Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Managementul dejecţiilor : Noi reguli la depozitarea gunoiului de grajd

Publicat: 22 decembrie 2021 - 12:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Codul de bune practici agricole pentru prevenirea poluării apelor cu azot din surse agricole nu mai este obligatoriu, aderarea la el devenind voluntară pentru fermieri. În schimb, sunt imperative normele din Programul de acţiune (PA).

Faţă de Cod, Programul de acţiune cuprinde o serie de măsuri mai la îndemâna micilor fermieri, care nu beneficiază de puterea economică a celor mari. Acest lucru se reflectă şi în ceea ce priveşte regulile referitoare la platformele pentru depozitarea gunoiului de grajd.

 

Norme mai relaxate pentru micii fermieri


Principala noutate se referă la înlesnirile acordate fermelor care nu au mai mult de 40 de unităţi de vite mari (UVM). Un tabel de echivalare a diferitelor tipuri de animale în UVM este disponibil în PA. Spre exemplu, două scroafe de reproducţie, mai mari de 50 kg, reprezintă o UVM. În acelaşi timp, 100 de oi sau capre se echivalează cu 15 asemenea unităţi.

 

Câte platforme sunt necesare?


În aceste ferme este permisă depozitarea gunoiului de grajd pe platforme bine tasate, acoperite cu folie de polietilenă de înaltă densitate. Pe o astfel de platformă poate fi depozitat gunoiul rezultat de pe urma a cel mult opt UVM. Într-o fermă cu 40 UVM pot exista până la cinci astfel de platforme.

În fermele mai mari sau în depozitele care colectează deşeurile de la mai mult de opt UVM, soluţiile adoptate trebuie să fie platforme betonate, lagune betonate sau cu membrane ori alte soluţii care asigură impermeabilitate durabilă.

Avantajele rezultate pentru gospodăriile individuale şi fermele mici sunt indiscutabile, fie şi dacă discutăm doar despre costuri.

gestiunea gunoiului de la animale_b 

Pot ţine animalele mai aproape de casă


Distanţele la care este permisă amplasarea adăposturilor sunt şi ele diferenţiate în funcţie de numărul de animale şi de condiţiile specifice. Astfel:

În gospodăriile unde nu sunt asigurate racordurile de apă curentă printr-un sistem centralizat de distribuţie, adăposturile pentru creşterea animalelor în curţile persoanelor particulare, de cel mult echivalentul a 6 UVM mare în cazul în care sunt mai multe tipuri de animale şi echivalentul a 4 UVM în cazul în care se cresc exclusiv găini sau porci, se amplasează la cel puţin 10 m de cea mai apropiată locuinţă învecinată şi sursă de apă destinată consumului uman.

Aceeaşi distanţă, de cel puţin 10 m de cea mai apropiată locuinţă învecinată şi sursă de apă destinată consumului uman, se păstrează şi în gospodăriile unde sunt asigurate racordurile la sistemul centralizat de apă curentă, dar numărul de animale creşte la cel mult echivalentul a 10 UVM în cazul în care sunt mai multe tipuri de animale şi echivalentul a 7 UVM în cazul în care se cresc exclusiv găini sau porci.

În gospodăriile cu un număr de animale mai mare decât în situaţiile enumerate anterior, distanţa se măreşte la 50 m faşă de cea mai apropiată gospodărie sau sursă de apă.

În mediul urban, distanţele pot fi şi mai mari, dacă în consiliul local sau în urma unei analize asupra impactului de mediu se hotărăşte acest lucru.

Atenţie însă: toate prevederile enumerate anterior se aplică fermelor mici şi mijlocii, care lucrează în sistem extensiv. Pentru fermele intensive, se aplică prevederile Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 119/2014, care stabileşte amplasarea depozitelor de gunoi de grajd la cel puţin 500 m faţă de locuinţe.

 

Este obligatorie şi groapa pentru urină!


Lângă platforma individuală de colectare trebuie să existe, în conformitate cu prevederile PA, şi o groapă de urină. Pentru exploataţiile care găzduiesc mai puţin de 5 UVM, aceasta poate consta într-un simplu bidon de plastic, care să aibă capacitatea prevăzută în actul normativ - respectiv un mc pentru fiecare vită mare, 0,75 mc pentru tineret şi 0,3 mc/cap porc. În schimb, pentru exploataţiile mai mari, groapa de urină se realizează din zidărie de cărămidă, tencuită şi sclivisită cu ciment sau din beton. Groapa se acoperă obligatoriu cu un capac, fie chiar şi din scândură groasă, care să împiedice pierderea amoniului.

gestiunea gunoiului de la animale 1_b 

 

Sistemul de creştere ”permanent la păşune”


Exploataţiile de bovine care cresc animalele în sistem ”permanent la păşune” trebuie să deţină şi ele o platformă de gunoi de grajd.

Dimensiunea acesteia se corelează cu numărul de animale existent în exploataţie pentru minim 2 luni. Pentru acest sistem de creştere (permanent pe păşune), fermierii trebuie să respecte şi numărul maxim de animale ce păşunează pe parcelă, astfel încât, pe baza indicilor referitori la cantitatea de azot (kg/animal/an) din gunoiul de grajd (după scăderea emisiilor gazoase), să nu se depăşească limita maximă de 170 kg de azot substanţă activă/ha/an.

 

INFORMAŢII EXTREM DE UTILE


Probabil că multe dintre aspectele prezentate în acest articol par dificil de calculat. Tocmai din acest motiv, PA conţine, printre altele, şi două tabele foarte utile în această situaţie. Tabelul 2, preluat din ghidul: “Sistem pentru depozitarea dejecţiilor. Standarde de fermă” cuprinde producţia de gunoi şi capacitatea necesară de stocare pentru diferite sisteme de întreţinere a animalelor. Tabelul 3 cuprinde coeficienţii de echivalare a animalelor din gospodărie în UVM.

Ambele tabele, ca de altfel şi întregul Program de acţiune le puteţi accesa AICI!

Consultă îndrumarul care te poate feri de încălcarea prevederilor PA!

 

un articol de

ALEXANDRU GRIGORIEV

Vizualizat: 11168 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?