundaţie a oilor. Rezultatele cele mai bune se obţin prin practicarea montei în harem (un berbec la un grup de 30-40 de oi) şi a montei dirijate de două ori pe zi (dimineaţa şi seara). Perioada de montă se alege în funcţie de rasa de oi şi de condiţiile climatice.
  7. Evitarea stresului termic. Oile Țurcane sunt foarte sensibile la stresul termic, ce apare când temperatura în cursul zilei depăşeşte 28-30°C. La căldură excesivă glandele suprarenale eliberează cantităţi crescute de hormoni corticoizi ce vor opri contracţiile care ajută spermatozoizii să înainteze spre căile genitale la femele, unde are loc fecundaţia. La temperaturi ridicate, procentul de oi în călduri şi fecunditatea au valori scăzute.

 

TEMPERATURA E DECISIVĂ

 

Unii crescători ce întreţin oile înţărcate pe păşuni montane valoroase (peste 1000 m altitudine) au organizată perioada de montă în august cu rezultate bune, pentru a avea fătări timpurii la/cu temperaturi moderate (22-27 °C) sfârşitul lui decembrie şi în ianuarie şi miei mai grei primăvara devreme.

Alţi crescători încep monta oilor în septembrie, dar nu le înţarcă şi le mulg în continuare până la mijlocul lunii octombrie pentru a produce lapte gros, o delicatesă tradiţională pentru perioada de iarnă. Aceşti fermieri au semnalat că după montă, foarte multe oi se întorc în călduri, iar perioada de monte şi de fătări durează peste două luni.

În numeroase situaţii s-a constatat că, indiferent de rasă, oile cu o stare de întreţinere bună dacă se mulg, intră în călduri în proporţie de 60-70%, iar fecunditatea şi prolificitatea sunt mai scăzute comparativ cu oile înţărcate.
Realizarea unei natalităţi aproape de limita biologică depinde şi de crescătorul de oi, competent şi conştient, corect în respectarea programului zilnic, interesat şi cu pasiune pentru animale.

 monta oilor 1_b


PERIOADA DE MONTĂ ÎN FUNCŢIE DE RASĂ

 

Oile din rasele Merinos şi Ţigaie, în condiţii de bunăstare, manifestă călduri (ciclu estral) în toate perioadele anului, dar cu frecvenţă mai mare şi mai grupat, toamna. Oile de rasă Ţurcană, reprezentând peste 85% din structura de ovine din România, au sezonul de montă în perioada de toamnă, diferenţiat în funcţie de altitudine.
Crescătorii de oi, în general, doresc să sincronizeze montele şi fătările pentru a răspunde cerinţelor pieţei când preţurile sunt cele mai avantajoase. Click AICI şi citeşte cum se poate îndeplini acest obiectiv!

LAPTE GROS SAU FĂTĂRI GRUPATE?
Mulsul oilor în perioada de montă reduce sever performanţele de reproducere şi atunci trebuie să decidem ce vrem: lapte gros sau miei mai mulţi. Laptele gros se poate obţine toamna, de crescătorii cu efective mari, de la oile programate să fie reformate după încetarea mulsului.


un articol de
IOAN PĂDEANU
USAMVB Timişoara

Vizualizat: 1729 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?