Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Libera circulație a… zoonozelor

Publicat: 26 ianuarie 2017 - 22:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La finalul anului 2016, au fost realizați primii pași în dezvoltarea unor metode inovative de identificare, monitorizare și control în privința riscurilor de îmbolnăvire a populațiilor umane și animale cu unele boli exotice care au reînceput a fi semnalate la noi în țară, precum malaria și dirofilarioza. 

Mai exact, pe 28 noiembrie 2016, la USAMV Iași a avut loc deschiderea oficială a unui nou proiect european, realizat într-un consorțiu academic preponderent ieșean: “Cursuri online video în domeniul comunicării în medicina veterinară, cu privire la prevenirea, diagnosticarea și tratamentul bolilor transmisibile de la animale la om (ZOE - ZoonosesOnlineEducation)”. Proiectul european Erasmus Plus, din cadrul parteneriatului strategic pentru educație universitară, se ve derula tmp de 30 de luni și dispunând de un buget total de 249.000 euro.

Liviu Miron

Zece parteneri, români și străini
Prin metode educaționale inovative, partenerii, coordonați de USAMV Iași, își propun să descrie epidemiologia unor zoonoze, să realizeze cursuri online video pentru educabili de toate vârstele, cu metode pedagogice aplicate. „Proiectul este conceput pentru informarea atât a publicului larg, cât și a specialiștilor în domeniul medical, despre apariția și evoluția unor boli cu transmitere vectorială, care au o re-emergență potențată de încălzirea globală. De exemplu, recent, la Iași, am identificat o specie de țânțar purtător de protozoar provocator al malariei, specie cunoscută a fi prezentă doar în Sardinia, Italia. Prin bagaje sau pe altă cale, iată că a ajuns în această parte de Europă. Si, de fapt, în ultimul timp, în zona Iași, am găsit în total cinci specii care pot provoca malaria. Să nu uităm faptul că, astăzi, circulă mult nu numai oamenii, ci și animalele, prin atâtea importuri, și de aceea trebuie să cunoaștem și să monitorizăm cât mai bine și mai prompt bolile, pe areale cât mai extinse și prin metode cât mai moderne”, a declarat managerul proiectului, Liviu Miron (foto), medic veterinar și prorector al USAMV Iași.
O țintă este identificarea zonelor de risc, la nivel național, printr-un screening epidemiologic coordonat de către specialiști în cele două boli - malaria și dirofilarioza-, acțiune ce urmează a se desfășura în fiecare dintre cele patru țări partenere (România, Italia, Croația și Lituania), chiar în 2017. Concluziile se vor regăsi într-un ghid tipărit în toate limbile țărilor partenere și un curs online, puse gratuit la dispoziția tuturor celor interesați.


Articol publicat in revista Ferma nr. 1 (184) din 1-31 ianuarie 2017

 

 

Vizualizat: 393 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!