Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

MICRO-FERMA URBANĂ, o poveste cu CAPRE şi iezi

Publicat: 17 octombrie 2017 - 16:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Capra cu trei iezi s-a mutat la oraş. Într-un colţ liniştit al Timişoarei se află o casă frumoasă, ascunsă după brazi semeţi, o vilă modernă în curtea căreia puţini ar putea bănui ce se găseşte.

Nici profesiile proprietarilor - medic şi ofiţer de poliţie, nici pasiunea pentru muzică a copiilor nu prezintă vreun indiciu. Doar dacă privim mai în profunzime şi aflăm că, în completarea unei cariere prestigioase în medicină, ca anatomo-patolog şi dascăl la facultatea de specialitate, doamna Mihaela Moldovan a absolvit recent şi Medicina Veterinară, ne apropiem de ce avea să ni se dezvăluie ochilor.

caprele-fam-moldovan_b

În curtea frumos amenajată, în spatele piscinei acoperite, apar câteva adăposturi pentru... animale. „Locatarii” sunt şase capre, trei ieduţe şi un ţap, din rasele alpină franceză şi anglo-nubiană. Iar laptele, obţinut în codiţii igienice de laborator, are calităţi deosebite, poate şi din cauza dragostei reale pe care o manifestă proprietarii pentru aceste membre patrupede ale familiei Moldovan.

fam-moldovan-si-caprita_b

„Tuturor ne plac animalele. Am trăit în mediul rural, acolo ne-am născut, şi am avut animale. Părinţii mei au fost intelectuali, dar tot la ţară au locuit. Sunt mândră să spun că sunt ţărancă. Mama a fost profesoară de română, iar tata inginer agronom”, ne-a precizat din capul locului Mihaela Moldovan. Din pasiune pentru animale a ajuns să studieze medicina veterinară la Timişoara, absolvind anul acesta. Iniţial s-a gândit că fata ei va urma această carieră, dar între timp Iulia s-a dedicat muzicii, fiind la 14 ani studentă la Conservatorul din Viena! Cântă la harpă. Cu toate acestea, ea ştie să mulgă caprele, la fel şi fratele ei Traian, în vârstă de 21 de ani, care este pianist.

branza-prod-proprie_b

Despre cum şi-a tratat mama diagnosticată cu o boală gravă cu lapte de capră, dar şi cum sunt îngrijite caprele de oraş, citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 octombrie 2017!

Vizualizat: 9319 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?