Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Miss Arad şi Campioana rasei Holstein Friză

Publicat: 03 octombrie 2011 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Miss Arad 2011 la ediţia din acest an a Agromalim a fost desemnată vaca Dolly, crescută de Dan Anghelescu, proprietarul societăţii Agro-Dan Ferme SRL din localitatea Horia, jud. Arad, iar Campioana rasei Holstein a fost desemnată vaca Cindirella, crescută de Alexandru Taşedan, care deţine societatea Alecs Genetics Lact SRL din Curtici, jud. Arad

Click pe poza pentru galerie!

14 crescători de taurine, membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţul Arad (ASVAC) şi ai Asociaţiei Generale a Crescătorilor de Taurine din România (AGCTR), filiala Arad, au prezentat 42 de animale - 27 de animale din rasa Bălţată Românească şi 15 animale din rasa Holstein Friză - la cea de-a şaptea ediţie a Expoziţiei Naţionale de Animale organizată anul acesta în cadrul Agromalim.

Pentru a desemna cele mai valoroase animale din fiecare rasă, cei doi membri ai comisiei de bonitare, Ioan Huţu, de la Unitatea de Extensie din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) din Timişoara şi Ludovic Cziszter, conferenţiar la Facultatea de zootehnie şi biotehnologii din cadrul USAMVB Timişoara, au luat în considerare 18 criterii de evaluare la rasa Bălţată Românească şi 16 criterii la rasa Holstein Friză, conform celor mai noi standarde elaborate de ANARZ în acest domeniu.

Bonitarea animalelor s-a făcut pe trei categorii la fiecare rasă: viţele, junici şi vaci.
„În judeţul Arad, vizitând destul de multe ferme, am remarcat foarte multe animale frumoase şi valoroase, dar care, din păcate, nu au ajuns în expoziţie, ba chiar au fost animale prezente în expoziţie care nu s-au prezentat în ringul de bonitare.

Sperăm, însă, ca la următoarea ediţie să le întâlnim aici. Cu toate acestea, şi Miss Arad şi Campioana rasei Holstein Friză sunt reprezentative pentru cele două rase şi crescătorii din judeţul Arad se pot mândri cu zestrea genetică pe care o au şi pe care o îngrijesc”, ne-a spus Ioan Huţu, la finalul expoziţiei.


Miss Arad 2011 este vaca Dolly din ferma Agro-Dan

Vaca Dolly, care a primit titlul de Miss Arad 2011, este crescută de Dan Anghelescu, proprietarul societăţii Agro-Dan Ferme SRL din localitatea Horia, jud. Arad. Câştigătoarea rasei Bălţată are şase ani şi provine din taurul Dionis din Austria. Înălţimea la crupă este de 146 cm, cu un perimetru toracic de 216 cm şi adâncimea trunchiului de 86 cm.

La cea de-a patra lactaţie, pe 251 de zile de lactaţie, a realizat 8.785 kg lapte, cu 4% grăsime şi 3,71% proteină, iar producţia maximă de lapte realizată a fost de 44 kg de lapte pe zi, ne-a detaliat Ludovic Cziszter, membru al echipei care a evaluat animalele din competiţie.

Miss Arad 2011 a mai participat şi acum doi ani la expoziţia de la Arad, când a luat locul trei la categoria vaci. Ferma Agro-Dan, cu o capacitate de 100 de capete, este înfiinţată în 2006 şi este populată, în prezent, cu 80 de vaci mulgătoare, din care majoritatea aparţin rasei Bălţată Austriacă, iar câteva sunt din rasa Holstein Friză.

Producţia medie de lapte pe care o realizează ferma Agro-Dan este de 20-21 litri pe zi, iar cantitatea livrată zilnic se ridică la circa 1.200 litri. Vacile din ferma Agro-Dan sunt crescute în sistem de stabulaţie liberă cu cuşete pardosite cu saltele din cauciuc, iar alimentaţia este asigurată cu porumb siloz, fân, semifân şi concentrate, dar şi prin păşunat pe păşune îngrădită cu gard electric, ne-a spus Călin Ususan, medic veterinar în ferma Agro-Dan.


Campioana Holstein Friză - vaca Cindirella din ferma Alecs Genetics Lact

Campioana rasei Holstein Friză la Agromalim 2011, vaca Cindirella, crescută de Alexandru Tăşedan, care deţine societatea Alecs Genetics Lact SRL din Curtici, jud. Arad, are doar trei ani şi se află la prima lactaţie, iar anul trecut a câştigat premiul I la categoria juninci.

Anul acesta, la categoria vaci, a obţinut 90,22 puncte pentru aspectul exterior, un punctaj foarte bun pentru o vacă primipară. În primele 255 de zile de lactaţie a realizat o producţie de lapte de 8.990 litri, cu 4% grăsime şi 3,42% proteină. Înălţimea la crupă este de 147 cm, cu un perimetru toracic de 208 cm şi adâncimea trunchiului este de 84 cm, ne-a mai spus Ludovic Cziszter.

Ferma Alecs Genetics Lact deţine un efectiv de 76 de capete de vaci de lapte din 3 rase: Holstein Friză, Brună şi Bălţată Românească, dintre care 35 de vaci mulgătoare. Producţia de lapte medie realizată este de 23,6 litri pe cap de vacă, ne-a detaliat Alexandru Tăşedan, care este la a şasea participare consecutivă la Agromalim, de unde a plecat, în fiecare an, cu cel puţin un premiu.

Proprietarii celor mai valoroase animale din specia taurine prezente în acest an la Agromalim au primit diplome din partea organizatorilor şi premii din partea firmelor participante la expoziţie.

Tot în cadrul Expoziţiei Naţionale de Animale, la specia taurine, au fost prezentate şi taurine din rase de carne, aparţinând unui crescător membru al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci de Carne din judeţul Arad.

Vizualizat: 1040 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?