Producţia de porci şi modalităţile de producţie s-au schimbat foarte mult în ultimii zece ani. În trecut, porcii erau ţinuţi în ferme mici, care aparţineau unei familii, şi constituiau astfel afaceri sau ocupaţii exclusiv familiale.
Însă în urma schimbărilor de-a lungul generaţiilor, şi a condiţiilor de pe piaţa din zilele noastre, fermele mici au disparut treptat, în locul acestora fiind construite ferme mari, cu peste o mie de scroafe. Dar numărul de scroafe reprezintă doar cea de-a doua preocupare într-o fermă. Cea mai importanta problemă este performanţa!
Performanţa se măsoară prin numărul de purcei nou născuţi, numărul purceilor înţărcaţi, sporul mediu zilnic, procent carne macră în carcasă. Şi, exact ca într-un puzzle, dacă o piesă lipseşte, “imaginea” de ansamblu nu este corespunzătoare.
Sprijinim fermierii austrieci de mai bine de 60 ani, iar acum suntem în România tocmai pentru a va oferi acelaşi suport, acele piese lipsă dintr-un puzzle care, întregit, poate asigura performanţa de care are nevoie o fermă de porcine.
Deci, pentru a ajunge la performanţă şi calitate, aveţi nevoie ca numărul de purcei înţărcaţi pe scroafă să fie cât mai mare, de vieri cu bune performanţe de creştere şi dezvoltare (spor mediu zilnic ridicat) şi procent mare de carne în carcasă. Toate acestea însă nu sunt suficiente. Trebuie să aveţi şi cunoştinţele necesare pentru aplicarea un management al producţiei adecvat.
Numai în acest fel, puteţi pune în valoare avantajul oferit de genetica deţinută în ferma dumneavoastră, pentru a ajunge la nivelul unui producător european de succes!
Este un drum pe care îl putem face împreună!
CONTACT
Articol publicat în revista Ferma nr. 3(58)/2008