Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Managementul mamitelor I

Publicat: 29 august 2019 - 14:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Indiferent de fermă, sezon, rasă sau specie, inflamaţiile glandei mamare - mamita - generează pierderi, preocupări şi nelinişti. Abordarea individuală sau populaţională a episoadelor în care mamitele clinice explodează - denumite perioade cu incidenţă crescută - solicită preocupare, cunoaştere şi profesionalism. În fapt, în spatele mamitelor vizibile sau clinice se află infecţiile asimptomatice, insidioase sau subclinice care, din nefericire, sunt mai numeroase decât primele. În condiţii de mediu favorabil dezvoltării bacteriilor sau ca urmare a unor factori perturbanţi (stres termic, dezechilibre nutriţionale sau greşeli privind igiena şi rutina mulsului), invariabil apar mamitele.

 

Tehnologic, cele descrise sunt prezente în toate fermele care produc lapte. Ceea ce diferă este modalitatea percepţiei infecţiilor, nivelul acceptat al prevalenţei, precum şi modalitatea de control al acestor infecţii - managementul mamitelor.
Dată fiind preocuparea pentru studiul rezistenţei bacteriilor la preparatele antimicrobiene - o plagă care în următorii 30-40 de ani va produce cel puţin la fel de multe decese ca şi cancerul - împreună cu colegii clinicieni, microbiologi şi geneticieni vă propunem câţiva paşi care pot fi utilizaţi în controlul mamitelor şi în gestionarea pierderilor generate de către acestea. Paşii propuşi sunt reprezentaţi de: depistare, diagnostic şi tratament. De la bun început, sugerăm implicarea specialiştilor. Faptul că priviţi peste umărul veterinarului şi credeţi că faceţi ceea ce a făcut el nu înseamnă că vor exista rezultate. Pe de altă parte, nu toţi specialiştii mai obţin rezultatele scontate, pentru că nici bateriile cauzatoare ale infecţiilor glandei mamare nu mai sunt cele de odinioară, întrucât structura genetică a bacteriilor a suferit modificări îngrijorătoare pentru populaţia umană.

Managementul mamitelor_b

Analiza celulelor din lapte - primul pas spre depistarea bolii
Depistarea mamitei este primul lucru care trebuie făcut cu o frecvenţă periodică. În fapt, depistarea infecţiilor trebuie să fie o preocupare continuă! Cea mai facilă depistare este oarecum una indirectă - urmărim să cuantificăm numărul bacteriilor şi a celulelor corpului care se regăsesc în laptele din uger. Celulele din lapte sunt în fapt un amestec alcătuit din bacterii, cum sunt Streptococcus spp., Staphylococcus spp., Escherichia coli Enterococcus spp. Lactococcus spp., Citrobacter spp., Klebsiella spp., Enterobacter spp., Serratia ş.a., pe care le-am putea numi „armata rea”, şi din celule ale corpului animal - celule neinflamatorii, celule inflamatorii, limfocite, neutrofile - care ar putea fi denumite ca „armata bună” sau apărătorii organismului. Considerăm că, prin originea şi rolurile acestora, sintagma celule somatice nu este una fericit aleasă. În fapt, bacteriile, cu diferite grade de contagiozitate, pot proveni din mediul înconjurător (aşternut, igienă, spălarea inadecvată a ugerului ş.a.) sau de la alte animale (transmise ca urmare a unor deficienţe ale mulsului, prin instalaţia de muls ş.a). Oricum s-ar numi şi oricare ar fi originea acestora, celulele din lapte sunt indicatori în baza cărora considerăm că ugerul este sau nu sănătos.
Numărul de celule din lapte poate fi cuantificat din tanc, de la fiecare vacă şi din fiecare glandă mamară. Ca urmare, abordarea poate fi una generală, individuală sau topic-glandulară.
• Calitatea laptelui din tanc este apreciată de laboratorul procesatorului. Buletinul de analiză al laptelui livrat exprimă, în mod general, conţinutul de celule din tancul de răcire. În acest caz, în funcţie de numărul celulelor identificate, laptele crud colectat sau produs în fermă poate fi destinat consumului uman; din punct de vedere valoric, limitele legii sunt largi - normele legislative în vigoare precizează că laptele de vacă sau de bivoliţă cu mai mult de 400.000 celule somatice/ml nu mai poate fi utilizat pentru fabricarea produselor "obţinute din lapte crud" ale căror procese de fabricare nu includ nici un tratament termic.
• Identificarea vacilor posibil infectate, în cazul fermelor înscrise în controlul oficial al producţiei de lapte, se face prin cuantificarea celulelor somatice pentru fiecare probă medie recoltată ca amestec din glandele mamare funcţionale ale fiecărei vaci. Practic, periodic, se primesc informaţii despre starea de ansamblu a producţiei de lapte (nivel, proteină-cazeină, grăsime, uree) şi sănătatea glandei mamare (celule somatice). În acest caz, dacă se utilizează informaţiile din Buletinul de control (care trebuie considerat drept buletin de analiză al sănătăţii producţiei), coloana celule somatice (vezi exemplul din figură - NCS/ml x1000), se pot identifica rapid, individual, toate bovinele cu posibile infecţii individuale ale glandei mamare.

Managementul mamitelor_b

Identificarea glandei mamare infectate
Aceasta este cea mai importantă activitate, deoarece tratamentul se face topic-glandular, doar în sfertul sau sferturile infectate! Deoarece infecţia poate surveni în fiecare sau în oricare dintre cele patru glande mamare, se impune găsirea sfertului sau sferturilor infectate. Aşadar, chiar dacă instalaţia de muls permite depistarea infecţiei, de cele mai multe ori mulgătorul trebuie să facă depistarea pentru fiecare sfert, periodic şi de fiecare dată când apar semne asociabile mamitei. Pare mult, pare greu, dar nu e!
Unul dintre cele mai utilizare analize care se efectuează la nivelul sălii de muls este testul de depistare timpurie a mamitei, dezvoltat de către fermierii din California (CMT) (vezi grupaj foto 1-4). Despre procedurile CMT citiţi în numărul viitor al revistei Ferma.

 

Managementul mamitelorClick pe poza pentru galerie!

Activitate în sala platformei de muls - Utilizarea Testului Californian pentru depistarea mamitelor (CMT) în ferme partenere ale Unităţii de Extensie. Prelevarea jeturilor de lapte din fiecare glandă mamară (stânga), interpretarea viscozităţii, aglutinării şi modificarea culorii amestecului din paleta de diagnostic (mijloc) şi înregistrarea rezultatului CMT, urmată de prelevarea probelor de lapte pentu examenul fizico-chimic şi microbiologic (dreapta), în situaţia în care depistarea a fost pozitivă.
Echipa BIOAMR, Abordarea bioeconomică a agenţilor antimicrobieni - utilizare şi rezistenţă, proiect finanţat de către UEFISCDI, PN-III-P1-1.2-PCCDI-2017-0361


IDENTIFICAREA VACILOR POSIBIL INFECTATE
Indiferent de specie, la nivelul fermei recomandăm următoarele:
• la valori de 200.000-399.000 celule somatice/ml, vacile sunt infectate şi trebuie considerată existenţa mamitei subclinice;
• la valori de 400.000-799.000 celule somatice/ml, vacile sunt infectate şi trebuie să poată fi observată mamita clinică;
• la valori peste 800.00 celule somatice/ml vaci le sunt infectate şi se impune intervenţia terapeutică.
Practic, buletinul de analiză al COP impune ca imediat după primirea buletinului de analiză (dacă asta se face într-un timp rezonabil de la efectuarea controlului), să aibă loc depistarea infecţiei în fiecare din cele patru glande mamare, pentru toate animalele care au avut mai mult de 200.000 celule somatice/ml lapte în probele medii.
La nivelul fermei, depistarea vacilor posibil infectate solicită existenţa unor instalaţii care permit măsurarea unor parametri cum sunt: temperatura, conductivitatea, numărul de celule somatice din lapte etc. Deoarece nu toate fermele au platforme de muls şi instalaţii care să permită depistarea, această activitate va trebui considerată separat!

 Coloana „celule somatice” din Raportul (buletinul) de analiză lapte al unei ferme_b

Coloana Celule somatice (NCS/ml x 1000) relevă modalitatea de exprimare a numărului de celule somatice: în cazul de faţă, pentru a afla numărul de celule somatice dintr-un mililitru de lapte, numărul de celule înscrise în tabel se înmulţeşte cu 1000 (NCS/ ml x 1000). Aceasta înseamnă că prima vacă are 2.356x1.000 â 2.356.000 celule somatice/ml lapte. Practic, din cele 14 animale, la două trebuie să poată fi observată mamita clinică (vacile cu 537 şi 592 mii celule/ml) şi la trei se impune tratamentul (2.376, 4.373 şi 14.697 mii celule/ml)!

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 14/241 (ediţia 15-31 august 2019)

Vizualizat: 809 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?