Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Model constructiv pentru ferma de 400 oi Ţurcane

Publicat: 25 mai 2010 - 11:00
13 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Studiile de specialitate arată că o fermă familială de producţie devine profitabilă dacă se cresc cel puţin patru sute de oi mame. Din dorinţa de a ajuta crescătorii de oi, prezentăm schematic un model constructiv pentru o fermă de ovine care poate caza patru sute de oi din rasa Ţurcană.

Click pe poza pentru galerie!

La proiectarea acestei ferme s-a ţinut cont de o nouă concepţie modernă care prevede un consum uman de muncă cât mai mic, confort sporit pentru oi şi o eficienţă a muncii ridicată, cu respectarea normelor de creştere şi de confort la ovine în Uniunea Europeană.

Acest tip de proiect poate fi adaptat atât pentru oile de rasă Ţurcană (mai rezistente la frig şi care au nevoie de aer curat), cât şi pentru oile Ţigaie şi Merinos. Deosebirea este aceea că adăpostul oilor Ţurcane cu miei are o deschidere în partea din faţă (spre aleea de furajare), pe când grajdul  pentru oile mame Ţigaie şi, mai ales, Merinos trebuie să fie mai bine izolate, de aceea peretele dinspre aleea de furajare se închide în sezonul rece cu panouri din lemn (OSB cu izolaţie) şi jgheaburile de furajare de mută spre peretele de lângă padoc.

 

Elemente constructiv-funcţionale

Accesul în fermă se face pe un drum betonat în legătură cu reţeaua rutieră publică, iar în fermă sunt prevăzute drumuri şi platforme carosabile.

Ferma, care are o suprafaţă de 6912 mp (64 x 108 m), este prevăzută cu două adăposturi: unul pentru 400 oi mame cu miei cu dimensiunile de 9,70 x 72,30 şi o suprafaţă construită de 701 mp. De asemenea, se amenajează şi un spaţiu cu dimensiunile de 6,30 m x 72,30 m şi o suprafaţă construită de 455 mp ce cuprinde un compartiment pentru 16 berbeci adulţi, unul pentru 8 miori şi altul pentru o sută capete tineret femel de reproducţie, precum şi maternitatea şi o sală de muls.

Ţinând cont că ovinele de rasă Ţurcană necesită mai mult spaţiu de mişcare, pentru ambele adăposturi s-au prevăzut şi padocuri.

Peretele longitudinal de-a lungul aleii de furajare, al ambelor adăposturi, este liber spre aleea de furajare. În caz de vreme rea (temperaturi scăzute, vânt etc.) partea din faţă se poate închide cu baloţi de paie, folie de polietilenă sau cu prelate înfăşurate pe un sul.

Ambele adăposturi amplasate faţă în faţă îşi asigură reciproc protecţie împotriva vânturilor, iar furajele sunt administrate pe aleea exterioară, situată între cele două construcţii.

Aşternutul se asigură permanent cu paie uscate nemucegăite, revenind 0,3-0,4 kg/zi/mp.
Acesta se dezinfectează săptămânal cu var praf 0,8-1 kg/mp sau superfosfat de var 100 g/mp, după care se acoperă cu un strat nou de paie. Prin această acţiune se reduce riscul de apariţie a pododermatitelor.

Evacuarea aşternutului (gunoiului) se realizează după ieşirea oilor la păşune, folosind un tractor cu încărcător frontal. În acest sens, din boxe se scot hrănitorile şi se demontează adăpătorile.

Pentru evacuarea purinului şi a apelor de spălare, pardoseala boxelor va avea pante de 0,5% spre sifoanele de suprafaţă carosabile, dispuse câte unul în fiecare boxă. Printr-o canalizare subterană, apele uzate sunt conduse în fose exterioare, de unde sunt transportate la platforma de gunoi sau pe câmp prin vidanjare.

Adăpătorile cu nivel constant (câte două bucăţi în fiecare boxă pentru oi, câte una în boxele pentru tineret şi berbeci şi câte una  două boxe, în maternitate) se leagă la conductele de apă prin racorduri flexibile şi trebuie să culiseze pe verticală (25 → 75 cm), odată cu creşterea înălţimii aşternutului.

Instalaţia electrică de iluminat din adăpost trebuie să asigure un nivel minim de iluminare de 1,2 W/mp (câte 9 becuri de 100 W în fiecare adăpost şi câte 2 becuri de 100 W în fiecare maternitate).

Uşile şi ferestrele se execută din lemn. Ferestrele cu geam dublu (1,50 x 0,60 m) sunt rabatabile (prinse cu balamale la partea inferioară), vor fi prevăzute cu dispozitive pentru reglarea deschiderii şi se montează la circa 1,80 m de la pardoseală, în adăpost, şi la circa 1,20 m, în maternitate.

Acoperişurile (fără pod) sunt realizate numai din tablă ondulată sau ţiglă fixată pe lăteţi, fără izolaţie termică. La coama acoperişurilor se lasă o fantă de 20 cm pentru aerisire naturală.

 

Compartimentarea în timpul stabulaţiei şi a fătărilor

La începutul stabulaţiei, oile gestante stau în adăpost în două turme de câte 200 oi mame. Imediat după fătare, oile sunt aduse în maternitate unde stau 3-5 zile, oile cu un miel, şi 5-7 zile, cele cu doi miei. Apoi, din maternitate acestea se mută în saivan în boxe comune cu o capacitate medie de 50 oi cu miei.

La o săptămână de la începerea fătărilor, prin rărirea oilor gestante, se creează spaţiul care permite formarea unor boxe comune. Astfel, la un capăt al saivanului facem o boxă prin ridicarea unui perete cu trei hrănitori universale (de 2,9 m fiecare) aşezate coliniar de la perete spre gardul aleii de furajare. La început se recomandă amplasarea unei boxe pentru oi cu miei gemeni şi o alta pentru cele cu miei simpli.

Treptat, odată cu fătarea oilor, spaţiul redimensionat permite construirea altor boxe, astfel că la sfârşitul fătărilor în primul saivan vor fi opt compartimente comune cu câte 50 oi mame fiecare.

Între două boxe de oi cu miei, de o parte şi de alta a jgheabului de furajare, folosind două grătare se amenajează două mielare cu lăţimea de 1,4 m fiecare, unde au acces numai mieii, tot timpul, pentru a consuma otavă şi amestec de concentrate specific vârstei.

În maternitate, după înţărcarea mieilor, prin demontarea pereţilor despărţitori dintre boxele individuale de fătare, se creează o boxă comună pentru mieii înţărcaţi.

Acest model de proiect asigură o bună supraveghere a efectivelor de oi cu miei, confort sporit prin accesul oilor cu mieii în padoc pe timp favorabil, pătrunderea în permanenţă a mieilor sugari în mielar la fân şi concentrate şi realizarea unui spor mediu zilnic al mieilor la limita superioară (250-270 g/zi).

Proiectul în detaliu vi-l pot pune la dispoziţie autorii acestui articol.

 

MATERNITATEA PENTRU OILE MAME

Printre crescătorii de ovine circulă concepţia că oile Ţurcană pot făta sub cerul liber sau în şoproane, dar, cu regret, am văzut că în iernile foarte reci, cu temperaturi sub -5ºC, pierderile la miei au fost foarte mari (15-30%) în primele cinci zile după fătare.

Experienţa acumulată mi-a întărit convingerea că în perioadele reci şi oile Ţurcană trebuie întreţinute în maternitate, imediat după fătare, timp de 3-7 zile, iar după aceea se pot muta împreună cu mieii în adăposturi semideschise pe trei pereţi.

Pentru o oaie mamă cu un miel, prin proiect se asigură o suprafaţă de 1,45 mp (norma 1,4 mp) din care 1,25 mp pentru oaie şi 0,2 mp pentru mielul în mielare, iar frontul de furajare este de 30 cm la oile mame, 60 cm la berbeci şi 20 cm la tineretul ovin.

Vizualizat: 10902 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [13]  
Pagini: [1]  1   
13.
Sterp
|
12. 04, 2017. Monday 15:03

Ce vreți sa Spune-ți : ca prin implementarea de tehnologi noi prețul se reduce la jumate.

12.
agolubisen@gmail.com
|
01. 18, 2015. Sunday 17:04
Prin implementarea de tehnologii noi costul se reduce cu cca 60% Alexandru 37369252371, R.Moldova
11.
proiect
|
12. 31, 2014. Wednesday 21:31
Buna ziua as dori si eu mai multe detali despre proiect,multumesc.vladlucut@yahoo.com
10.
proiect detaliu
|
08. 30, 2013. Friday 19:05
buna.ma intereseaza un proiect in detaliu a acestui concept,daca este posibil sa intru in posesia unuia cum si in ce conditii ,multumesc anticipat
9.
buna ziua
|
03. 16, 2013. Saturday 15:58
Va rog frumos sa-mi spuneti, daca ma puteti ajuta cu un proiect asemanator celui de pe sait,care este costul acestui proiect in forma finala,multumesc.radu_caia@yahoo.com.
8.
proiect
|
02. 04, 2013. Monday 14:56
va rog frumos sa imi trimiteti si mie mai multe imagini si proiectul pe adresa adrian.25ma@yahoo.ro si sa imi spuneti daca pot lua bani de la UE ca sa fac un proiect asemanator. va rog frumos. multumess mult
7.
Date contact
|
01. 28, 2013. Monday 22:26

Buna seara,

Pentru raspunsuri mai concise va recomandam sa il contactati pe autorul acestui articol la nr. de telefon: 0723 746 500

Revista Ferma

6.
proiect
|
01. 19, 2013. Saturday 13:35
Buna ziua, As dori mai multe informatii despre proiectul dvs. Adresa mea este caspanca@yahoo.com Va multumesc
5.
o rugaminte
|
11. 23, 2012. Friday 14:41
Va rog frumos sa ami trimiteti pe adresea de pe mai jos mai multe detalii despre ferma,pe timp de iarna furajare la mieii fara mame,si proiectul constructiv la o rezolutie mai buna si daca se poate cat de multe imagini. Va multumesc. Ihut.danut@yahoo.com
4.
Rugaminte
|
09. 17, 2012. Monday 15:06
va rog frumos sa imi trimiteti si mie mai multe imagini si proiectul pe adresa alyn_mafia_crivatz@yahoo.com si sa imi spuneti daca pot lua bani de la UE ca sa fac un proiect asemanator. va rog frumos.
3.
IULIAN
|
01. 22, 2012. Sunday 14:18
Va rog frumos sa mi trimiteti si mie imagini la adresa gyulyan11_zbi@yahoo.com.Va multumesc.
2.
rugaminte
|
01. 18, 2011. Tuesday 18:49
La fel ca si domnul de mai sus, va rog sa-mi trimite-ti imagini la adresa ivutlucian@yahoo.com. Va multumesc.
1.
Rugaminte
|
05. 25, 2010. Tuesday 16:00
Am imprimat in diferite moduri desenele asociate articolului. calitatea lor este foarte slaba. Credeti ca puteti reface desenele dar la o rezolutie mai buna? Va multumesc. Valentin Fusea valentin.fusea@pancronex.ro
Rezultate: [13]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?