Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

MANAGEMENTUL MAMITELOR V - igiena mamelonului vacilor înainte de muls

Publicat: 17 decembrie 2019 - 16:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Nici în acest articol nu vom ajunge la diagnostic şi nici la tratamentul mamitei; încă râmănem în sfera măsurilor preventive şi a igienei, în ideea de a utiliza eficient, constructiv şi stimulativ toate informaţiile pe care le putem obţine... cu efort minim, dar cu efect maxim. În fapt, 75% din mamite survin pe durata mulgerii şi absolut toată murdăria şi germenii care se regăsesc la nivelul tegumentului mamelonului înainte de ataşarea paharului de muls ajung în tancul de răcire a laptelui!

Ca urmare, în acest număr prezentăm câteva aspecte practice privind igiena mamelonului vacilor care sunt pregătite pentru ataşarea paharelor de muls. Indiferent de metoda şi de paşii utilizaţi în pregătirea ugerului şi a mameloanelor, cel mai frecvent procesul se face în succesiunea:
1) mulgerea dopului bacterian;
2) cufundarea în paharul cu soluţie antiseptică (dezinfectantă);
3) ştergerea mameloanelor;
4) ataşarea paharului.
Tehnica adaptată în multe ferme din România, după cea utilizată de văcarii din Wisconsin, este (în engleză) “strip-dip-wipe-attach”. Verificarea trebuie să vizeze „starea de curăţenie a mamelonului înainte de ataşarea paharelor aparatului de muls. În fapt, dacă se efectuează într-un timp rezonabil (maximum 90 secunde), interesează mai puţin succesiunea paşilor şi modalitatea în care aceştia se realizează; ceea ce contează cu adevărat este ca înainte de ataşarea paharului de muls, mamelonul să fie uscat şi curat.

Aprecierea curăţeniei mamelonului
Practic, metoda de apreciere a curăţeniei mamelonului este destul de simplă, dar trebuie efectuată foarte rapid, pentru că se desfăşoară în timpul mulsului, pe durata celor 90 de secunde amintite.
Pentru a fi cât mai obiectivi, cu ajutorul unor şerveţele umede, de felul celor utilizate la nou-născuţi, mameloanele se şterg bine, prin răsucire, astfel încât starea de curăţenie a tegumentului mamelonului să fie cuantificată prin cantitatea de mizerii şi dejecţii care mai rămân pe şerveţelele utilizate pentru fiecare mamelon, înainte de aplicarea paharelor de muls. {erveţelele astfel obţinute se punctează cu note de la 1 la 5, conform tabelului, iar rezultatele se interpretează prin rapoarte efectuate între diferite grupe de puntaje. Spre exemplu, în situaţia în care raportul punctajelor (3+4)/(1+2) este supraunitar, adică mai mare de 1, se impune revizuirea procedurii de muls, riscul mamitei ca urmare a deficienţelor igienice fiind unul apreciabil. În fapt, un obiectiv major al managementului în sala de muls este ca suma punctajelor 1 şi 2 să fie mai mare de 85% din sfârcurile supuse examinării.


Indicator de performanţă al managementului fermei
În funcţie de managementul fermei (performant, restrictiv sau permisiv) şi de categoria de personal, bonusurile băneşti se pot acorda în strânsă dependenţă cu igiena ugerului şi a mamelonului. Aspectele legate de igienă pot fi verificate fie direct prin metodele descrise (anterior şi în numărul trecut), fie indirect, prin identificarea şi numărarea unor bacterii din tanc. În ultimul caz este vorba în special de bacterii coliforme, streptococi (unii streptococi cum sunt S. dysgalactia şi uberis supravieţuesc în mediu) sau stafilococi.
Atunci când sănătatea ugerului este asigurată contractual de către veterinar - prevalenţa şi incidenţa mamitelor se pot constitui în indicatori de performanţă ai serviciului prestat. În acelaşi timp, dacă se utilizează metode de cuantificare a activităţii tehnicianului veterinar, mulgătorul sau grăjdarul, categorii de personal care au în responsabilitate igiena, prevenirea şi depistarea mamitei, pot fi remuneraţi în funcţie de performanţele înregistrate în termenii igienei şi a mamitelor depistate - găsiţi dumneavoastră când şi cum!

Vom reveni!

Punctaje_b
TABEL: APRECIEREA IGIENEI SFARCURILOR PRIN CUANTIFICAREA SERVETELULUI
Se bifează câte un pătrăţel din cele 25 căsuţe din dreptul fiecărei imagini; când s-au bifat toate cele 25 de căsuţe corespunzătoare unui punctaj, se schimbă formularul cu unul nou, necompletat.
Idee preluată după Westfalia Surge, 2005, în Manualul de bune practici al proiectului „Abordarea bioeconomică a agenţilor antimicrobieni - utilizare şi rezistenţă”, proiect finanţat de către UEFISCDI, PN-III-P1-1.2-PCCDI-2017-0361.


Articol publicat în revista Ferma nr. 19/246 (ediţia 1-14 noiembrie 2019)

 

Vizualizat: 1006 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?