Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Luna august - pregătiri pentru noul an apicol

Publicat: 04 august 2014 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În luna august, în cuib se declanșează creșterea albinelor care vor traversa perioada de iernare sau, altfel spus, în stupi începe formarea generației care va ierna. Esențial pentru fiecare stupar este să cunoască și să asigure toate verigile fluxului tehnologic prin care familiile de albine sunt menținute la o putere cât mai mare (număr de albine), știut fiind că puterea familiei stă în mulțimea de albine care populează stupul

Click pe poza pentru galerie!

Dacă în luna precedentă creșterea puietului a înregistrat o diminuare, în cursul lunii august apare de obicei un nou impuls de dezvoltare, fără însă a atinge nivelul de intensitate de la începutul verii. În stupi apar semnele pregătirii pentru iernare, acestea fiind tot mai evidente pe măsura trecerii timpului. Astfel, scăderea temperaturilor atmosferice nocturne face ca albinuțele să părăsească fagurii periferici ai stupului și să se aglomereze în zona centrală a cuibului, adică în zona fagurilor cu puiet.

Rezervele de hrană, respectiv mierea și păstura, sunt concentrate în jurul puietului dispus în centrul cuibului. Albinele nu mai cresc faguri și nici puiet de trântori, în schimb propolizează intens, mai ales crăpăturile stupilor și spațiile pe care se sprijină extremitățile leațurilor superioare ale ramelor și câteodată chiar urdinișul. Uneori, cu precădere în zilele lipsite de cules natural, se acutizează tendințele de agresivitate și de furtișag. Firesc este ca apicultorul să acționeze în direcția manifestărilor fiziologice, biologice și de comportament ale familiei de albine, dictate în principal de instinctul de conservare a speciei.

 

Operații apitehnice specifice

Aspectele principale care definesc în această lună maniera de lucru în stupină sunt:

• Introducerea mătcilor în familii. S-a dovedit cu prisosință că, la sfârșitul verii și chiar toamna, mătcile tinere depun mai multe ouă decât cele vârstnice, mai ales în absența unor culesuri de întreținere. Tehnologiile moderne de creștere și de exploatare a albinelor prevăd înlocuirea anuală a jumătate din toate mătcile stupinei, știut fiind că prolificitatea scade, iar o matcă de 3 ani nu mai posedă o viteză de ouat satisfăcătoare.

La sfârșitul verii - începutul toamnei acceptarea mătcilor în unitățile biologice destinate schimbării se petrece cel mai ușor, adică fără sau cu puține manifestări de respingere. Calitatea nu este dată doar de vârstă, ci și de proveniența mătcilor. Recomandăm mătcile selecționate și verificate, obținute prin metode gospodărești din familiile recordiste ale stupinei sau mai bine cele achiziționate de la producătorii consacrați de mătci ori din pepinierele de creștere ale Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură.

Introducerea mătcilor în familii este o operație care - indiferent de metoda folosită - presupune pricepere și respectarea obligatorie a unor reguli îndeobște cunoscute de stuparii cu experiență. Începătorii sau cei care nu au îndemânarea și cunoștințele necesare va trebui să apeleze la ajutorul unui apicultor avansat.

Înlocuirea mătcilor bătrâne cu botci căpăcite sau chiar cu mătci ce urmează a se împerechea după introducerea lor în familii nu se recomandă, deoarece familia va rămâne fără puiet timp de 10-15 zile sau chiar mai mult, iar unele familii pot rămâne uneori fără mătci din cauza pierderii lor la zborul de împerechere.

• Calitatea fagurilor. La fel ca în primăvară, mătcile evită să depună ouă în fagurii noi, care păstrează mai greu căldura. De aceea, cu ocazia lucrărilor de la ultima extracție a mierii, în zona cuibului, la stupii orizontali, sau în corpul corespunzător, la stupii verticali, din cele două corpuri destinate pentru iernare se vor asigura faguri clădiți în anul precedent în care au fost crescute mai multe generații de puiet. Acești faguri trebuie să fie lipsiți de defecte și, pe cât posibil, fără celule deformate sau trântori.

• Deblocarea cuiburilor. Existența unor bune culesuri târzii de întreținere poate determina blocarea cuiburilor prin depozitarea rezervelor de hrană în zona creșterii puietului. Restrângerea spațiului de ouat face ca familii foarte bune în timpul sezonului activ să slăbească excesiv și să ajungă cu o populație insuficientă pentru a traversa în bune condiții iarna.

Concret, deblocarea cuiburilor se face prin introducerea în mijlocul cuibului a unui fagure clădit cu celule de albine lucrătoare. Dacă fagurele a fost complet însămânțat cu ouă, operația se poate repeta la intervale de 5-7 zile sau chiar mai repede. În cazul unor familii puternice ce ocupă două corpuri în stupi multietajați, se inversează corpurile. Trebuie însă avută în vedere distribuirea ramelor cu rezerve de hrană la marginile fiecărui corp, organizându-se cuiburile în zona de mijloc.

• Căldura cuibului. Mai ales în timpul nopții, temperaturile scăzute determină o încetinire a ouatului mătcii. Pentru a elimina acest neajuns, se procedează la reducerea cuibului, care va fi format numai din rame bine acoperite cu albine. Fagurii cu puiet gata de eclozionare și cei cu miere puțină vor fi așezați la margine sau, după descăpăcirea mierii, se vor dispune după diafragmă, de unde mierea va fi transportată de albine în cuib. După restrângerea cuibului cu ajutorul diafragmei despărțitoare, cuibul se împachetează cu pernițe laterale, iar deasupra podișorului se pune o salteluță mai groasă.

• Asigurarea rezervelor pentru iernare. Unii autori recomandă ca administrarea de sirop de zahăr pentru constituirea rezervelor de hrană peste iarnă să se termine până la mijlocul sau sfârșitul lunii, mai ales dacă stupina a fost adusă pe vatra de iernare și nu există un cules în natură. În asemenea situații se administrează sirop în porții mari; acesta trebuie prelucrat și căpăcit de albinele vârstnice care nu vor ierna. Îndeobște, se consideră că o iernare corespunzătoare presupune ca rezervele de hrană să fie constituite din 50% miere și 50% rezerve provenite din prelucrarea siropului. Fiecare ramă pe care va ierna familia va conține cel puțin 2 kg de rezerve accesibile ghemului de iernare.

• Stimularea și prelungirea perioadei de creștere a puietului se fac prin culesuri târzii din pășunile și fânețele situate în luncile apelor curgătoare sau în zone inundabile. De asemenea, culturile furajere din miriști oferă un bun cules de întreținere. Dacă nu există asemenea culesuri în zona de amplasare a stupinei, se recomandă efectuarea unor hrăniri stimulente. Se va folosi siropul de zahăr în proporție de 1:1 (1 parte zahăr la o parte apă), administrat în hrănitor în porții mai mari sau mai mici, la intervale scurte, în funcție de ritmul consumului.

• Tratamentele de bază pentru diagnosticul și combaterea varroozei se fac la început cu medicamentul Varachet, apoi cu Mavrirol, produse de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură. Se vor respecta întocmai indicațiile cuprinse în prospectele acestor medicamente de mare eficacitate.
Sezonul apicol nu se încheie odată cu terminarea unui mare cules. În august se află pe primul plan pregătirile pentru sezonul apicol activ al anului următor.

Informații preluate din revista România apicolă, nr. 7 - Iulie 2014
Autor Vasile DEACONU


ANALIZA CALITĂȚII MIERII PENTRU IERNARE

Dacă anul 2013 a fost secetos, 2014 este total opus, adică ploios. Din cauza cantității mari de apă culesul de la salcâm a fost total compromis. Culesul la tei n-a fost favorabil peste tot. Și la floarea-soarelui, culesul, dar și calitatea mierii pot fi compromise de temperaturile foarte mari prognozate. De aceea, nu uitați să asigurați familiilor de albine rezerve de miere de calitate pentru iernare. Dacă nu suntem siguri de calitatea mierii, se va face o analiză.

• Metoda cu alcool de 96°, recomandată de I. V. Cârnu în lucrarea „Mierea de mană”, constă în recoltarea cu ajutorul unui vârf de cuțit a unei probe de miere din diferite părți ale fagurilor din cuib, apoi se amestecă bine într-un pahar. La o stupină de 50 familii de albine este necesar să luăm probe de la un minim de 5-10 familii de albine. După ce vom omogeniza perfect proba, vom lua o parte din aceasta (2 cmc) într-o eprubetă și se amestecă, adăugând peste ea o parte apă distilată și zece părți alcool de 96° (20 cmc). Dacă proba conține miere de mană, soluția se tulbură, în caz contrar rămâne transparentă, limpede.

• O altă metodă este cea cu apă de var. Ca și în cazul precedent, se vor lua 2 cmc de miere care se amestecă în același volum de apă distilată, peste care se adaugă 4 cmc de var. Soluția obținută se încălzește până la fierbere la o flacără ușoară. Dacă proba conține miere de mană, soluția se precipită și precipitatul se depune la fund, în caz contrar, soluția rămâne limpede. Cu cât cantitatea de miere de mană este mai mare, cu atât stratul pe fundul eprubetei este mai gros. Dacă se constată că în fagurii de iernare avem miere de mană, după o metodă sau alta, se iau imediat măsuri pentru înlocuirea ei.


RECOMANDĂRI DE SEZON

• Eliminarea fagurilor vechi, negri, din cuibul familiilor este o măsură de igienizare a acestora. Schimbarea regulată, anual, a cel puțin jumătate din totalul fagurilor de cuib are ca rezultat creșterea cantității de ceară.

• Nu uitați să supravegheați urdinișurile atunci când sunteți în stupină, pentru a putea preveni declanșarea furtișagului. Nu ezitați să reduceți urdinișurile familiilor mai slabe, ale roilor și ale nucleelor pentru împerecherea mătcilor, unde, de obicei albinele hoațe pun la încercare vigilența celor care păzesc stupul.

• Dacă în ramele trecute după diafragmă, la unele tipuri de stupi, sau în corpul de jos, la alte tipuri de stupi, există miere necăpăcită pe care albinele nu o duc în cuib, niciodată nu trebuie așteptat sezonul rece, deoarece această miere va absorbi vaporii de apă din stup, se va dilua și va curge din celule.

• Dacă avem mai multe rame cu miere necăpăcită, acestea vor fi date la centrifugă, după care vor fi puse la locul lor în stupi unde vor fi curățate de albine. Mierea obținută va fi dată albinelor seara, în hrănitoare, după ce s-a făcut un amestec cu o parte apă (ceai de plante) la 2 părți miere.
Pentru a evita furtișagul, fiecare familie va primi sirop cât poate consuma până dimineața.

• Albinele care eclozionează acum au nevoie de mult polen pentru fortificare.

Vizualizat: 1419 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?