Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mituri şi realitate în creşterea taurinelor pentru carne (II)

Publicat: 11 februarie 2010 - 12:40
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În numărul din decembrie al revistei Ferma am enumerat câteva dintre zvonurile care circulă printre crescătorii de taurine, legate de economicitatea şi oportunitatea creşterii bovinelor de carne. Aşa cum am promis, continuăm să demitizăm unele dintre credinţele fermierilor, orientându-ne spre calitatea animalelor pe care le creştem şi spre cea a producţiei de carne.

Click pe poza pentru galerie!

Şi în acest domeniu sunt multe mituri, cum ar fi presupunerea că odată ce sunt jupuite, toate vitele sunt la fel, sau, pentru a obţine o carne de calitate superioară, trebuie să sacrifici sporul de creştere.

Mituri privind calitatea animalelor

Dacă fac selecţie pentru taurine de înaltă calitate îmi voi ruina efectivul. Selecţia pentru marmorarea cărnii nu are nici un efect asupra funcţionării fermei de taurine de carne.

Un studiu efectuat la Kansas State University, SUA, arată că există o corelaţie pozitivă între marmorarea cărnii şi sporul de creştere al viţeilor înainte de înţărcare.

Acelaşi studiu demonstrează că se poate face selecţie concomitent pentru marmorarea cărnii şi pentru indicele de gestaţie la viţele, deoarece aceste două însuşiri nu sunt corelate. De asemenea, s-a observat că la rasa Aberdeen Angus nu există corelaţie între marmorarea cărnii şi grosimea stratului de grăsime de pe linia superioară.

Vacile sunt vaci. Nu există diferenţe prea mari între două cirezi. Nu toate vacile sunt create egal! Un studiu efectuat pe parcursul a opt ani în SUA, pe mai mult de 25.000 de capete, arată că în fiecare boxă de îngrăşare a tăuraşilor există o diferenţă medie de circa 460 USD per cap de animal între cel mai bun şi cel mai slab îngrăşat exemplar din boxa respectivă.

Clasa de calitate în care se încadrează animalul după sacrificare se realizează în ultimele 100 de zile de îngrăşare, aşa că nu trebuie să fac nici o schimbare în fermă. Oamenii de ştiinţă au descoperit că marmorarea cărnii începe mult mai devreme în viaţa viţelului, probabil chiar înainte ca acesta să se fi născut.

În această perioadă, condiţiile de creştere ale mamei viţelului sunt foarte importante. Starea de sănătate, înţărcarea şi furajarea viţeilor au o influenţă foarte mare asupra clasei de calitate a cărnii. Se pare că cea mai importantă perioadă pentru marmorarea cărnii este cea cu câteva săptămâni înainte şi după înţărcarea viţelului de carne.

Taurinele care au calităţi genetice foarte bune pentru producţia de carne nu se pot creşte în zona mea. Cheia este să găsim şi să adaptăm genetica potrivită situaţiei fiecărui crescător, fie ea cu ierni reci, pajişti degradate sau veri caniculare.

Cu diversitatea raselor de carne existente în lume, oricare dintre acestea se poate adapta la orice locaţie de creştere din ţara noastră.

CONTROVERSE PRIVIND CARNEA DE VITĂ

Există multe mituri, promovate mai ales de societăţile de vegetarieni, în legătură cu calitatea cărnii de vită şi cu „efectele nocive” pe care aceasta le-ar avea în nutriţia omului.

Carnea contribuie la majoritatea grăsimii din raţia zilnică a omului. În timp ce proporţia de grăsime din carnea de vită este în scădere, consumul de grăsime din alte surse este în creştere. Grăsimile ascunse din pâine şi din legume contribuie mai mult la consumul zilnic de grăsime decât o fac cărnurile roşii, în care se încadrează şi carnea de vită.

Carnea are prea multă grăsime, grăsime saturată şi calorii. Carnea de vită obţinută de la rasele moderne este mai slabă şi are un conţinut mai mic de grăsime saturată. Aproape jumătate din bucăţile de carne macră din măcelărie au, în medie, doar cu un gram mai multă grăsime saturată decât pieptul de pui fără piele, la o porţie de 85 grame.

În plus, cele mai slabe bucăţi de carne de vită conţin de opt ori mai multă vitamina B12, de şase ori mai mult zinc şi de trei ori mai mult fier decât pieptul de pui fără piele.

O dietă fără carne este mai sănătoasă. Alimentele naturale bogate în nutrienţi, aşa cum este carnea slabă de vită, au un aport mai mare de nutrienţi esenţiali, care sunt însoţiţi de mai puţine calorii. O porţie de 85 grame de carne slabă de vită contribuie cu mai puţin de 10% din necesarul zilnic de 2000 de calorii, dar este o sursă excelentă de proteine, zinc, vitamina B12, seleniu şi de fosfor şi o bună sursă de niacină, vitamina B6, fier şi de riboflavină.

O porţie de 85 g de carne slabă de vită asigură aproximativ aceeaşi cantitate de proteină ca şi o cană şi jumătate de legume, dar numai jumătate din calorii. Spre deosebire de proteinele din plante, carnea slabă de vită este o sursă de proteină de înaltă calitate şi reprezintă cea mai disponibilă şi uşor absorbabilă sursă de fier şi de zinc.

Carnea de vită este greu de digerat. Digestibilitatea se referă la proporţia dintr-un aliment care devine disponibil pentru organismul uman ca nutrienţi absorbiţi. Carnea de vită are o digestibilitate ridicată, în proporţie de circa 97%, comparativ cu 89% la făină şi 65% pentru majoritatea legumelor.

Din păcate, foarte mulţi oameni asociază digestibilitatea cu durata în care alimentele rămân în stomac. Carnea de vită şi alte proteine din hrană rămân în stomac o perioadă mai lungă decât fructele şi legumele şi, ca urmare, asigură o senzaţie de saţietate perioadă mai lungă.

Există alimente bune şi alimente rele. Nu există alimente bune sau rele, dacă se consumă în cantităţi corecte. Nu trebuie examinat fiecare aliment în parte, ci dieta în ansamblu. Există diete sănătoase şi diete proaste. Varietatea şi echilibrul sunt cheile unei diete sănătoase.

Vizualizat: 550 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Adapatoare
|
06. 07, 2012. Thursday 15:26
Firma noastra este distribuitor unic MIRACO pentru Romania. Adapatoarele profesionale MIRACO sunt fabricate in America, si timpul a testat deja eficienta si durabilitatea lor. Aceste adapatoare au fost introduse in anul 1974. Adapatoarele MIRACO nu necesita energie electrica pentru functionare, apa nu ingheata nici la temperaturi de -25grade (in cazul in care sunt destule animale care folosesc adapatorul), tin apa racoroasa si curata de alge si alte impuritati in timpul verii. Sunt facute dintr-un plastic foarte rezistent, care practic nu se sparge niciodata. Cu adapatoarele MIRACO reduceti considerabil costurile in comparatie cu sistemele de adapatoare traditionale. Calitate inainte de toate! Contact: J&K WILDLIFE MANAGEMENT Str.Kriza Janos nr.24 Cristuru Secuiesc Web: http://jkwildlife.ro/miraco.htm Mail: office@jkwildlife.ro
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?