Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Maramureş, plai cu Brune

Publicat: 22 aprilie 2020 - 22:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru Irina și Mihai Pop din Sarasău, județul Maramureș, creșterea vacilor cu lapte este tradiţie de familie, pasiune, dar şi o investiţie firească pentru viața la țară.

Am ajuns la ferma din Sarasău într-o duminică mohorâtă de februarie, dar am fost primiţi cu porţile deschise şi acea căldură sinceră cu care îşi întâmpină maramureşenii oaspeţii. Eram însoţită de un grup de profesori de la licee agricole din ţară şi de Dorel Codrea, președinte fondator al Asociației Crescătorilor de Taurine Brună Schwyz Maramureș.

La început au fost trei Brune
Soţii Pop au plecat pe drumul zootehniei cu trei vaci din rasa Brună şi dețin în prezent un efectiv total de 70 de capete. Au avut dintotdeauna animale în familie, pentru uz propriu, dar în 2012 s-au apucat serios de fermă, odată cu accesarea unui proiect pe Instalarea tânărului fermier.
"Am tot cumpărat din ferme animale de valoare, cu genetică bună, am mai făcut selecţie şi cumpărăm şi acum tineret pentru înlocuire şi material seminal. Nu vrem să mai mărim efectivul, ci să îmbunătăţim valoarea genetică a lotului de animale şi producţia de lapte", spune crescătorul.
Media anuală pe lactaţie este între 4800 şi 5500 litri.

ferma bruna 2_b

FOTO: Mihai Pop (stânga), alături de Dorel Codrea, omul căruia i se datorează, fără nici o exagerare, menținerea și ameliorarea nucleului de Brună în țara noastră


Proteină din iarba de munte
Brunele ies la păşune în 1 mai iar la 15 octombrie se încheie perioada de păşunat. Este binecunoscut faptul că laptele acestor vaci este bogat în proteină şi grăsime; pe lângă genetică, furajarea pe timp de vară preponderent cu iarbă de la munte contribuie din plin la calitatea laptelui obţinut.
"Dacă hrana e de calitate, atunci şi producţia e de calitate", îmi spune Mihai Pop. Nu folosesc silozuri, pentru că nu au unde şi cum să le producă în Maramureş, dar iarna, pe stabulaţie vacile primesc supliment de cereale şi otavă, fânuri de calitate care menţin o producţie bună de lapte.
Fermierul din Sarasău are 80 de hectare, jumătate fiind păşune iar restul de 40 de hectare sunt cultivate cu cereale pentru hrana animalelor.
Laptele este livrat la trei zile unui procesator local, din Sighetu Marmaţiei.

ferma bruna 1_b

Mai greu cu procesarea
Brânzeturi se fac doar pentru familie şi, deocamdată cel puţin, soţii Pop nu se gândesc la o investiţie în procesare. "Dacă procesăm trebuie să ne ocupăm şi de vânzare, ori asta e veriga slabă şi la noi în zonă. Dacă am fi câţiva crescători care să ne asociem într-un grup şi să obţinem 50 de bani în plus la litrul de lapte, ar fi bine. Dar e destul de greu, fermele sunt la distanţe mari unele de altele şi multe au efective mai mici. Vedem, pe viitor", spune Mihai Pop.

ferma bruna 6_b

Cine va prelua frâiele fermei?
Cu toate că nu au pregătire de specialitate și lucrează fiecare în alt domeniu, Irina și Mihai Pop îmi mărturisesc că, dacă li s-ar oferi ocazia să o ia de la capăt, la vaci tot n-ar renunța. Sunt sacrificii, timpul liber e foarte limitat, dar pentru ei creşterea Brunelor nu este doar o afacere zootehnică. Este şi motivul pentru care au investit în adăpost, în genetică, dar şi în utilajele necesare pentru lucrarea terenului.
Au doi copii, o domnişoară de 18 ani şi un flăcău de 12, dar care nu s-au hotărât încă ce drum vor urma în viaţă. "Noi încercăm să le insuflăm dragostea pentru animale, pentru viaţa la ţară, dar pentru tineri trebuie să fie şi un domeniu atractiv. Când văd că părinţii lucrează din greu şi de multe ori eşti nevoit să vinzi laptele cu 1 leu şi 20 de bani iar costul tău e de 2 lei pe litru, nu prea reuşeşti să îi atragi pe copii spre agricultură. Dar noi sperăm să fim pentru ei cel mai bun exemplu, pentru că am ridicat ferma e la zero şi le-am demonstrat că se poate", încheie fermierul.

ferma bruna 5_b

ferma bruna 4_b

ferma bruna 7_b

Vizualizat: 3560 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?