Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Minimisul şi piaţa lânii

Publicat: 03 octombrie 2017 - 13:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Minimisul şi piaţa lâniiaPetre Daea, ministrul care va rămâne în istorie cu o serie de zicale pe seama oii, cum ar fi aceea că ”oaia este o statuie vie”, a făcut ce-a făcut şi a obţinut într-o şedinţă de guvern acordarea unui ajutor de minimis pentru lâna vândută de oieri. Lucru bun, fiindcă orice leu intrat în contul fermierilor e binevenit. Dar care sunt adevăratele efecte ale HG 500/2017? 

Daea, prezent şi în noua formulă guvernamentală - după tevatura cu demiterea guvernului Grindeanu - a fost luat la ochi de noul său şef, Mihai Tudose, şi supus unui tir de ironii chiar la începutul şedinţei (13 iulie a.c.) în care proiectul privind acordarea ajutorului de minimis pentru lână se afla pe ordinea de zi: ”După ce a terminat tot ce se putea cu oaia, a ajuns la ambalaj”. În ciuda acestei ironii a premierului, guvernul a aprobat proiectul de HG. Aşadar, pentru un kilogram de lână vândut ”unui centru de colectare sau unei unităţi de procesare a lânii”, un crescător de oi va primi un leu!

Tunsul oilor

Procesatorii au pretenţii
Cui vor vinde, totuşi, oierii lâna oilor? L-am sunat pe Constantin I. Manolache, fermier din judeţul Vaslui: ”În judeţ nu există un centru de colectare a lânii. Anul trecut a venit un comerciant care a oferit 0,50 lei/kg. Păi 3 lei mă costă tunsul unei oi. Nu i-am vândut nimic. O parte din lână am păstrat-o, o parte am pus-o pe foc. Am auzit că vor să facă un centru de colectare, asociaţia noastră în colaborare cu Direcţia Agricolă Vaslui. Să vedem ce va fi. Cât despre unitatea de procesare de care mă întrebaţi, vă pot spune că nu există nici una pentru lâna Ţurcanelor. E cineva care prelucrează la Tutova, dar vrea Merinos. În rest, nici o făbricuţă pe nicăieri, nici la Roman nu mai e!”
Situaţia nu e mai bună în alte judeţe. Nu au răsărit peste noapte fabrici de procesare a lânii.
Vor fi oierii interesaţi să aplice pentru acest ajutor de minimis? Un crescător care deţine o sută de oi ar avea de primit trei sute de lei, dacă socotim că obţine trei kilograme de lână de la fiecare ovină. Pentru această sumă, ar trebui să pregătească documentaţia şi să alerge să o depună la DADR-ul din judeţul unde se află exploataţia. Probabil se va gândi de două ori dacă să aplice. Interesaţi ar putea fi oierii care deţin câteva sute de oi şi, desigur, peste o mie de exemplare. Aici, atenţie, însă! Banii pentru lână intră sub incidenţa legislaţiei pentru ajutoarele de minimis, care prevede că fermierii nu pot încasa mai mult de 15.000 de euro în trei ani. Să ne amintim că mulţi oieri care au efective mari au încasat ajutorul de minimis pentru achiziţionarea de berbeci de rasă. Cei care au cumpărat cel puţin 27 de berbeci nu mai pot încasa nici măcar un leu drept ajutor de minimis până nu expiră perioada de trei ani. Degeaba ar avea ei tone de lână, de la stat nu vor mai primi bani.
Sunt convins că vor fi oieri care vor aplica pentru acest ajutor de minimis. Rămâne de văzut ce tipuri de tranzacţii vor fi considerate eligibile de către DADR-uri. Nu este exclus ca anumite dosare să fie respinse fiindcă lâna nu a fost vândută unui ”centru de colectare” agreat de instituţia judeţeană. Desigur, mă aştept ca nu puţini oieri să nu aplice pentru acest ajutor de minimis, preferând să ardă mai departe lâna. Oricum, în industria textilă Ţurcana nu prea are căutare, preferându-se Merinosul şi Ţigaia, iar în industria materialelor de construcţii, utilizarea lânii e deocamdată la stadiul verbal.

 

UNDE SUNT ”CENTRELE DE COLECTARE”?
Cât despre centrele de colectare promise de PSD în campania electorală, sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârşire! Or, în textul HG 500/2017, pentru a fi eligibili, oierii sunt obligaţi să vândă lâna unui ”centru de colectare”. Din păcate, textul legii nu-l defineşte. Poate vinde oierul lâna oilor sale unui comerciant oarecare? Vom vedea cum vor aborda funcţionarii şi liderii asociaţiilor de profil această situaţie.


Articol publicat in revista Ferma nr. 16 (199) (15-30 septembrie)

Vizualizat: 449 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?