Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Managementul mamitelor (II)

Publicat: 30 septembrie 2019 - 09:16
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Aşa cum scriam în numărul trecut, unul dintre cele mai utilizare teste care se efectuează la nivelul sălii de muls este cel de depistare timpurie a mamitei, dezvoltat de către fermierii din California (CMT). Este un test simplu, care permite aprecierea numărului de celule somatice din lapte.

Este cunoscut faptul că organismul se apără împotriva infecţiei prin mobilizarea leucocitelor care luptă împotriva bacteriilor şi opresc răspândirea infecţiei în corp. În cazul unor agresiuni minore, numărul leucocitelor este redus, dar în cazul unor infecţii agresive numărul leucocitelor este mare. Testul este posibil ca urmare a ruperii membranei celulare a leucocitelor din lapte, fapt care face posibilă reacţia ADN-ului celular cu reactivul soluţiei de testare, rezultând gel sau aglutinări în flocoane.
Testul este o metodă utilă pentru detectarea mastitelor subclinice; dacă se face evidenţa lunară a tuturor vacilor, screening-ul poate aduce informaţii utile, cum sunt:
- detectarea timpurie a inflamaţiei glandei mamare, urmată de tratament eficient şi prompt;
- continuarea depistării prin examene de laborator, pentru obţinerea diagnosticului;
- reducerea la minimum a stricăciunilor în parenchimul glandei mamare;
- controlul pierderilor producţiei de lapte.

Procedura de efectuare a detecţiei mamitei prin CMT
Procedura de efectuare a detecţiei mamitei prin CMT presupune amestecarea unor cantităţi de 2-2,5 ml lapte şi surfactant în proporţii egale, pe o paletă de plastic cu patru godeuri, câte unul pentru fiecare mamelon. Testul (Grupaj foto 5) se defăşoară astfel:
1) se îndepărtează primele două jeturi de lapte şi se dezinfectează mameloanele (grupaj foto 5 - stânga sus);
2) se mulg alte 1-2 jeturi de lapte pentru fiecare godeu al paletei corespunzătoare fiecărui sfert (grupaj foto 5, mijloc sus);
3) se înclină paleta la 45-50 grade pentru a egaliza cantitatea de lapte din fiecare godeu (cca. 2 ml (grupaj foto 5, dreapta sus);
4) se adaugă, în volume egale, soluţia cu surfactant (grupaj foto 5, stânga jos);
5) se mişcă paleta pentru a asigura amestecarea laptelui cu soluţia de testat (grupaj foto 5 dreapta jos);
6) se interpretează viscozitatea, aglutinarea şi schimbarea culorii amestecului.
Reacţia se apreciază pe o scală de la 0 sau N (când amestecul rămâne neschimbat) până la 3 (când amestecul formează un gel aproape solid); începând de la punctajul 1 se consideră că reacţia este pozitivă (vezi tabelul).

Alţi factori determinanţi ai unui număr mare de leucocite
Testul CMT are o sensibilitate acceptabilă. Trebuie subliniat faptul că sunt şi alţi factori, în afara mamitei, care au ca efect creşterea numărului de leucocite, respectiv surprinderea unei reacţii pozitive la CMT, după cum se pot exemplifica:
- reacţia pozitivă, care apare la 1-2 săptămâni post-tratament;
- colostrul;
- afecţiuni sau răni ale mameloanelor;
- fluctuaţii ale vidului din instalaţia de muls;
- traumatisme ale ugerului;
- perioada de estru;
- alte afecţiuni ale vacii - inflamaţii uterine sau ale membrelor.
Testul CMT este uşor de utilizat în adăpost sau în sala de muls, este rapid, are rezultate acceptabile şi este ieftin, motiv pentru care se recomandă utilizarea lui.
Dacă suspicionăm şi tulburări metabolice sau dezechilibre în furajare, atunci se recomandă prelevarea a 50-60 ml lapte care, ulterior, în condiţii de laborator (în cazul nostru Autolaborator, Foto 6) sunt supuse atât analizei fizico-chimice, cât şi privind numărul de celule somatice - din considerente legate de cercetare, interesează exact numărul de celule, trendul acestora între două măsurători consecutive, precum şi raportul neutrofilelor în cadrul celulelor somatice.
Ca alternativă bună la depistarea mamitelor se utilizează Testul pentru lactat dehidrogenază, care interferează mai puţin cu cauzele din care are loc creşterea numărului de leucocite.
În încheiere, sperând că informaţiile furnizate vor fi de folos în depistarea infecţiilor glandei mamare, după mai bine de un an de activitate în domeniul depistării, diagnosticului şi tratamentului infecţiilor glandei mamare, cu îngrijorare scriem faptul că depistarea fără diagnostic nu are nici o valoare, iar tratamentul fără antibiogramă este mai grav decât lipsa tratamentului.
Vom reveni!

Etape_b
Etape în utilizarea CMT
Sursa: Prelucrare după http://www.infovets.com/

Managementul mamitelor_b
Activitatea de depistare a mamitelor şi analiza gradului de sănătate a producţiei de lapte în Autolaborator - Determinarea celulelor somatice cu ajutorul echipamentului DeLaval cell counter DCC şi a compoziţiei fizico-chimice a laptelui cu ajutorul echipamentului Funke Gerber Lactostar Dairy Analyser în ferme partenere ale Unităţii de Extensie.
Echipa BIOAMR, Abordarea bioeconomică a agenţilor antimicrobieni - utilizare şi rezistenţă, proiect finanţat de către UEFISCDI, PN-III-P1-1.2-PCCDI-2017-0361

 

PUNCTAJUL ŞI INTERPRETAREA REZULTATELOR OBŢINUTE PRIN CMT

tabtaus119_b
Sursa: Ioan Huţu, Lucrări practice pentru studenţii de la medicină veterinară, 2019 -


Articol publicat în revista Ferma nr. 15/242 (ediţia 1-14 septembrie 2019)

Vizualizat: 670 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
IC
|
10. 02, 2019. Wednesday 15:29

Felicitări pentru articol!
Într-adevăr tratarea haotica a mamitelor reprezintă un risc pt sănătatea publica!
Mai devreme sau mai târziu problematica antibiotico-rezistentei la molecule care se folosesc in tratamentul animalelor zootehnice și a oamenilor pe de alta parte, se va pune și in România.
Implicarea mediului universitar( facultățile de medicina veterinara), in acesta problematica a fermelor este una din cheile pentru ghidarea fermierilor in luarea de decizii cât mai corecte.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?