Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Managementul mamitelor IV - MĂSURI PRACTICE de evaluare a IGIENEI UGERULUI

Publicat: 19 noiembrie 2019 - 10:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Înainte de a considera aspectele legate de diagnostic şi tratamentul individual, se pune problema dacă putem utiliza constructiv şi stimulativ informaţiile legate de celulele somatice, igiena ugerului şi a mamelonului.

 

De cele mai multe ori, prevenţia este mai importantă decât tratamentul şi, de fiecare dată, este mult mai ieftină! În modul clasic, prevenţia mamitelor se face prin vaccinări, soluţii dezinfectante înainte şi după muls, programe de control şi strategii de tratament. Toate sunt corecte, doar că, de data aceasta, vom încerca o abordare mai personală. Confruntat fie cu mamitele cauzate de germeni contagioşi, fie cu cele generate de mediu, fermierul, managerul sau veterinarul trebuie să aibă la dispoziţia sa un set de instrumente care servesc în cuantificarea activităţii fiecărui sector al fermei, astfel încât intervenţiile sale, apreciative şi stimulative, să fie corecte, competente şi documentate. Pornind de la general la particular, de la lucrurile evidente, la detalii, vă propunem o abordare la trei niveluri: igiena ugerului, igiena mamelonului şi starea de funcţionalitate a sfincterului mamelonar.

Managementul mamitelor_b

Igiena ugerului
Murdărirea ugerului şi a mameloanelor cu dejecţii este o consecinţă a tehnologiei de întreţinere inadecvate şi constituie un factor de risc pentru infecţia ugerului. Dejecţiile pot fi transferate pe uger şi mameloane fie prin adoptarea decubitului pe o pardoseală murdară, fie prin preluarea acestora de coada vacii de la nivelul gambei murdărite. Este uşor de intuit faptul că sănătatea glandei mamare se asociază cu o igienă bună. În fapt, producerea laptelui igienic înseamnă un tren posterior şi un uger curat; practic, atunci când ugerul este curat nu mai este nevoie de spălarea acestuia, un alt factor care poate contribui la infectarea mamelonului.
Starea de curăţenie a trenului posterior şi a ugerului se gestionează la nivelul standului de odihnă, la nivelul cuşetei individuale şi ţine în mod evident de tehnologia întreţinerii. Igiena corporală este şi poate fi gestionată de grăjdar, de cel care îndepărtează balega de pe standul de odihnă, reglează limitatorul de greabăn al cuşetei de odihnă şi împrospătează aşternutul atunci când aceasta se impune. În mod evident, activitatea lui se poate cuantifica în ore muncă, kilograme de paie utilizate într-o perioadă sau... prin igiena ugerului vacilor care i-au fost încredinţate. Practic, “oglinda” muncii acestuia se reflectă în starea de curăţenie a ugerului.

Managementul mamitelor_b

Punctarea igienei în fişa de evaluare
Punctarea igienei ugerului şi înscrierea observaţiilor într-un document au rolul de a evalua atât munca celui responsabil (grăjdar, tehnolog etc.), cât şi riscul contaminării laptelui şi a ugerului cu germeni din gunoi şi din aşternutul standului sau cuşetei. Puţina umiditate face ca aşternutul şi gunoiul (prin materia organică pe care o deţin) să fie adevărate rezervoare de bacterii coliforme şi de streptococi (S. uberis, S. dysgalactiae, Enerococcus spp). Stimulând preocuparea pentru păstrarea curată a ugerului, încărcătura de bacterii va fi mai redusă şi, implicit, şi prevalenţa mamitelor cauzate de către germenii din mediu va fi diminuată.
În colajul foto se află o scală necesară pentru a evalua gradul de igienă a ugerului. Pentru o bună punctare, vizualizarea ugerului se face din spate şi din lateral, punctajul fiind atribuit astfel:
Punctaj 1 - uger curat, fără dejecţii;
Punctaj 2 - uger uşor murdar, stropit cu dejecţii în apropierea mameloanelor;
Punctaj 3 - uger murdar, cu zone aderente de dejecţii pe jumătatea inferioară a ugerului;
Punctaj 4 - uger foarte murdar, cu zone confluente şi aderente de dejecţii pe uger şi în jurul mameloanelor.
Din punct de vedere practic, fiecare vacă din standul de muls este evaluată şi cu un „X” - se completează câte o căsuţă pentru fiecare vacă şi stare de fapt. Atunci când toate cele 25 de căsuţe sunt marcate, se schimbă fişa de evaluare. În mod dezirabil, cel puţin 80% dintre vaci ar trebui să fie punctate cu 1.
Interpretarea rezultatelor obţinute se face având în vedere următoarele:
• În cazul în care mai mult de zece la sută dintre ugere au punctajul 4, sunt necesare măsuri de igienă urgente;
• Vacile cu punctaj 3-4 prezintă un risc crescut de inflamaţie a glandei mamare; în fermele în care mai mult de 20% din ugere au scorul 3-4 apare o asociere semnificativă între igiena precară a ugerului şi creşterea prevalenţei mamitelor cauzate de către agenţii patogeni din mediu.
• În fapt, vacile cu scorurile ugerului de3-4 riscă de 1,5 ori mai mult să facă mamită, comparativ cu vacile care au scoruri reduse, de 1-2.

Măsuri manageriale stimulative pentru personalul responsabil de igiena ugerului
Considerând mai multe verificări ale igienei ugerului (hai să fie săptămânale!), cum credeţi că s-ar putea stimula îngrijitorul fiecărui grajd cu vaci? De la fermă la fermă şi de la îngrijitor la îngrijitor, abordarea gradului de curăţenie a ugerului poate fi - şi trebuie să fie! - un mijloc stimulativ.
În cazul în care costul „igienei ugerului” vă pare mare, încercaţi să cuantificaţi pierderile cauzate de ugerul murdar. Estimaţi pierderea producţiei de lapte şi costul mamitelor asociate ugerului murdar. Dacă suma nu pare prea mare, adăugaţi pierderea glandei mamare (încercaţi doar să faceţi un inventar al vacilor care au rămas „în trei sferturi”) şi dacă nici acum nu aţi ajuns la o concluzie, adăugaţi vacile reformate din pricina mamitelor.
În fond şi la urma urmei, gradul de curăţenie a ugerului este rezultatul unui aşternut constant împrospătat, al corectei exploatări a standului (îndepărtarea dejecţiilor, în cazul întreţinerii legate) sau a cuşetei (corecta reglare a limitatoarelor cuşetei, în întreţinerea liberă), a muncii îngrijitorului care are grija cuvenită ca ugerul vacii să nu se întâlnească cu dejecţiile. Ca urmare, acesta trebuie răsplătit. găsiţi dumneavoastră cum şi cât!


TABEL: APRECIEREA IGIENEI UGERULUI PRIN PUNCTAREA STĂRII DE CURĂŢENIE
Se bifează câte un pătrăţel din cele 25 căsuţe din dreptul fiecărei imagini; când s-au bifat toate cele 25 căsuţe corespunzătoare unui punctaj, se schimbă formularul cu unul nou, necompletat.
Sursa foto: Imagini preluate după Pamela L. Ruegg, University of Wisconsin Extension, 2002, în Manualul de bune practici al proiectului „Abordarea bioeconomică a agenţilor antimicrobieni - utilizare şi rezistenţă”, proiect finanţat de către UEFISCDI, PN-III-P1-1.2-PCCDI-2017-0361.

tabel mamite_b
Articol publicat în revista Ferma nr. 18/245 (ediţia 15-31 octombrie 2019)

 

Vizualizat: 1644 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?