Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Maramureş, plai cu Brune

Publicat: 22 aprilie 2020 - 22:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru Irina și Mihai Pop din Sarasău, județul Maramureș, creșterea vacilor cu lapte este tradiţie de familie, pasiune, dar şi o investiţie firească pentru viața la țară.

Am ajuns la ferma din Sarasău într-o duminică mohorâtă de februarie, dar am fost primiţi cu porţile deschise şi acea căldură sinceră cu care îşi întâmpină maramureşenii oaspeţii. Eram însoţită de un grup de profesori de la licee agricole din ţară şi de Dorel Codrea, președinte fondator al Asociației Crescătorilor de Taurine Brună Schwyz Maramureș.

La început au fost trei Brune
Soţii Pop au plecat pe drumul zootehniei cu trei vaci din rasa Brună şi dețin în prezent un efectiv total de 70 de capete. Au avut dintotdeauna animale în familie, pentru uz propriu, dar în 2012 s-au apucat serios de fermă, odată cu accesarea unui proiect pe Instalarea tânărului fermier.
"Am tot cumpărat din ferme animale de valoare, cu genetică bună, am mai făcut selecţie şi cumpărăm şi acum tineret pentru înlocuire şi material seminal. Nu vrem să mai mărim efectivul, ci să îmbunătăţim valoarea genetică a lotului de animale şi producţia de lapte", spune crescătorul.
Media anuală pe lactaţie este între 4800 şi 5500 litri.

ferma bruna 2_b

FOTO: Mihai Pop (stânga), alături de Dorel Codrea, omul căruia i se datorează, fără nici o exagerare, menținerea și ameliorarea nucleului de Brună în țara noastră


Proteină din iarba de munte
Brunele ies la păşune în 1 mai iar la 15 octombrie se încheie perioada de păşunat. Este binecunoscut faptul că laptele acestor vaci este bogat în proteină şi grăsime; pe lângă genetică, furajarea pe timp de vară preponderent cu iarbă de la munte contribuie din plin la calitatea laptelui obţinut.
"Dacă hrana e de calitate, atunci şi producţia e de calitate", îmi spune Mihai Pop. Nu folosesc silozuri, pentru că nu au unde şi cum să le producă în Maramureş, dar iarna, pe stabulaţie vacile primesc supliment de cereale şi otavă, fânuri de calitate care menţin o producţie bună de lapte.
Fermierul din Sarasău are 80 de hectare, jumătate fiind păşune iar restul de 40 de hectare sunt cultivate cu cereale pentru hrana animalelor.
Laptele este livrat la trei zile unui procesator local, din Sighetu Marmaţiei.

ferma bruna 1_b

Mai greu cu procesarea
Brânzeturi se fac doar pentru familie şi, deocamdată cel puţin, soţii Pop nu se gândesc la o investiţie în procesare. "Dacă procesăm trebuie să ne ocupăm şi de vânzare, ori asta e veriga slabă şi la noi în zonă. Dacă am fi câţiva crescători care să ne asociem într-un grup şi să obţinem 50 de bani în plus la litrul de lapte, ar fi bine. Dar e destul de greu, fermele sunt la distanţe mari unele de altele şi multe au efective mai mici. Vedem, pe viitor", spune Mihai Pop.

ferma bruna 6_b

Cine va prelua frâiele fermei?
Cu toate că nu au pregătire de specialitate și lucrează fiecare în alt domeniu, Irina și Mihai Pop îmi mărturisesc că, dacă li s-ar oferi ocazia să o ia de la capăt, la vaci tot n-ar renunța. Sunt sacrificii, timpul liber e foarte limitat, dar pentru ei creşterea Brunelor nu este doar o afacere zootehnică. Este şi motivul pentru care au investit în adăpost, în genetică, dar şi în utilajele necesare pentru lucrarea terenului.
Au doi copii, o domnişoară de 18 ani şi un flăcău de 12, dar care nu s-au hotărât încă ce drum vor urma în viaţă. "Noi încercăm să le insuflăm dragostea pentru animale, pentru viaţa la ţară, dar pentru tineri trebuie să fie şi un domeniu atractiv. Când văd că părinţii lucrează din greu şi de multe ori eşti nevoit să vinzi laptele cu 1 leu şi 20 de bani iar costul tău e de 2 lei pe litru, nu prea reuşeşti să îi atragi pe copii spre agricultură. Dar noi sperăm să fim pentru ei cel mai bun exemplu, pentru că am ridicat ferma e la zero şi le-am demonstrat că se poate", încheie fermierul.

ferma bruna 5_b

ferma bruna 4_b

ferma bruna 7_b

Vizualizat: 2448 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?