Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mai puțin furaj proteic în hrana puilor de carne

Publicat: 07 iunie 2013 - 17:00
6 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În perioada sezonului cald, mulți fermieri se axează pe creșterea puilor de carne, fapt care derivă și din numeroasele speculații cu privire la carnea de pui, cum ar fi: injectarea cu hormoni, folosirea antibioticelor în hrana puilor de carne și alte afirmații care determină cât mai multă lume să își crească pui de carne proprii și să nu mai cumpere din magazin

Click pe poza pentru galerie!

Fermierii cu experiență în creșterea puilor de carne știu că un exemplar, ca să ajungă în cca 6 săptămâni la 2,5 kg, trebuie hrănit cu furaje echilibrate din punct de vedere nutrițional.

 

AA de sinteză în structura furajelor combinate

Acest lucru impune și un nivel proteic ridicat, care se poate obține cu cantități mari de furaje proteice. Astfel de furaje - șrotul de soia, șrotul de floarea soarelui, făina de pește etc. - sunt scumpe, însă proporția de participare a acestor componente poate fi redusă dacă se folosesc furaje care asigură valoarea biologică a proteinei, cum sunt aminoacizii (AA) de sinteză.

Dintre aminoacizii de sinteză care se comercializează la noi în țară amintesc L lizina, DL metionina, L treonina și L triptofanul.
Folosind acești AA de sinteză în structura furajelor combinate, în vederea asigurării aminoacizilor la nivelul cerințelor, necesarul proteic al furajului combinat se reduce cu una și chiar două puncte procentuale.

Condițiile de calitate ale furajelor combinate utilizate în hrana puilor de carne se realizează prin participarea în structura acestora a următoarelor componente: porumb - 55-65%; șroturi de floarea soarelui și de soia - 15-25%, cu mențiunea că în prima perioadă de creștere, datorită conținutului ridicat în celuloză, șrotul de floarea soarelui nu trebuie să depășească 7%; făină de pește - 3-5%; drojdii furajere - 3-4%; grăsimi - 1,5-4,5%; făină de lucernă - 1-2%; în perioada a doua de creștere, pentru îmbunătățirea calităților comerciale ale carcaselor, se folosesc furaje minerale: sare - 0,2%, cretă furajeră - 1-1,5%, fosfați - 0,5-1% și premix vitamino-mineral - 1%.

 

Suplimentarea valorii nutritive a furajelor de bază

Valorile de suplimentare ale L - lizinei în rețetele furajere destinate păsărilor și porcilor se stabilesc în funcție de aportul în acest AA al componentelor furajere de bază. Totuși, orientativ, în nutrețul combinat, proporția de încorporare a lizinei oscilează între 0,2 și 0,5%.

La realizarea nutrețurilor combinate destinate puilor de carne pe bază de cereale și de șrot de soia se va recurge la suplimentarea cu D.L. - metionină, de regulă, în proporție de 0,03-0,1%, în funcție de aportul în acest AA al structurii de bază.

Pentru L treonină, valorile de suplimentare se încadrează între 0,07 și 0,15%, corelat cu aportul în treonină al componentelor furajere.


Structuri de furaje combinate cu nivele proteice mai scăzute

În tabel găsiți structuri de furaje combinate cu nivele proteice mai scăzute față de recomandările existente în ghidul de creștere al hibridului Ross 308, întrucât aminoacizii sunt asigurați la nivelul cerințelor prin folosirea aminoacizilor de sinteză.

Aceste structuri permit economisirea de furaje proteice, ceea ce determină obținerea unor rații de hrană la un preț de cost mai redus. Desigur că, în funcție de materiile prime pe care fiecare crescător le are la dispoziție, se pot face și alte structuri de furaje combinate care permit economisirea materiilor prime proteice.

STRUCTURI DE FURAJE COMBINATE CU AMINOACIZI DE SINTEZĂ

Tabel furaje cu aminoaciziClick pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 32354 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [6]  
Pagini: [1]  1   
6.
Referitor la comentariul facut in data de 27 iunie 2014
|
09. 15, 2016. Thursday 13:55
As invita persoana care a scris comentariul nefondat să consulte literatura de specialitate în aceste sens, și aș face trimitere în primul rând către cercetările initiate de firma Degussa dar si de către cercetători de la Universități de prestigiu din lume. Lavinia Stef
5.
Referitor la comentariul facut in data de 27 iunie 2014
|
09. 15, 2016. Thursday 13:55
întrucât se urmărește reducerea cantității de proteină care se elimină prin dejecții și care ajunge în sol, aceasta fiind o cauză majoră a poluării cu azot. În această situație performanțele puilor de carne nu scad întrucât se suplimentează hrana cu aminoacizi de sinteză la nivelul necesarului puiului de carne și a monogastricelor în general.
4.
Referitor la comentariul facut in data de 27 iunie 2014
|
09. 15, 2016. Thursday 13:54
în ceea ce privește reducerea nivelului proteic în furajele destinate monogastricelor, sunt cercetari initiate cu multi ani în urmă in principal de către firmele care comercializează aditivi furajeri (aminoacizi de sinteză),
3.
Raspuns Ferma
|
09. 15, 2016. Thursday 13:52
Referitor la comentariul facut in data de 27 iunie 2014 Inainte de a face un astfel de comentariu cu cuvinte care pot sa jignească, cred că autorul anonim acare a spus ca informatiile suntr eronate ar trebui sa se informeze referitor la subiectul prezentat.
2.
Swiss Farmer este o retea noua de magazine agricole cu raspandire in zona Transilvaniei. Comercializam ...
|
05. 08, 2016. Sunday 14:58
http://www.swissfarmer.ro/retea-magazine
1.
Informatii Eronate
|
06. 27, 2014. Friday 06:25
Chiar daca proteinele reprezinta in structura lor lanturi de aminoacizi, acest lucru nu are importanta in reteta furajera. Greseala de informare! Nu scazi proteina si cresti aminoacizii de sinteza decat daca ai 2 neuroni lipsa. Proteina si amino de sinteza au roluri diferite in retetele furajere.
Rezultate: [6]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!