Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mai mult lapte. Cu cât?

Publicat: 20 martie 2020 - 13:21
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Potrivit datelor actualizate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), producţia de lapte crud a Uniunii Europene a fost în 2018 de 172,2 milioane de tone, din care aproximativ 97% era lapte de vacă. Faţă de anul precedent, s-a înregistrat o creştere de 1,6 milioane tone, această evoluţie fiind influenţată, se pare, de eliminarea cotelor.

cascaval_b

Ca termen de comparaţie, în 2014 (ultimul an în care a mai existat sistemul cotelor de lapte), producţia de lapte în interiorul graniţelor UE era de 164,8 milioane tone, iar cu un an mai înainte - 159 milioane tone. În mare parte, cantitatea de lapte colectat în 2018 a fost destinată procesării, respectiv 160 milioane tone, din care 156 milioane era lapte de vacă, iar restul lapte de oaie, de capră şi de bivoliţă. Numai 12,2 milioane tone de lapte au rămas la dispoziţia fermierilor, pentru consum propriu sau vândut direct către consumatori ori utilizat ca hrană pentru animale.

Obiceiuri de consum diferite

Chiar dacă laptele de vacă este principala materie primă utilizată în unităţile de procesare a laptelui pe teritoriul Uniunii, există şi câteva excepţii în ceea ce priveşte preferinţele de consum. Spania, de pildă, a procesat o cantitate de un milion de tone de lapte de ovine şi caprine, iar Grecia şi Franţa au produs fiecare câte 800.000 de tone. De asemenea, Italia este responsabilă de aproape întreaga producţie de lapte de bivol a UE. Mai mult de jumătate (57,1%) din produsele lactate obţinute în 2018 în Grecia au avut ca materie primă lapte de oaie şi de capră, iar în Cipru procentul era de 22,5%.
Conform Eurostat, în anul de referinţă, 156,8 milioane de tone (98,9%) din toată cantitatea de lapte disponibilă în UE au fost procesate. Două treimi din aceasta au fost direcţionate către producţia de brânzeturi şi unt, care au atras nu mai puţin de 46,1 milioane tone de lapte integral. Alte 15,4 milioane de tone au fost utilizate la fabricarea de smântână. Totodată, UE a produs 30,1 milioane tone de lapte de băut şi circa 3 milioane tone de lapte praf. Marea Britanie a produs 6,8 milioane tone de lapte de băut în 2018, de departe cea mai mare cantitate dintre statele membre, reprezentând puţin peste o cincime (22,5%) din total. Germania, în schimb, a produs cea mai mare cantitate de brânzeturi (2,2 milioane tone, respectiv 21,8% din totalul UE), urmată îndeaproape de Franţa (1,9 milioane tone/18,5% din totalul UE) şi de Italia (1,3 milioane tone/12,7% din totalul UE).

LAPTE-graficf220_b
ROMÂNIA, LA COADA... EUROPEI

Există numeroşi factori care pot influenţa productivitatea, însă aparent cantitatea colectată pe cap de animal are legătură cu structura exploataţiilor. Media individuală la nivelul Uniunii era, în 2018, de 7.280 kg. Cea mai mare producţie pe cap de animal era obţinută de Danemarca (9.851 kg în medie), urmată de Estonia (9.353 kg) şi Finlanda (9.095 kg), în timp ce la polul opus se aflau, surpriză sau nu, România, cu o medie anuală pe cap de vacă de 3.279 kg, respectiv Bulgaria (3.678 kg). Producţii de lapte peste media UE au obţinut şi Germania, Marea Britanie şi Olanda, iar Franţa, Polonia şi Italia au performat mai slab decât media europeană.
Normele de igienă mai stricte au dus la o creştere a frecvenţei de colectare a laptelui, în timp ce investiţiile în echipamente precum tancuri de răcire şi cisterne de transport mai mari au făcut ca problemele sanitare să fie mai puţin critice. Pe de altă parte, eliminarea cotelor de lapte a contribuit la creşterea fluxurilor transfrontaliere. Astfel, în 2018, o cincime din cantitatea totală de lapte colectat în Uniunea Europeană a avut ca origine Germania, dar numai un procent de 20,8% a ajuns în final să fie procesat în această ţară.


Articol publicat în revista Ferma nr. 3/252 (ediţia 15-29 februarie 2020)

Vizualizat: 358 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?