Marius Bîcu creşte vaci de lapte în inima Transilvaniei şi a cucerit Europa cu brânzeturile sale de la ”Ferma cu omenie”.
Unul dintre puţinele mari business-uri din industria lactatelor cu acţionariat românesc care nu au fost „înghiţite” de companiile multinaţionale, Unilact Transilvania din comuna Unirea, judeţul Alba, este o afacere de familie fondată în 1993 de către Marius Bîcu, inginer chimist de profesie, dar cu fler antreprenorial foarte dezvoltat. După ani de cercetare, timp în care a obţinut şi câteva brevete de inventator, acesta s-a reorientat spre agricultură, forţat fiind şi de schimbările socio-economice care au marcat România imediat după căderea regimului comunist. Pe structura fostului CAP din localitate, a înfiinţat, împreună cu fratele său, o fermă zootehnică specializată pe creşterea vacilor de lapte. Până în anul 2000 aceasta a fost mai mult o activitate de hobby, pentru că în tot acest timp a continuat să practice meseria de bază. Abia apoi s-a apucat serios de lucrat pământul şi creşterea animalelor.
Astăzi deţine un efectiv de peste 400 de vaci din rasele Holstein şi Bălţată Românească, din care 230 de exemplare la muls, şi are în exploatare o suprafaţă de 750 de hectare, inclusiv 200 de hectare cu păşune.
Deşi o mare parte din investiţii le-a realizat cu bani proprii, a reuşit să atragă şi ceva fonduri europene. În anul 2000 s-a numărat printre primii români care au accesat un proiect SAPARD. A obţinut atunci suma de 250.000 de euro, bani care au avut ca destinaţie înfiinţarea unei fabrici de procesare a laptelui, dată în funcţiune doi ani mai târziu. Ulterior, a mai câştigat un proiect SAPARD pentru retehnologizarea liniei de producţie şi un altul (în 2007) pentru achiziţia de utilaje agricole, în valoare de 300.000 de euro.
„În ultimii doi ani am mers pe profit din exploatare, ceea ce este foarte bine, pentru că subvenţiile au venit ca un bonus pentru noi. Chiar şi în 2020, care a fost un an foarte greu, am încheiat pe plus”, a constatat proprietarul Unilact Transilvania.
Următoarea investiţie majoră va fi într-o staţie de muls mai performantă. „Cu noua sală de muls, de tip brăduleţ cu 2x10 posturi, urmărim să reducem la două ore timpul de muls pentru întreg efectivul de animale. Astăzi, cu instalaţia 2x6 pe care o avem, întreg procesul durează 4 ore. Astfel vacile vor avea timp să consume o cantitate mai mare de furaje, ceea ce va duce automat la o creştere a producţiei”, susţine Bîcu senior.
În prezent, producţia medie zilnică pe cap de animal este de 29,6 litri. Desigur, cele mai performante vaci dau şi 60 de litri. Este vorba de exemplare din rasa Holstein, care constituie aproximativ 75% din efectiv. Restul de 25% sunt Bălţată Românească. Nucleul de Holstein a fost achiziţionat din Franţa şi Olanda.
Tot la capitolul planuri de viitor se înscrie dorinţa de a construi un depozit frigorific. Terenul a fost deja achiziţionat pe platforma Soda Ocna Mureş. Momentan, produsele sunt depozitate într-un spaţiu închiriat în Cluj. Pe cele două hectare recent cumpărate, Marius junior are de gând chiar să-şi deschidă un nou punct de lucru, întrucât la fabrica de lapte din Unirea nu mai există posibilitate de extindere.
Află de AICI unde şi cum vinde fermierul cea mai bună brânză de burduf din lume?