Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mogul, lider în topul TPI, are fiice și în România

Publicat: 16 aprilie 2015 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În perioada decembrie 2014 - martie 2015, taurul 7 HO 11314 Mountfield SSI DCY MOGUL s-a aflat În fruntea clasamentului oficial al rasei pentru Indexul Performanței Totale (TPI). Din aprilie 2015, Mogul este pe locul al doilea în clasamentul Holstein Association (SUA).

Click pe poza pentru galerie!

Taurul Mogul a fost înregistrat și importat în România (Cod. RO 53099) de către Schöntal-Schul Impex SRL încă din perioada în care era doar testat genomic. Mogul a fost o promisiune pentru viitor iar acum această așteptare s-a și confirmat.

În câteva ferme din România, se află deja fiice ale taurului Mogul, vițele frumoase și sănătoase.

 

Peste 50% IA „genomic”

În Olanda, procentul de utilizare a materialului seminal provenit de la tauri testați genomic este în creștere. Astfel, la mai mult de jumătate din însămânțările artificiale (IA) care se efectuează la rasa Hostein (alb-negru) se folosește material seminal de la tauri care au fost testați pe bază genomică, în conformitate cu datele furnizate de CRV - cea mai mare organizație furnizoare de material genetic în Olanda. Această creștere se datorează în principal utilizării unor tauri ca Atlantic, Gofast și Emerald - taurii aflați în topul clasamentelor. Olanda urmează o tendință care se observă și în alte state cu o zootehnie avansată. CRV folosește deja de peste șase ani material seminal provenit de la tauri selectați pe baza testării cu markeri ADN.

 

Valoare de ameliorare pentru muls robotizat 

Din 2015, Olanda este prima țară în care se face (și este publicată) valoarea de ameliorare pentru muls automat (cu robot de muls). Practic, acest index va determina cât de bine se pretează fiicele unui taur la mulsul robotizat.

Începând cu luna aprilie, fermierii vor putea face ameliorare pentru această trăsătură. În compoziția acestei valori de ameliorare sunt cuprinse și luate în considerare: cantitatea de lapte la mulsorile individuale, frecvența cu care vacile vizitează robotul și durata mulsorilor. În cazul fiicelor în vârstă de peste doi ani se va lua în calcul și viteza cu care acestea se adaptează la musul cu robot. Forma ugerului nu va fi luată în considerare pentru calculul acestei valori de ameliorare.

În prezent, 15% din fermele de vaci de lapte din Olanda dețin un robot de muls, iar acest procent crește rapid. Pentru cei care utilizează mulsul automat, acest nou index de ameliorare este important și este de așteptat că vor exista diferențe semnificative între tauri.

 

Însămânțarea cu material seminal sexat

Atunci când se folosește material seminal sexat, șansele de a obține o gestație cresc dacă însămânțarea se face în intervalul 16-24 de ore după intrarea vacilor în călduri. Conform ultimelor studii, momentul optim pentru realizarea însămânțării artificiale cu material seminal sexat este mai întârziat decât în cazul folosirii de material seminal „convențional”, atunci când momentul optim recomandat este de 4-16 ore de la declanșarea căldurilor. Specialiștii explică această diferență prin aceea că o doză/paietă de material seminal sexat conține mai puține celule spermatice și, în plus, acestea au o viabilitate mai redusă ca urmare a procesului de separare a spermatozoizilor purtători ai cromozomilor X și Y. 

 

Olandezii se pregătesc pentru eliminarea cotei de lapte

Anul trecut fermierii olandezi crescători de vaci de lapte au reținut un număr mai mare de vițele față de anii precedenți. Astfel, în 2014, efectivul de vițele a crescut cu 6,5% comparativ cu 2013, conform datelor publicate de Biroul central de statistică (CBS). Reținerea în ferme a unui număr mai mare de tineret femel indică intenția fermierilor de a crește producția de lapte. Din datele CBS rezultă că, în medie, în fiecare fermă raportul dintre tineretul femel și vacile în lactație este de 0,7-0,8. În condițiile în care rata medie de înlocuire este de circa 25%, ar trebui ca acest raport să fie de 0,6. De asemenea, prin folosirea de material seminal sexat este posibil ca numărul de vițele să crească rapid și în acest an.

 


ERATĂ

În numărul anterior al revistei Ferma, în articolul „Genetica â profitabilitate” (numărul 6/2015 - pag. 110), precizam că prin folosirea de material seminal sexat raportul descendenței femelelor este de 90%. “La Agrimat Matca (Galați) din cele 800 de însămânțări efectuate cu material seminal sexat World Wide Sires Ltd. (WWS - distribuit de către compania Schöntal-Schul Impex SRL), raportul de femele obținut a fost de 88,8% și nu 82,9%, așa cum a apărut în articolul menționat. 

 

Vizualizat: 981 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?