Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Molima a lovit din nou - la Sărăţeni, PPA e mai rapidă decât oamenii

Publicat: 15 noiembrie 2019 - 16:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Intrarea în comuna Sărăţeni, judeţul Ialomiţa, este marcată de un panou impozant, la baza căruia sunt desenate câteva specii de animale domestice: cai, vaci, oi, păsări şi doi purceluşi rozalii. După ce intri în comună şi stai de vorbă cu primarul şi cu sătenii, afli că şeptelul s-a tot redus, iar din cauza Pestei Porcine Africane (PPA) nu a mai rămas nici un râmător în coteţele gospodarilor, porcii fiind eliminaţi de autorităţi după reizbucnirea în acest an a unor noi focare.

În 2005, anul când în urma unui referendum Sărăţenii au redevenit comună, ca în Interbelic, locuitorii deţineau 486 de vaci. Anul acesta abia dacă numeri vreo 60. Le vezi păscând pe imaşul care se întinde de o parte şi de alta a drumului desprins din şoseaua mare Urziceni - Slobozia şi care intră în comună după ce urcă un mic dâmb.
Aşezarea pe această ridicătură are o poveste interesantă: Sărăţenii se aflau mai demult în Lunca Ialomiţei, dar sătui de atâtea inundaţii, au părăsit vechea vatră şi au construit un sat nou, pe locul acesta ferit de apele înfuriate ale Ialomiţei. Turmele de oi ale Sărăţenilor numără vreo 1600 de capete. Mai sunt 300 de capre. Izlazul are vreo 240 ha şi a fost concesionat crescătorilor de animale, câte mai sunt. Tot mai puţine, iar porci deloc!

PPA_b

PPA nu le-a dat oamenilor nici o şansă
Molima, care în 2018 a intrat în ţară peste Dunăre, lovind mai întâi judeţul Tulcea, s-a tot răspândit până a ajuns şi în judeţul Ialomiţa. Nu i-a fost greu să urce dâmbul Sărăţenilor. Anul trecut, autorităţile au ridicat numai porcii bolnavi. Pe panoul informativ al primăriei, dar şi pe site-ul primariasarateni.ro, au fost puse informaţii despre ”Cum să fii cu un pas înaintea Peste Porcine Africane”. Dispoziţiile veniseră de la Ministerul Afacerilor Interne, via Prefectura Ialomiţa. Degeaba! PPA a fost mai rapidă. Nu le-a dat oamenilor nici o şansă. La fel ca şi în alte sute de localităţi din ţară. Câteva focare au fost confirmate şi aici. Apoi a trecut iarna, a venit primăvara şi gata să treacă şi vara, fără ca PPA să mai scoată capul. Când au crezut că au scăpat, gospodarii din Sărăţeni s-au trezit iar cu beleaua pe cap. În 26 august 2019 un nou focar a fost confirmat în gospodăria lui Ilie Vasile.

Matei Pavel_b

Un sătean resemnat
Autorităţile judeţene nu au mai stat pe gânduri: au decis eliminarea tuturor porcilor din localitate. Echipe formate din medici veterinari, jandarmi şi reprezentanţi ai primăriei au intrat în curţile oamenilor, au eutanasiat animalele şi le-au săltat în camioane. Porcii au fost aruncaţi într-o groapă de la marginea satului şi acoperiţi cu pământ. Matei Pavel (foto) e un sătean în vârstă, care a muncit pe şantier şi la fostul CAP: Obişnuia să crească în fiecare an porci, pentru el, dar şi pentru cele două fiice ale sale, stabilite la Bucureşti. Anul acesta avea o scroafă gestantă: ”Vineri au omorât-o. Duminică urma să fete. M-am dus în casă după buletin. Când m-am întors, deja o împuşcaseră”, povesteşte, calm, nea Matei. Continuă: ”Le-am spus că e păcat, fiindcă animalul nu e bolnav. Nu am avut ce face. Asta e legea. Eu nu pot să fiu mai mare decât legea. Am semnat o hârtie, dar ei nu mi-au lăsat nici un document, nimic”. Cadavrul scroafei a fost săltat în camion, iar gospodarului i-au promis o despăgubire de 1660 de lei. ”Am mai rămas cu păsările. Au zis că vin să ni le ia şi pe alea. Până la urmă, să ne ia şi pe noi”, spune omul resemnat.
Nea Matei primeşte o pensie lunară de 1400 de lei. De Crăciun, va căuta să cumpere ceva carne, de la marketul din Căzăneşti.
În Sărăţeni mai sunt doi purceluşi, cei desenaţi pe panoul amplasat la intrarea în sat. Pe ei nu-i atinge PPA. Sunt imuni la orice boală. Imaginea lor a devenit, însă, ironică, odată cu dispariţia ultimului porc din gospodăriile satului aşezat pe dâmb.


Articol publicat în revista Ferma nr. 18/245 (ediţia 15-31 octombrie 2019)

 

Vizualizat: 1721 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?