Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mielul sau iedul de Paşti?

Publicat: 03 aprilie 2017 - 11:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CARACTERISTICI CARE FAC DIFERENŢA! Cu prilejul Sărbătorilor Pascale, crescătorii de ovine şi caprine vin pe piaţă cu ce au mai bun. Dar ce aleg cumpărătorii: mile sau ied?

Iată diferenţele dintre cele două categorii, legate atât de specie, cât şi de modul lor de creştere!
“Cele două specii diferă şi prin modul de hrănire, deşi ambele sunt consumatoare de plante. Caprele preferă partea de sus a plantelor, în timp ce oile aleg plante situate aproape de sol. Caprele sunt mai independente şi inteligente, în timp ce oilor le place să stea cu turma şi se pierd mai uşor atunci când sunt separate de grup. Fiecare specie emite sunete diferite şi are mirosuri distincte specifice fiecăreia dintre ele”, explică Sorin-Octavian Voia, specialist USAMVB Timişoara, într-un articol publicat în revista Ferma, ediţia 1-14 aprilie 2017!

miel-ied_bClick pe poza pentru galerie!

Potrivit acestuia, compoziţia carcaselor la miei şi iezi poate fi influenţată de:
Greutatea la sacrificare. Ţesuturile musculare se dezvoltă până la circa 40 kg, după care se depune mai multă grăsime.
Înaintarea în vârstă, fără a lua în calcul greutatea, are o influenţă redusă asupra compoziţiei carcaselor la ovine şi caprine.
Sex. Indiferent de greutate sau vârstă, femelele acumulează mai multă grăsime decât masculii.
Rasă. Unele rase ajung la maturitate mai repede decât altele. Diferenţele în ceea ce priveşte compoziţia carcaselor sunt legate de rata de depunere a grăsimii în timpul etapelor ulterioare de creştere.
Conformaţia unei carcase se referă la forma ei. Se consideră că au conformaţie "bună" carcasele "dolofane", care au membrele scurte şi largi, cu musculatura bine reliefată.
Efectul nutriţiei asupra compoziţiei carcasei este complex, deoarece implică interacţiunile dintre nivelul de ingestie (consum), compoziţia furajului şi nevoile nutritive ale animalului.

Vizualizat: 2464 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!