Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Miniştrii, ovinele şi vapoarele eşuate la start

Publicat: 16 ianuarie 2020 - 12:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

România s-a situat anul trecut pe locul patru în Uniunea Europeană în topul ţărilor cu cele mai mari efective de ovine, numărând 11.690.000 de capete, după Marea Britanie, Spania şi Grecia. Principalul mijloc de valorificare a efectivelor de ovine din România este vânzarea acestora la export, cele mai căutate destinaţii fiind atât ţările arabe: Iordania, Libia şi Liban, cât şi Israelul. Sunt exportate animale vii, în special pe cale maritimă, vânzarea de carcase fiind nesemnificativă. 

Comerţul cu animale vii este reglementat în Uniunea Europeană, scopul fiind asigurarea bunăstării animalelor. Comerţul poate fi restricţionat din cauza epizootiilor, interdicţiile putând fi impuse atât de Bruxelles, cât şi de ţările terţe. Mass-media a difuzat uneori reportaje care arătau că transportatorii nu asigură condiţiile legale pentru bunăstarea animalelor, iar la debarcare, oile sunt ţinute în condiţii mizerabile care le cauzează moartea.

OvineClick pe poza pentru galerie!

Oi care se coc de vii
Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, care, deşi inginer agronom de profesie, nu a ezitat să pozeze în susţinător al oierilor, a primit în vară o scrisoare de la fostul comisar european pentru siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, care i-a semnalat că vânzarea a 70.000 de oi în Golful Persic nu respectă normele de bunăstare a animalelor. Semnalul venit de la Bruxelles a fost precedat de dezvăluirile publice făcute de organizaţia pentru protecţia animalelor Animal International, potrivit căreia compania Al Mawashi, cumpărătorul animalelor, nu le asigură acestora condiţiile necesare unui transport corect, acestea fiind în situaţia de a se ”coace de vii”. Ministrul a ieşit la televizor şi a declarat că în ciuda solicitării venite de la Bruxelles, nu va stopa exportul de ovine în Golful Persic. Daea a declarat atunci: "Nu, nu, nu! Oile nu vor fi transportate mai mult moarte decât vii, nu! Eu sunt un om stăpânit de actul cunoaşterii şi sunt un om realist şi alături de economie. Poate îmbunătăţim condiţiile de transport. Să fie mai rare, dacă e temperatura mare. Dar dacă e temperatura crescută trei luni pe an, ce să facem? Să oprim creşterea în România? Nu!”

Scenariu conspiraţionist
Era Petre Daea ”stăpânit de actul cunoaşterii” Regulamentului 1/2005, care reglementează transportul animalelor vii? Regulamentul a fost tradus şi prezentat într-o formă simplificată şi pe site-ul ANSVSA, cu titlul ”Ghid Privind Protecţia şi Bunăstarea Animalelor în Timpul Transportului”. Cunoscând prevederile europene, ministrul Daea ar fi trebuit să ceară, într-o şedinţă de guvern, premierului de atunci, Viorica Dăncilă, să-i solicite la rândul ei preşedintelui de atunci al ANSVSA, Geronimo Brănescu, iar acesta să le impună subordonaţilor săi să monitorizeze, potrivit legii, îmbarcarea animalelor şi respectarea de către transportatori a normelor de bunăstare a animalelor. Era singurul mesaj public corect pe care autorităţile româneşti îl puteau transmite: ”Cerem medicilor veterinari oficiali (adică angajaţi ai statului, nu concesionari) să aplice legea!” Or, reacţiile au fost conspiraţioniste, de genul ”UE vrea să ne interzică exportul de animale vii”. Nu, UE vrea ca legile să fie respectate de statele membre, iar legile privind bunăstarea animalelor nu sunt facultative!

O tragedie zootehnică
Nu ştiu dacă după scandalul din vară zecile de mii de oi au ajuns în Golful Persic. Aceste curse nu sunt făcute publice. Scandalul s-a stins. Oricum, în octombrie a.c., Guvernul Dăncilă a căzut, iar în noiembrie s-a instalat un nou guvern, liberal, condus de Ludovic Orban. Discuţiile după învestirea Guvernului, cu Adrian Oros la Agricultură, au început cu alte subiecte decât transportul animalelor vii. Cei mai agitaţi au fost legumicultorii, mai ales cultivatorii de tomate, când au aflat că noul guvern, potrivit programului de guvernare depus în Parlament, ar urma să stopeze ”Programul tomate româneşti” şi să acorde, în schimb, o subvenţie de 10% din valoarea legumelor vândute timp de un an, cu acte fiscale. Fermierii s-au aprins pe facebook, au ameninţat că vin cu tractoarele la Bucureşti. Oros a întreprins rapid două vizite în cele mai mari bazine legumicole din ţară, la Matca şi la Izbiceni, şi i-a asigurat pe legumicultori că programul va merge înainte. Să precizăm că era perioadă electorală pentru alegerile prezidenţiale, PNL fiind partidul care l-a susţinut pe Klaus Iohannis.
Totodată, să nu uităm, urmează în 2020 alegerile locale şi cele parlamentare, iar PNL nu vrea să treacă pentru electorat drept partidul care ia de la fermieri banii daţi de PSD, în opinia mea cu prea mare largheţe şi fără un control strict al eligibilităţii.
Când lucrurile păreau să se aşeze, năpasta a lovit crâncen! ~n 24 noiembrie a.c., chiar în duminica turului doi al alegerilor prezidenţiale, un vapor încărcat cu 14.000 de oi s-a răsturnat pe jumătate în apele Mării Negre, în dreptul Capului Midia! Mai grav decât dacă oile s-ar fi copt în vară pe vapor, în drum spre Golful Persic. Mai grav, fiindcă oile au murit, nu doar au suferit, au murit înecate, fiind salvate numai vreo 250. La aşa ceva noul ministru nu se aştepta!

Ovine_b

PIF, punctul-cheie al comerţului cu animale vii
Foarte interesant comunicatul pe care ministrul Oros l-a transmis opiniei publice a doua zi după accident. Aflăm din comunicat că Geronimo Brănescu, după ce a fost demis de premierul Ludovic Orban de la şefia ANSVSA, a revenit pe postul de director executiv al DSVSA Constanţa, post pe care l-a deţinut înainte să fie numit preşedinte ANSVSA. Practic, a revenit pe scaunul de şef judeţean, pe care l-a părăsit ca să ajungă la Bucureşti. Mai spune Oros în comunicat că Geronimo Brănescu, în 2018, din postura de preşedinte ANSVSA, a dat un ordin prin care a trecut Punctele de Inspecţie la Frontieră (PIF) în subordinea DSVSA, acestea aflându-se înainte în subordinea ANSVSA. Dacă e adevărat ce spune ministrul, înseamnă că Brănescu a făcut această mişcare ca să aibă în subordine directă PIF-urile din Portul Constanţa, în cazul în care va reveni la conducerea DSVSA Constanţa. {i a revenit după demitere. Cele două PIF-uri erau în subordinea sa când a avut loc accidentul din 24 noiembrie, de la Capul Midia.
Care e rolul PIF-urilor în comerţul cu animale vii? Unul foarte important: medicii veterinari oficiali activi în cadrul acestor unităţi sunt responsabili de respectarea de către transportatori a normelor privind bunăstarea animalelor. Ei trebuie să interzică plecarea navei dacă este supraîncărcată. Nu ştim încă de ce s-a răsturnat vaporul, dar dacă s-a răsturnat din cauza supraîncărcării, ”buba” e la cele două PIF-uri din Portul Constanţa şi, desigur, la DSVSA Constanţa.
Normele europene privind transportul animalelor vii în condiţii de bunăstare şi prevederile Ghidurilor de bune practici pentru specia ovine le prezentăm în pag. 104-105.

Emil Dumitru_b
COMERŢUL CU ANIMALE VII CONTINUĂ
Comunicatul ministrului Adrian Oros, potrivit căruia exportul de animale vii este ”total dezavantajos economic”, a fost răstălmăcit şi adaptat tezei atât de dragă propagandiştilor că funcţionarii de la Bruxelles urmăresc stoparea exportului de animale vii din România. Uniunea Europeană nu poate interzice comerţul decât în cazul existenţei unor epizootii. Nu se poate opune efectuării concrete a transportului, dar poate impune sancţiuni ulterioare. Fermierii şi asociaţiile de fermieri ar trebui să ceară Guvernului României două lucruri: să monitorizeze respectarea condiţiilor de bunăstare a animalelor şi, mai mult, să lupte, având la dispoziţie şi banii alocaţi de UE, împotriva eradicării epizootiilor din cauza cărora, nu UE, ci chiar ţările terţe din lumea arabă pot interzice comerţul cu animale vii din România!
Comerţul cu ovine vii rămâne, deocamdată, principalul mijloc de valorificare a efectivelor de ovine din ţara noastră. De altfel, fermierul Emil Dumitru (foto), ajuns secretar de stat în MADR, a anunţat pe pagina sa de facebook, în 2 decembrie a.c., că a avut, împreună cu ministrul, ”o întâlnire cu aproximativ 40 de crescători de ovine şi i-am asigurat că exportul va continua şi că nu vor fi afectaţi. Susţinem crescătorii de animale şi, aşa cum şi ei îşi doresc, nu vrem ca acestea să fie transportate în condiţii precare!” Drept vorbind, e singurul mesaj corect care le putea fi transmis oierilor. {i cu asta, teama lor că exportul de animale vii va fi interzis, ar trebui să înceteze.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 1499 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?