BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Maria Luța: Să întindem o mână de ajutor tinerilor!

Publicat: 19 februarie 2021 - 11:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermier la 65 de ani, Maria Luța propune argumente și soluții practice pentru atragerea cât mai multor tineri români, din țară sau din diaspora, în activitatea de creșterea animalelor. 

Pe vrednica fermieră Maria Luța din județul Suceava v-am prezentat-o în numărul trecut al revistei. Femeia se gândește la viitor, la viitorul fermei pe care o administrează, al copiilor ei, dar și al tinerilor, cei care ar trebui să preia ștafeta în agricultura României. Iată ce facilități ar trebui să creeze statul român pentru a aduce tinerii în zootehnie.

maria luta 2_b

  1. Pământ și... susținere concretă și serioasă, suficientă și constantă. ”De exemplu, atunci când celălalt fiu al meu, Gică, împreună cu familia sa (este căsătorit cu o poloneză și au doi copii), și-a cumpărat propria casă în Londra, primarul respectivei comunități i-a transmis depeșă prin care l-a chemat la unul dintre serviciile Primăriei, spre a-i se oferi și un teren pentru a-și amenaja o grădină. Păi, la noi, te cheamă vreo autoritate publică să îți ofere teren?! Cred că ar trebui s-o facă!”, spune tranșant femeia.
  2. Adăposturi publice pentru animale, cu îngrijitori angajați. ”Tot ca o soluție de susținere a tinerilor sau a celor care vor să crească animale, dar nu au teren și nici bani de investit în achiziționarea de pământ, m-am gândit să propun ca autoritățile să amenajeze anumite adăposturi publice, unde acei oameni să ducă animalele, primite sau pe care au reușit să le achiziționeze, uneori cu foarte mari eforturi financiare. Acolo, desigur, vor fi create locuri de muncă, iar proprietarul de animale ar trebui să primească, ritmic, anumite cantități de lapte, în funcție de efectivul trimis spre cazare și întreținere (număr, calitate, etc). Restul cantităților de lapte ar putea să fie reținut sub formă de plată a serviciilor publice prestate pentru proprietarul vacilor. Acesta, dacă vrea ca tot acolo să predea producția care i se cuvine, ar trebui să poată avea și o astfel de opțiune”, consideră Maria Luța.
  3. Punct de procesare, depozitare și vânzare produse. ”Urmărind firul economic, ar fi necesar să se creeze și o unitate de procesare, un centru de depozitare și livrare a produselor sau, pur și simplu, să existe un contract de predare a laptelui materie primă către un procesator”, adaugă fermiera.
  4. Condiții bune de trai în mediul rural. ”Cred că, în situația în care mulți tineri de azi provin din familii fără ferme, bani sau pământ, aceasta ar fi o sursă bună de venit și i-ar determina să rămână în sat, desigur, încurajați și de investițiile care s-ar face, în paralel, în infrastructură, educație, asistență medicală și zona cultural-socială din mediul rural”, opina bucovineanca.

Maria LUTA si Niculina_b

Citiţi AICI reportajul inedit în ferma Mariei Luța!

TINERII SPUN „PAS” AGRICULTURII
În agricultura României, schimbul de generaţii se face destul de greu. De ce? Pentru că aşa cum se prezintă, sectorul agricol nu este atractiv pentru tineri. Apoi sunt prea puţini tinerii care preiau din mers o afacere de familie şi care au instrucţia necesară de a fi buni manageri.
Alte motive pentru care tinerii spun ”pas” agriculturii prezentăm într-un editorial semnat de Marian Muşat. AICI!


un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 1766 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?