BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mielul de Paşti se vrea la export

Publicat: 26 aprilie 2021 - 18:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În pragul Sărbătorilor Pascale, unii crescători de ovine preferă să-şi vândă mieii pe pieţele externe, unde preţul pe kilogram a explodat în anul pandemic 2021. Este şi cazul lui Pavel Iovăneasă, crescător de ovine din Ţara Haţegului.

Oierul din Valea Dâljii, judeţul Hunedoara, a organizat un prim transport înaintea Paştelui catolic, când a vândut 83 de miei cu 14 lei kilogramul în viu, la care s-a adăugat compensarea de 8% pe care o dă ANAF celor care nu plătesc TVA. Cu excepţia exemplarelor de prăsilă, mieii sunt îngrăşaţi şi, când ating o anumită greutate, sunt vânduţi unor intermediari care se ocupă cu transportul animalelor în ţările arabe şi în alte state din vestul Europei.

 pavel iovaneasa cu fiica sa_b

Pavel Iovăneasă s-a orientat spre export pentru că, spune el, preţurile au devenit atractive în ultimii ani. „În 2020 am vândut mielul îngrăşat cu 11,5 lei/kg plus acea compensare, dar au fost ani în care am dat şi cu 5 lei kilogramul. La sfârşit de martie 2021 am vândut mieii la o greutate medie de 19,5 kg, aceştia urmând să ajungă pe pieţele din Italia şi Grecia”, ne-a mărturisit hunedoreanul.

Interesele micului producător sunt ameninţate

Pe de altă parte, consideră el, la fel de absurdă este şi propunerea ANSVSA de interzicere a vânzării cărnii de miel sacrificat la stână sau în gospodăriile ţărăneşti de Sărbătorile Pascale, argumentând că această măsură nu face altceva decât să arate interesul pentru distrugerea micului producător, ca să se facă loc în pieţe produselor aduse din afară. „Acum suntem forţaţi să vindem animalele în viu, dar şi aici se vehiculează că se va opri exportul de animale vii către ţările arabe. Acei activişti (pentru protecţia animalelor - n.r.) nu înţeleg că în acele state există un cult al sacrificării oilor, un ritual dacă vreţi, cu ocazia anumitor sărbători religioase, şi nu vom putea vinde în carcasă. Altfel spus, vom pierde acele pieţe iar ei se vor orienta spre Australia sau Noua Zeelandă. Noi nu vom avea alternative, în condiţiile în care nu ştim unde vom putea abatoriza acele animale şi nici dacă avem piaţă de desfacere pentru carnea în carcasă. Aceşti indivizi ar putea fi acuzaţi de subminarea economiei naţionale”, a ţinut să sublinieze crescătorul de oi din Ţara Haţegului.

miei iovaneasa_b

În curând despre omologarea Brezei, un obiectiv asumat de crescătorul de oi Pavel Iovăneasă!

Vizualizat: 1786 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?