Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lutrell Combi, supliment nutriţional pentru vacile de lapte

Publicat: 02 iunie 2009 - 17:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Veterinarii şi cercetările de specialitate susţin faptul că multe boli şi probleme ale tranziţiei şi ale primei faze de lactaţie la vacile de lapte sunt cauzate de bilanţul negativ al energiei, începând cu sfârşitul gestaţiei şi continuând cu primele 4-6 săptămâni de lactaţie. În ultimii ani, această situaţie a fost recunoscută drept unul din principalele motive ale declinului în performanţele reproductive la vacile cu producţii mari de lapte.

Dacă vacile nu sunt tratate cum trebuie, acest fapt duce la reformare, înainte ca acestea să atingă întregul potenţial productiv.

Click pe poza pentru galerie!

Acidul linoleic conjugat (CLA) este o formă a acidului linoleic şi se găseşte în lapte, carne şi în grăsimea rumegătoarelor. Numeroase teste au demonstrat că CLA-ul suplimentat în mod corespunzator, în formă protejată ruminal, poate reduce puţin continuţul în grăsime al laptelui. Reducerea grăsimii din lapte are ca efect o reducere a grăsimii mobilizate de vacă şi deseori transformarea acesteia în energie pentru producerea de lapte.

Rezultă că, folosind CLA, vacile de lapte rămân mai mult timp în exploatare, putând atinge potenţialul productiv şi, implicit, rentabilitatea fermei.


Testare cu produsul Lutrell Combi

Pentru a argumenta cele afirmate anterior, vă prezentăm unul dintre testele efectuate de către BASF SE cu produsul Lutrell Combi (CLA).

Experimentul s-a realizat pe un lot de 450 vaci de lapte, separate în trei grupe. Grupa martor (tratamentul 1), a fost furajată doar cu reţeta standard. Al doilea grup a primit un supliment de Lutrell Combi începând cu ziua 15 înainte de fătare şi până în primele 25 de zile de lactaţie, iar al treilea lot a fost furajat la fel ca şi grupul 2, doar că perioada de administrare a fost până în ziua a 64-a de lactaţie.

La vacile din cel de-al treilea lot, Lutrell Combi a fost suplimentat în doză de 125 gr/cap/zi. Toate grupele au fost furajate cu o grăsime protejată pentru rumen şi vacile din cele trei loturi au primit zilnic injecţii cu BST, începând cu ziua 60 de lactaţie.

Cantitatea de lapte a fost masurată zilnic. Suplimentar, au fost urmăriţi şi indicatorii de fertilitate (rata de gestaţie) precum şi numărul de vaci reformate (sacrificate). Curba de lactaţie a fost măsurată pe parcursul a 200 zile de lactaţie.

Rezultate obţinute: vacile din grupa de control au atins performanţe productive de aproximativ 35 l/zi, pe când cele cărora li s-au administrat 125 gr Lutrell Combi /cap/zi, au avut o curbă de lactaţie mai mare şi au atins un nivel de producţie de 37 litri lapte/zi (vezi tabel şi figura).

Tot în acelaşi experiment s-au urmărit şi indicii de reproducţie (rata de gestaţie). Jumătate din vacile din grupul de control au rămas gestante în decurs primelor 172 de zile după fătare. Deşi s-a urmărit acelaşi procent de 50% vaci gestante, la grupurile la care s-a administrat Lutrell Combi, acest procent s-a confirmat în 140, respectiv 115 zile după fătare.

Asta înseamnă că vacile furajate cu Lutrell Combi 125 gr/cap/zi timp de 65 de zile după fătare, rămân gestante cu 57 de zile mai repede decât cele din lotul de control (fără administrare de Lutrell Combi).


AVANTAJE

Lutrell Combi este o formă protejată pentru digestia ruminală a acidului linoleic conjugat (CLA), care ajută vacile în prima faza de lactaţie să treacă peste stresul sever de mobilizare a grăsimii corporale şi a bilanţului negativ de energie. Când se administrează Lutrell Combi cu două săptămâni înainte de fătare şi din ziua 25 până la 65 zile după fătare, acest produs îmbunătăţeşte semnificativ producţia de lapte şi performanţele reproductive, prin reducerea pierderilor cu reforma de necesitate.


PRODUCŢIA MEDIE DE LAPTE (kg/zi)

- în primele 200 de zile de lactaţie

Basf tabelClick pe poza pentru galerie!

În tabel este prezentată producţia medie de lapte pe durata întregului test. Se observă că, în medie, o producţie mai mare cu 3,7 litri lapte/zi (P<0,05) a fost obţinută de la vacile furajate cu supliment furajer Lutrell Combi, în comparaţie cu lotul de control. Nu sunt diferenţe între celelalte două loturi experimentale (P â 0,05).


PRODUCŢIA DE LAPTE PENTRU LOTURILE TESTATE

Figura basfClick pe poza pentru galerie!


Informaţii suplimentare

Pentru mai multe informaţii privind produsul Lutrell Combi, nu ezitaţi să contactaţi reprezentantul BASF SE în România, ing. Alexandru Vereşezan, tel. 0722677396.

Articol oferit de BASF SE Germania


Vizualizat: 995 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?